Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Във вторник служебният кабинет одобри изграждането на частната многопрофилна болница за активно лечение “Мама и аз” с инвеститор “Търговска лига”. СНИМКА: Велислав Николов
Във вторник служебният кабинет одобри изграждането на частната многопрофилна болница за активно лечение “Мама и аз” с инвеститор “Търговска лига”. СНИМКА: Велислав Николов

Премиерът Главчев ще поиска смяната на здравния министър Галя Кондева, ако не депозира доклад за отмяна на решението на МС

22 часа оцеля решението на служебното правителство, което във вторник одобри изграждането на частната многопрофилна болница за активно лечение “Мама и аз” с инвеститор “Търговска лига”.

В сряда следобед служебният премиер Димитър Главчев разпореди отмяна на решението за частна детска болница. За тези 22 часа проектът бе охулен от всички - от президента, партиите, до обикновените хора. Причината - частната болница ще спъне изграждането на очакваната вече 46 г. национална педиатрия.

Главчев обяви, че ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран от здравния министър д-р Галя Кондева до края на деня, ще предложи на президента Румен Радев тя да бъде освободена от поста. Освен това щял да потърси отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет. Проверка в дневния ред на правителственото заседание показва, че именно здравния министър е вносителка на решението.

Проектът на частната “Мама и аз”, чийто терен се намира в района на летището, предвиждаше да се създаде болница по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 легла. Планирани бяха отделения без легла и лаборатории за диагностика и лечение на деца от 0 до 18 години, както и на пациенти над 18-годишна възраст. Определената сума бе 120 млн. лв., а инвеститорът “Търговска лига – Глобален аптечен център” АД бе готов да я изгради до 48 месеца.

Решението да бъде преосмислено, пръв призова правителството президентът Румен Радев

“Служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес”, написа държавният глава във фейсбук. Изненадана от решението бе и вицето му Илияна Йотова.

“Държавната болница трябва да бъде построена”, заяви вицепрезидентът от Първомай и допълни, че ако дава възможности, добрите педиатри ще предпочетат нея. Всичко останало е на съвестта на служебния кабинет, който подписа това решение, коментира Йотова.

Здравното министерство опита да успокои страстите и обяви, че Националната детска болница остава приоритет. Изненадващо оттам обясниха, че “Мама и аз” ще лекува предимно пациенти над 18 г. и

реално има предвидено само едно отделение по педиатрия с 40 легла

Това обаче не промени нагласите и против изграждането на частна педиатрия скочи и председателят на ДПС Делян Пеевски. "Призовавам служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница, взето във вторник", написа Пеевски във фейсбук страницата на партията.
Според него е недопустимо държавата да абдикира от главната си отговорност да опазва здравето и живота на децата, както и да се създават разделителни линии и противопоставяне.

“Продължаваме промяната”-“Демократична България” обяви, че ще внесе сигнал в прокуратурата и ДАНС. Коалицията настоява да се проверят условията, при които е издадено разрешението, както и анализа на потребностите от разкриване на частната болница.

В началото на април бившият здравен министър Христо Хинков предупреди, че

има голям натиск проектът за детска болница да се осъществи от частна структура

Най-деликатна бе позицията на ГЕРБ. От партията не атакуваха частната болница. Заявиха, че партията винаги е подкрепяла изграждането на държавна национална детска болница като проект със стратегическо значение. “Очакваме всички правителства - независимо служебни или редовни да работят за изпълнението на този национален приоритет”, заявиха от ГЕРБ.

Общественият съвет, който бе създаден миналата година, за да следи прозрачността по изграждането на Национална болница за всички деца, пък алармира, че София и регионът нямат финансовия и кадровия капацитет да захранят две големи многопрофилни детски болници.

“Според анализа на нуждите от детска болница, изготвен по искане на МЗ с техническата подкрепа на Европейската инвестиционна банка

само в София и в региона не достигат 123 лекари с педиатричен профил

Сестрите са критично малко и в тревожно напреднала възраст”, гласи позицията на Обществения съвет. Членуващите в него лекари и неправителствени организации считат, че одобряването на частния проект минира създаването на Национална детска болница.

Фондация “Даная” пък обяви, че ще

съди държавата, защото “служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи”. Майката на 15-годишното момиче, което изпадна в мозъчна смърт, а тя дари органите му, създаде фондацията именно за да помага на други деца. Нейната основна цел е да има болница, която да лекува най-малките.

След 46 г. надежди за децата сграда няма, още се влачат дела на изгубили кандидати

Идеята да има Национална детска болница е отпреди 46 г. Сагата с изграждането ѝ се точи в два политически режима. През 1979 г. е построен корпусът ѝ - “скелетът”, в двора на УМБАЛ “Александровска”.

Идеята се подновява 20 г. по-късно. През 2004 г. обаче Министерството на здравеопазването излиза със становище, че “скелетът” е негоден за детска болница. Едва 7 г. по-късно, през 2011 г., влиза в сила подробен устройствен план за зоната на цялата Медицинска академия с предвиден строеж на нова сграда за педиатрия, висока 20 метра.

Следва нов 7-годишен цикъл на буксуване по темата. През 2018 г. правителството на ГЕРБ предлага болница “Лозенец” да стане педиатрия. Малко по-късно се отказва заради несъгласието на тогавашното ръководство на Правителствена болница. Аргументът е - в района има частни имоти.

