Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел получиха подкрепа от депутатите. В залата дойдоха и лидерите на ПП-ДБ, а 21 от ГЕРБ липсваха.
Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел получиха подкрепа от депутатите. В залата дойдоха и лидерите на ПП-ДБ, а 21 от ГЕРБ липсваха.
  • Изгуби се парламентарно време, все още опитват да заблудят енергетиците, ние се опитваме да помогнем на тези региони, каза оцелелият премиер
  • За партията на Борисов май Асен Василев е вече фаворит да не е министър след ротацията
  • Пеевски: Ще подкрепяме, докато министрите работят за хората
  • Нинова събира подписи за нов вот, този път за националната сигурност

Кабинетът “Денков/Габриел” очаквано оцеля след първия вот на недоверие.

За свалянето му гласуваха само вносителите от БСП, ИТН и “Възраждане”, които имат общо 71 депутати. За да падне правителството обаче, трябват 121 гласа в пленарна зала. Депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС натиснаха бутоните “против”.

Както само “24 часа” прогнозира в началото на седмицата обаче, 21 депутати от ГЕРБ знаково отсъстваха, нямаше го дори лидера Бойко Борисов. Той обаче се е обадил да се извини за отсъствието на съпредседателя на ПП Кирил Петков. Борисов бе на предизборен ангажимент в Разград и специално призова “да няма спекулации с отсъствието му”.

“Още веднъж припомням, че математиката на опозицията не излиза”, написа още лидерът на ГЕРБ във фейсбук. Какво каза в Разград -вижте долу.

Че липсата на Борисов и още 20 е знак обаче, стана ясно от думите на шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Доверието ни не се дава даром, нито е безрезервно. Ще бъдем критични към министрите и всички ресори, заяви тя минути след като 48 от партията ѝ подкрепиха кабинета.

Ще направим оценка на министрите при ротацията. Ние имаме право да бъдем критични, повтори Атанасова. Тя обаче назова само министъра на финансите Асен Василев, като припомни, че правителството на Кирил Петков бе свалено с гласовете и на ГЕРБ заради провал във финансовата политика, когато Василев бе пак начело на Министерството на финансите.

Кирил Петков и Христо Иванов разговарят по време на гласуването на вота.
Кирил Петков и Христо Иванов разговарят по време на гласуването на вота.

Ние сме особено критични към господин Василев и следим достатъчно сериозно как и какъв бюджет ще се предложи, предупреди Атанасова къде ще гледа внимателно ГЕРБ. Тя обаче призна, че нейната партия осъзнава, че на България ѝ трябва редовно, стабилно правителство.

Знак дойде и от ДПС. За разлика от избирането на кабинета “Денков/Габриел”, когато в негова подкрепа гласуваха единствено лидерът Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, този път движението даде 33 гласа за правителството.

Ще подкрепяме това правителство, докато работи за хората и си спазват обещанията към българските граждани, заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски след гласуването. Но предупреди, че ако правителството на ПП-ДБ започне да се отдалечава от евро-атлантическия път и министрите не работят за подобряване на живота на хората, това ще е

достатъчно сериозна причина, за да бъдат свалени от власт

Запитан дали ДПС ще подкрепят същите министри при ротацията на кабинета, Пеевски бе лаконичен: Достатъчно време има дотогава. Рано е да се каже кой ще подкрепяме и кой не. Март е далеч.

Промените в конституцията ще бъдат подкрепени и това трябва да е ясно на всички, и не е причина кабинетът да си тръгне, допълни още депутатът от ДПС.

Вотът бе поискан от “Възраждане”, БСП и ИТН, за които правителството се е провалило в енергийната политика, протестите на миньори и енергетици очевидно са мотивирали още повече опозицията. Вечерта в четвъртък, след дебатите в Народното събрание по вота, миньорите от “Марица-изток”, които 14 дни държаха затворена магистрала “Тракия” край Стара Загора, свалиха блокадата.

Заради вота на недоверие депутатите прекъснаха ваканцията си, в която излязоха за предизборната кампания. Именно заради нея обаче дебатите им преминаха на висок тон - с обвинения и спорове с цветисти изрази, епитети и обвинения кой е по-виновен за енергетиката.

