Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2023 г. броят на новородените у нас за първи път е по-малко от 50 хиляди бебета. Според данни на Индекса на болниците точното число е 49 610. 

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
През 2023 г. броят на новородените у нас за първи път е по-малко от 50 хиляди бебета. Според данни на Индекса на болниците точното число е 49 610. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Апокалиптични изказвания изкривяват истинската картина. Да, демографията ни е трагична!

Могат ли политиците да увеличат "двойно и тройно" раждаемостта у нас?

В последно време интересът към демографската ситуация у нас отново се усили. Политици и експерти се надпреварват в рисуването на апокалиптични картини. “Демографията ни е трагична” според бившия вицепремиер Николай Василев. “Раждаемостта трябва да се увеличи двойно или тройно, за да не изчезне нацията”, смята той и предлага държавата да дава 20 000 лв. за новородено дете. Александър Томов (друг бивш вицепремиер) твърди, че “изчезваме като нация след 20-25 години” при сегашните нива на смъртност, раждаемост и емиграция. Имаме “най-високата смъртност в света” (по-висока и от тази в Африка), обясняват експерти.

Подобна картина би накарала и най-големите оптимисти да се отправят към терминал 2, напускайки страна, която собствените ѝ политици смятат за обречена.

Нека погледнем какво стои зад тази мрачна картина.

България ли е страната с най-високата смъртност в света?

Категорично не! В някои африкански страни (и Афганистан) над 80 от всеки 1000 новородени не доживяват до първия си рожден ден.

През 2022 г. у нас тази цифра е под 5 на 1000 новородени (по данни на Евростат три страни в ЕС имат по-висока детска смъртност от нас — Румъния, Словакия и Малта). Средната продължителност на живота при раждане за двата пола в някои африкански страни (и Афганистан) е около 55 години. У нас през 2022 г. според Евростат тя е 74,2 г. (т.е. новородено дете в България би живяло с близо 20 години по-дълго от дете, родено в тези страни при сегашните равнища на смъртност).

Защо тогава тръбят, че сме страната с най-високата смъртност в света? Отговорът — както политиците, така и “експертите” не правят разлика между смъртността като демографски процес и различните ѝ измерители. Това е тема, с която започва всеки начален курс по демография, и неразбирането ѝ изпраща първокурсници на поправка.

Да, вярно е, че показателят

брой умрели на 1000 души у нас е сред най-високите в света

През 2021 и 2022 г. той дори е бил най-високият. По оценки на ООН в предходните години преди нас е било Монако, където през 2015 г. показателят надхвърля 20 на 1000. През 2023 г. според предварителните оценки в The World Factbook сме на осмо място в света по този показател.

Самият факт, че Монако – страната с най-висока средна продължителност на живота при раждане в света, според оценките на ООН ни е изпреварвала по брой умрели на 1000 души, сочи, че този показател трябва да се интерпретира внимателно. Вярно, Монако е княжество с малобройно население и неговите демографски показатели също трябва да се интерпретират внимателно, а и оценките на ООН се отличават значително от официалните данни. Затова нека вземем за пример Япония — държавата с най-високата средна продължителност на живота при раждане, ако изключим малки страни като Монако, Сан Марино и Сингапур. Япония има повече умрели на 1000 души от Централноафриканската република, където смъртността е много висока и средната продължителност на живота е сред най-ниските в света.

Това потвърждава една азбучна истина — броят умрели се влияе силно от възрастовата структура на населението (80-годишните дори и в население с много ниска смъртност е по-вероятно да починат от 25-годишните в население с висока смъртност). Поради това развитите страни с ниска смъртност, но висок дял възрастни хора често имат повече умирания на 1000 души от слабо развити страни с висока смъртност.

В България този ефект се усилва от факта, че прекалено много млади хора избират терминал 2. Младите емигранти са във възрастта с най-ниска смъртност, което се отразява на интензивността на умиранията у нас. Те са и потенциални родители, което пък намалява ражданията и задълбочава демографското стареене,

вкарвайки ни в порочен кръг

Тези факти потвърждават, че емиграцията на млади хора е основен демографски проблем на България.

Това обаче не означава, че нямаме проблеми със смъртността – напротив! Ние сме страната с най-ниската средна продължителност на живота в Европейския съюз. Както съм подчертавал и преди, най-тъжното е, че ако през 1990 г. по средна продължителност на живота при раждане сме изпреварвали шест от бъдещите нови членки на ЕС (а четири са били пред нас), то сега сме “на опашката”. При това изоставаме със смущаващи темпове — ако през 1990 г. новородено дете в Словения би живяло с около 2,5 години по-дълго от дете, родено в България (при тогавашните равнища на смъртност), то през 2021 г. тази разлика е почти 10 г.

