Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По-малко от четири часа продължи обсъждането на вота на недоверие, през които опозиция и управляващите се обвиняваха кой е по-лош и има по-голяма вина за състоянието на енергетиката. Дебатите бяха изслушани от цялото правителство.
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
По-малко от четири часа продължи обсъждането на вота на недоверие, през които опозиция и управляващите се обвиняваха кой е по-лош и има по-голяма вина за състоянието на енергетиката. Дебатите бяха изслушани от цялото правителство. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
  • Няма да има енергиен апокалипсис, успокои премиерът, единственият провал бил този на опозицията да излъже хората
  • БСП пък ще събира подписи за нов вот на недоверие

Съчетанието на 13-а дата от месеца с ден петък се смята за фатално - тогава се случват лоши неща, гласи поверието.

Сегашното правителство обаче най-вероятно ще обори суеверието с вота на недоверие, който ще се гласува в петък - 13 октомври. И всички сметки показват, че няма да мине, защото опозицията не може да събере 121 гласа, за да бутне кабинета.

БСП, ИТН и “Възраждане” имат само 71 гласа.

Иначе четири месеца бяха нужни, за да се стигне и до първия вот на недоверие

към правителството “Денков-Габриел”. Повод стана енергетиката и изпращането на териториалните планове за справедлив преход към Брюксел, в които пише с какво ще се заместят въглищата при производството на ток. В тези планове опозицията видя опит за ликвидиране на българската енергетика.

В четвъртък в парламента - преди началото на дебатите по вота, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че партията му ще подкрепи правителството въпреки критиките към отделни министри от последните седмици.

Щом съм тук, какво означава това? Разбира се, че ще подкрепим това правителство, особено в условията на такава международна обстановка. Представете си нови избори плюс кметските. Това е време, в което опозицията ще може да си изговори каквото има да казва, каза Борисов в кулоарите на парламента.

Че правителството трябва да остане на власт, коментира и финансовият министър Асен Василев. Даваме ясна перспектива в каква посока се движи България. Започнахме изключително трудни реформи, които бяха отлагани 20-30 години, каза Василев. Но все пак отказа да се ангажира с мнение дали ГЕРБ и ДПС ще подкрепят кабинета. Не бих подценявал вота на недоверие - докато едно нещо не е факт, нищо не е сигурно, добави предпазливо министърът.

И въпреки че дебатите бяха само 4 часа, при това прекъснати с почивка за председателски съвет, не липсваха цветущи изрази, както и

обвинения кой е по-лош и виновен за състоянието на енергетиката

Тон даде съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков. Да използвате вота за недоверие в предизборната кампанияQ изглежда като предизборна немощ. Нямате решения, не говорите за бъдещето, имате само пропаганда, основана на страх и омраза, обърна се той към опозицията.

Оказа се обаче, че ден по-рано в медийното пространство изтекли предварително написаните речи, които депутатите на ПП-ДБ и министрите да държат в парламента. Това даде повод на опозицията за закачки с управляващите.

Объркахте изказването си с г-н Денков,

защото ние тези ваши думи ги четем от вчера. Ако не знаете, вашите опорки изтекоха в медиите. Четете си сценария, за да ни е по-лесно нататък. Сгрешихте го от първото излизане, обърна се Искра Михайлова от “Възраждане” към Кирил Петков.

Със съжаление, че са го изпреварили, а искал първи да каже за разкритието на трибуната излезе и председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Според него файлът с опорките се казвал “Разпределение, говорене на министрите - вот на недоверие”.

Василев, ако не успее от трибуна, да го каже в кулоарите. Внася спокойствие за цените на тока и посочва колосалния напредък, който кабинетът навакса за 4 месеца, почете малко от сценария Йорданов.

След това обаче дебатът бързо се върна към обвинения в национално предателство, неефективно управление на правителството.

Убивате българската енергетика последователно, категорично и неотстъпчиво. Това представлява риск за националната сигурност, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея, ако не падне сега правителството, БСП започвали да събират подписи за нов вот на недоверие - този път заради националната сигурност на страната, която също била под риск.

С едно ваше решение, когато бяхте вицепремиер, г-жо Нинова,

сложихте кръст на въглищните централи в България

Именно тогава вие застрашихте не само енергийната, но и националната сигурност на страната. Моля ви да не се опитвате да прехвърляте проблема от болната на здравата глава, отвърна бившият енергиен министър и сегашен депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова.

Жечо Станков, също от ГЕРБ, коментира, че в дискусията политическата демагогия е надминала очакванията дори на привържениците на партиите, които внасят вота на недоверие. Според него повечето дори не разбирали разликата между мегават и мегаватчас, просто се упражнявали върху темата.

Зелената сделка казва - въглеродна неутралност до 2050 г., няма европейски документ, който да поставя бариера пред суверенитета на една държава да определя енергийния си микс, обясни Станков.

Според Радослав Рибарски от ПП-ДБ съдбата на хиляди хора, заети в енергетиката, не може да бъде залагана на политически търг, който правела опозицията, и то за повече гласове и по-високи цифри в социологическите проучвания.

Енергетиката е сектор, за който трябва да се говори внимателно, отговорно и с визия за решения. Политическите ви лозунги нямат място тук. Това, че сте по-шумни, не ви прави по-убедителни, стреля той по опозицията.

Към огъня се присъедини премиерът Николай Денков. Опозицията поиска вот на недоверие заради провал в енергетиката.

Единственият провал е в опитите на опозицията да излъже народа, че идва енергиен апокалипсис,

каза той. И допълни, че ще трябва да разочарова опозицията, защото апокалипсис няма да има. Обясни, че правителството и Брюксел не затваряли централи. Те били под натиска на пазара на енергия, защото навлизат все по-нови технологии.

До 2040 г. се предвиждал ръст на инсталираните мощности от 13 хиляди мегавата до 30 хиляди, въпреки че максималното потребление на населението в най-студения период не надвишава 8 хиляди мегавата, обясни премиерът. Допълни, че се подготвяли много нови проекти, сред които разширяване на газохранилището в Чирен, два нови блока в АЕЦ “Козлодуй” и други.

Министър Радев: Всичко в енергетиката се решава в интерес на хората

Интересите на българските граждани са в основата на всички наши решения в енергийната политика, каза министърът на енергетиката Румен Радев в парламента по време на дебатите по внесения вот на недоверие.

Пред народните представители той изчете доклад с всичките си поети ангажименти за сектора, свършеното дотук и бъдещите инвестиции за периода, откакто е на власт - 1 юни 2013 г.

По неговите думи преговорите за предоговаряне на Националния план за възстановяване са стартирали още от първите дни на мандата на настоящото правителство.

“Пътната карта за климатична неутралност беше актуализирана от Министерския съвет, така че да отговаря на подписаното в края на септември споразумение със синдикатите”, поясни още министър Радев. Записаното в пътната карта е прогноза, то не предвижда ликвидиране на мощности, каза още той.

Заяви, че предстои изграждането на две нови ПАВЕЦ с инсталирана мощност 1600 мегавата Те ще бъдат разположени на язовирите “Доспат” и “Батак” и трябва да влязат в експлоатация през 2032 г. ЕСО работела активно по реконструкция на близо 1000 км електропроводи, увеличаване на техния капацитет и дигитализиране на мрежата.

“В момента са възложени предпроектни проучвания за изграждане на два нови блока по технология АР 1000 на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, каза още той. А според него промените в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници осигурявали нормативната база за важни реформи в енергийния сектор - либерализация на пазара, насърчаване на производството от ВЕИ и други.