Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър от специалните два епизода, които като машина на времето връщат зрителите назад в годините към друга история.
Кадър от специалните два епизода, които като машина на времето връщат зрителите назад в годините към друга история.
  • Дали ще има трети сезон? Някога и някъде, ако..., отговаря режисьорът Виктор Божинов
  • Почитатели се мобилизираха да искат продължение с подписка в социалната мрежа

Вторият сезон на сериала "Вина" приключи, надскачайки успеха на първия, който спечели сърцата на хората пред малкия екран. Продължението на историята в 11-те епизода достигна до 2 412 000 зрители по данни на БНТ, а за финала му в Сандански десетки почитатели пътуват от цяла България. Те се разделиха с любимите герои с усмивки, аплодисменти, сълзи и... с нетърпение. Големият въпрос веднага излезе на дневен ред - ще има ли трети сезон? Разтревожена от новина, че може би няма да има нови серии, фенка на "Вина" моментално стартира във фейсбук подписка с настояване за продължение на сериала, като за отрицателно време се събраха над 2000 подписа.

"Решението да има трети сезон е изцяло в компетенцията на БНТ. Продукция се реализира на базата на програмна схема. Всъщност ние, когато правихме първия сезон, не знаехме, че ще има втори - обяснява пред "24 часа - 168 истории" режисьорът Виктор Божинов. - Телевизията работи с реализирането и на други проекти, които вече са в активен процес. Всичко е въпрос на решения. Историята по принцип не е мислена с идеята за продължение. 

Различни хора ми пишат. Отговарям им същото. Дори някой да смята, че една история може да се разтяга до безкрай, това не означава, че тя ще остане интересна. Но хората са чистосърдечни, явно този сериал ги е развълнувал и е тяхно право да търсят и да се борят за това, което искат."

Виктор Божинов
Виктор Божинов

Виновни за добре поднесения сюжет за тайни и вина са също така сценаристките Ваня Николова, Нели Димитрова и Екатерина Николова, които работят по идея на Симон Еди Шварц. Най-доброто от себе си дават и главните действащи лица пред камерата Владимир Зомбори, Михаил Билалов, Елена Телбис, Кристина Верославова, Параскева Джукелова, Герасим Георгиев – Геро и др., като за втори сезон актьорският състав се обогатява с още талантливи професионалисти.

"Това, което беше важно за мен за този сериал, беше да го реализираме без претенции - дава режисьорската си оценка Божинов. - Да бъде нормална история, която да звучи като взета от живота, като на практика всички разклонения са реални, включително и тези в "епохата". Това са действителни човешки съдби, без да са документални. И в този смисъл смятам, че това е успехът - зрителите припознаха себе си, а пък ние успяхме да разкажем тази история спокойно."

Втори сезон бе различен и с това, че имаше два специални епизода, действащи като машина на времето. Нови герои и нов сюжет, при това 100 години назад. Брилянтен и рискован ход.

Има значение какво се е случвало 100 години по-рано.
Има значение какво се е случвало 100 години по-рано.

Художник-сценограф на епизодите в т.нар. "епоха" е Росица Бакева, а художник по костюмите е Мина Кайе.

"Още когато се даде зелена светлина за втори сезон, си казахме с Ваня (Николова), че искаме да бъде нещо различно. Различното беше да направим сериал в сериала - разяснява режисьорът. - Такъв, който е смислово свързан с това, което се случва в съвременната част.

Да доразкажем историята от миналото, да видим отношенията тогава, да разберем родовата памет до какво може да доведе и дали това влияе на нашите герои. Смятам, че тази част е много емоционална и много плътно мотивира това, което се случва в сюжета от настоящето. По един малко по-сложен начин, защото човек трябва малко да се потруди да открие преките и непреки причинно-следствени връзки между минало и настояще, за да няма чудене защо Филип избира да бъде баща и да не се хвърли към любовта. Триъгълникът е кармично заложен в гените по някакъв начин. Рискът бе това да направим в два епизода в "епоха".

Самостоятелно отделно парче, което седи като сериал в сериала, а не само отделни ретроспективни сцени тук-там. Кардинален ход. Реално сменяме персонажите през това време. Ние всъщност се престрашихме да го направим, защото когато снимахме сцените от първи сезон с ретроспекции, усетихме, че имаме много добър актьорски ансамбъл, който тогава нямаше идея, че ние ще последваме тяхната история. Тогава с момичетата от сценарния екип си казахме, че те са много ценни и ни дават възможност да се надскочим. Интуицията ни явно е била вярна.

Затова рискът беше само в началото преди да се напише сценарият, а след това бях почти 100% сигурен, че ще проработи."

Разказът от миналото дава много отговори на въпросите, които повдига случващото се в настоящето в сериала.
Разказът от миналото дава много отговори на въпросите, които повдига случващото се в настоящето в сериала.

Ролите в епоха се изпълняват от Александър Хаджиангелов, Ева Данаилова, Изабела Иванова, Велислав Павлов, Фани Коларова, Петър Дочев, Каталин Старейшинска.

Резултатът показва, че всички наистина са си свършили работата както подобава. Иначе нямаше да има почитатели на "Вина", които да пропътуват 500 - 600 километра, за да обиколят местата на снимките.

"Признавам си, че не знам друг път такова нещо да се е случвало. Някак си хората приеха нашата покана да направят един уикенд в този край на България и да се докоснат до създаването на "Вина". Имаше хора от Варна, Русе, Севлиево, къде ли не. Много открити, емоционални, честни в емоцията..."

А сега всички тези пленени зрители питат за още. Но какво ще бъде необходимо, за да може един трети сезон да стане хит и да задържи вълнението на публиката?

"Към момента в главата ми има друга продукция - признава Божинов. - Ние си бяхме казали, че проблемът на втори сезон е първият. Хипотетично, ако започнем да мислим за трети сезон, проблемът ще са първите два. Опасността е да не бъдем отново интересни на хората.

Не че няма още винени истории, въпросът е, че покрай тях нас ни интересуват човешките. Аз съм по-склонен да мисля, че ако се отвори перспектива за следващ сезон, то би било съвсем различна история на съвсем различно място. Тоест както беше името на розето, което направиха заедно: "Някога някъде", ако се стигне до трети сезон, ще е някога и някъде."