Това илюстрира провалите на прехода и резултата от корупцията в управлението и потвърждава, че високата смъртност е друг голям демографски проблем за страната ни. Той обаче не може да се реши с некомпетентни интерпретации на демографски показатели.

Възниква въпросът защо повечето коментатори по демографски проблеми се фокусират върху раждаемостта, макар че у нас тя е по-висока в сравнение с повечето страни в ЕС (и дори тези в Източна Азия). Нека се спрем по-подробно на този въпрос.

Как да увеличим раждаемостта “двойно или тройно, за да не изчезне нацията”?

По данни на НСИ при повъзрастовата плодовитост от 2022 г. българките биха раждали средно по 1,78 деца. Ако удвоим тази цифра, получаваме над 3,5 деца; ако я утроим—над 5,5 деца. Не зная дали г-н Василев се замисля какво означава да увеличим раждаемостта “двойно или тройно”. Това означава ли, че очаква българките да раждат по 5 и повече деца? Може ли държавата с по 20 000 лв. да “купува” тези деца?

Кои жени биха родили толкова деца?

Какво би означавало това за “човешкия капитал” на България? Няма ли децата, в които са вложени тези средства, след 20 г. също да поемат към терминал 2? Всичко това са въпроси, които политиците (и “експертите”, които им пригласят) трябва да си задават.

Решението кога и колко деца да имат, е едно от най-съкровените решения, които хората вземат. Намесата на политици в тези решения обикновено не води до нищо добро (спомнете си мерките на Чаушеску за повишаване на раждаемостта в Румъния и политиката за едно дете в Китай). По повод на финансовите стимули – от 2006 г. насам правителството на Република Корея е изразходвало 207 млрд. долара за стимулиране на раждаемостта. Някои корейски фирми също подкрепят щедро работещите родители - напр. строителният концерн Booyoung Group плаща еквивалента на

75 000 долара за дете на своите служители

Въпреки това раждаемостта продължава да пада и през 2023 г. сумарният коефициент на плодовитост в страната е едва 0,72 деца.

По-близо до нас – в Унгария, правителството на Орбан над десетилетие провежда активна политика по насърчаване на раждаемостта, за която отделя рекордните 5% от БВП. Въпреки това сумарният коефициент на плодовитост в Унгария е по-нисък от този в България. Още по-показателно е, че там около 20% от жените, навършили 40 г. през 2020-а, нямат деца. Този дял е значително по-висок в сравнение с другите постсоциалистически страни и подсказва, че унгарките намират начини да се противопоставят на популистки вмешателства в личния им живот независимо от щедрите финансови стимули.

Това говори, че недобре обмислени мерки за увеличаване на раждаемостта могат да подкопаят репродуктивната мотивация и

да предизвикат обратен ефект

Накратко, най-добрият начин да увеличим броя на ражданията в България е, като създадем условия младите българи да остават в родината си и да създават семейства тук. Да, правителствата трябва да подкрепят родителите чрез смислени програми и политики, помагайки на хората сами, съзнателно и свободно да вземат решения кога и колко деца да имат.

Важността на демографията в съвременния свят непрекъснато нараства. Човечеството преживява една от най-драматичните демографски трансформации в историята си. България не е изключение. Тя е част от тази трансформация, а заедно с другите постсоциалистически страни динамиката на населението й носи отпечатъците на тоталитаризма и на трудностите на прехода. Обществата и икономиките, които успеят да се адаптират към новите демографски реалности, ще просперират. Тези, в които популизмът вземе връх и в които демографските процеси се възприемат като нещо, което трябва да “пасне” на остарели разбирания, ще се сблъскат с трудности. За да избегнем това, експертният капацитет по демография в България трябва да бъде значително повишен.

*Николай Ботев работи над четири десетилетия в областта на демографията - и в международни организации, и в академични институции. Бил е директор за Централна Азия на Фонда на ООН за населението. Чел е лекции в редица университети. До нахлуването на Русия в Украйна е част от Digital Professors на Висшата школа по икономика в Москва. Доктор (PhD) по демография от Пенсилванския университет. Публикувал е в най-престижни научни издания в областта на демографията и социалните науки.