След година МЗ обявява обществена поръчка, като се връща на варианта за недостроения корпус до “Александровска”. През 2020 г. е сключен договор с изпълнител - консорциума “Детско здраве”, който първоначално предвижда реконструкция на “скелета”, а не събарянето му.

След недоволство на граждански организации, лекари и архитекти през 2020 г. тогавашният премиер Бойко Борисов разпорежда недовършената сграда да бъде съборена и строежът да започне на чисто. А здравният министър Кирил Ананиев уточнява, че въпреки новите условия ще се строи в рамките на вече сключения договор.

Година по-късно обаче служебното правителство на Стефан Янев намери основание за прекратяване на договора. Според регионалния министър Виолета Комитова било недопустимо изработването на подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж.

Екипът на тогавашния служебен здравен министър Стойчо Кацаров предложи детската болница да се строи на територията на Правителствената. Но пак след протести на лекари идеята бе отхвърлена.

През 2022 г. служебното правителство на Гълъб Донев реши, че тя ще бъде построена в столичния кв. “Горна баня”. Той бе най-подходящият от общо пет района заради добрия климат и достъпното и комуникативно място. Проблем с терена бе, че в средата му се намира частен имот, както и още един терен, който е общинска собственост. На терена има и два незавършени строежа - в лошо състояние и са неподходящи за целта. Още миналия юли бе обявена обществена поръчка за събаряне на сградите, като изпълнител бе избран през октомври 2023 г. Оттогава текат дела по обжалване на изгубилите кандидати и все още сградите не са съборени.

"Търговска лига" се отказва от името и педиатричното отделение, не от инвестицията

Решението на правителството от 30 април т.г. за създаването на многопрофилна болница в София със само 40 педиатрични легла е законосъобразно и правилно. Нито проектът, нито решението за новата болница въобще имат за цел създаването на някаква „национална частна детска болница".
Предвид създаденото обществено-политическо безпокойство в резултат на разпространяването на фалшиви новини и популистки коментари, инвеститорът "Търговска Лига" се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата. Решението на правителството може само да бъде редактирано в този смисъл.
Напомняме на цялата българска общественост, че в България има висока обща и рекордно висока детска смъртност, и инвестициите в здравеопазването са решаващи за излизането от демографската криза и оцеляването на нацията.
Категорично и ясно потвърждаваме нашата безрезервна подкрепа за изграждането на истинска национална държавна детска болница и, че създаването на модерна многопрофилна болница в София, без педиатрично отделение, не променя тази наша принципна позиция.

Бургас изпревари София и вече строи педиатрия за Югоизточна България

Бургас изпревари София и вече строи детска болница, която ще обслужва Югоизточна България. Тя се намира на метри от УМБАЛ - Бургас, а проектът предвижда да има топла връзка между двете здравни заведения.

Първата копка бе направена в началото на 2024 г. - 4 г. след като кметът Димитър Николов обяви идеята си в Бургас да се създаде детска болница, която да събере на едно място медици от различни специалности. И така да се спре пътуването на бургазлии до София за всеки по-сериозен здравословен проблем.

Осеметажната сграда ще разполага със 123 легла, ще има 17 отделения и денонощен Спешен център. Детската болница “Света Анастасия” ще бъде част от Европейската мрежа на детските болници и ще развива Център за редки болести и генетична лаборатория.

Очаква се болницата да привлече 500-700 души специалисти

и немедицински персонал, като вече има сериозен интерес от медици от цялата страна, разкриват от общината. Тя има готовност да подпомогне работещите в болницата с изграждане на общински жилища и създаване на детска градина с удължено работно време. Ако всичко върви по план, болницата трябва да е готова в края на 2025 г.

Първите постъпки за детска болница в Бургас кметът Николов прави през февруари 2020 г., като внася в общинския съвет предложение за промяна на подробния устройствен план (ПУП), с което се отрежда терен за изграждане на многопрофилната детска болница. През октомври същата година Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обявява конкурса за избор на фирма консултант за проектиране на лечебното заведение. Избран е

мултинационален консорциум IDOM, ситуиран в Испания.

През април 2022 г. е получено принципно съгласие от министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова за новото общинско лечебно заведение в Бургас. Месец по-късно общинските съветници дават зелена светлина за основното грантово финансиране за изграждане на детската болница. В проекта участват областите Бургас, Ямбол и Стара Загора и включва 18 общини, няколко болници, неправителствени организации, училища и университети.

През последните 3 г. испанските експерти идват няколко пъти в Бургас, а кметът Николов и екипът му посещават водещи испански детски болници.

Заемът от ЕИБ към общината е със 7-годишен гратисен период, а общо изграждането

ще струва около 70 млн. лева

Останалите средства ще бъдат поети от новата европрограма “Развитие на регионите”, както и от бюджета на Бургас.

Това е първият проект за детска болница в България, който получава консултантска и финансова подкрепа от ЕИБ. По предварителен план е заложено проектът за детската болница в Бургас да е напълно синхронизиран с този за Национална детска болница така, че двете здравни заведения да работят в синхрон в бъдеще време.

Теренът в Горна баня, където ще бъде построена националната детска болница.
Теренът в Горна баня, където ще бъде построена националната детска болница.