Опозицията тръгна с абсолютно погрешен подход, аргументите са неверни, основанията им са лъжи, коментира премиерът Николай Денков, след като правителството му оцеля. И обяви, че “истината излиза наяве”.

Нямаше аргументи, които по същество да изискват този вот. Изгуби се парламентарно време.

Все още се опитват да заблудят хората

Постепенно всички ще разберат, че ние се опитваме да помогнем на тези региони, коментира академикът атаките на енергетиците в Старозагорско.

Денков благодари на всички депутати, гласували за кабинета. Важно е да има политическа подкрепа, това ни дава основание да продължим да си изпълняваме управленската програма, каза той. И обясни, че чува всеки съвет, който би могъл да бъде полезен.

Ако г-н Борисов има предложения, аз ги чувам. Ако има нещо, с което не съм съгласен, не съм. За мен това, което е ключово, е, че работим по приоритетите да си изпълняваме програмата и да има парламентарна подкрепа за законите, които са важни, добави премиерът.

Веднага след като вотът не мина, групата на БСП започна да събира подписи за нов - този път за провал в сферата на националната сигурност и отбрана. Мотивите ни са готови и водим разговори с “Възраждане” и ИТН, обяви Корнелия Нинова. Няма пречка червените да внесат нов вот по друга тема, след като по конституция това не може да се прави в рамките на 6 месеца само ако темата е същата.

Не считайте, че заради липса на математически сбор трябва да обезсмислим парламентарната процедура вот на недоверие, предупреди Нинова властта.

Денков видя в заканите на соцлидерката само загуба на време.

Пореден цирк. Вместо да си вършим работата, се занимаваме с цирковете на проруската опозиция, коментира пък Пеевски.

При първия опит за сваляне на правителството

Деница Сачева и Томислав Дончев са доволни от резултата от успешния вот.
Деница Сачева и Томислав Дончев са доволни от резултата от успешния вот.

Бойко Борисов: Нищо по-добро от “сглобката” няма, но може и по-добре

Нищо по-добро от сглобката не може да се конструира в бъдеще. Тази оценка на правителството направи от Разград лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, макар да призна, че тя може да се справя и по-добре. И друг вот да има, ще има същата съдба, категоричен бе той.

Въпреки липсата на Борисов от пленарната зала премиерът Николай Денков му се е обадил да благодари за подкрепата, разказа лидерът на ГЕРБ. Той обаче съжали, че отново му се налага сутрин да си благодарят за подкрепата, а вечер - да говори и опровергава тези, които е подкрепил.

“Този вот не мина заради БСП. Освен нашата голяма подкрепа. Нинова вчера си позволи да каже, че всичко се държало на Борисов. Само да напомня, защото някои папагали, така бих нарекъл социолози и политолози, да напомня - от 3 години ГЕРБ не е в държавното управление. През това време Нинова бе министър на икономиката, не внесе план за възстановяване, имаше служебни и редовни правителства, те бяха министри, премиери, вицепремиери. Какво свършиха”?, разгневен попита Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обаче се възмути, че колегите от “сглобката” не си държат на думата.

“Разбрахме се лидерите да не участваме в предизборната кампания с възможностите, които имаме. В сглобката за всеки министър сме гласували еднакво, даже ние с повече депутати”, заяви Борисов.

Той напомни, че ДБ не са искали Асен Василев за финансов министър, а Борисов настоял за него, за да е по-здрава сглобката.

“И се разбрахме да не се ползват инструментите на финансите, а той ги ползва. Аз няма да коментирам лидерите, защото той за ПП е лидер като Кирил Петков. Но депутатите от ГЕРБ са възмутени. И днес цялата парламентарна група ме предупреди, че въпреки “моя министър”, аз съм се застъпил за него, при приемането на бюджета ще са много внимателни каква е събираемостта”, предупреди той.

“Към днешна дата приходите такива ли са като м.г., или не? Задавам му предварителни въпроси. Те ще са ясни след 15 дни, като влезе бюджетът и трябва да отговаряме, и той ще иска подкрепа от тези депутати”, предупреди Борисов.