Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов 
Снимка: Велислав Николов
Бойко Борисов Снимка: Велислав Николов

Целта ми е да не се политизира този процес. Трябва да има заместваща мощност, хората да са доволни от своите професии. Доста компромиси се направиха - първо от синдикатите, от протестиращите, от правителството. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той заяви, че ГЕРБ ще подкрепят споразумението в пленарна зала, но оттук насетне премиерът Николай Денков е отговорен всичко, което се приеме, да бъде договорен0 с Брюксел, посочи още Борисов.

"Той (Делян Пеевски - бел. ред.) водеше преговорите и ги доведе до успешен край, колкото и да не се харесва на "умнокрасивите", заяви той.

На въпроса защо не е бил на преговорите, той каза, че бил в Сливен.

”Все пак не забравяйте, че сме в кампания и местната власт, местните избори решават съдбата на хората по места и когато се поемат ангажименти там, трябва някой да ги поеме на централно ниво. Освен това знаете, че и магистралата е затворена и пътят до Сливен е така, както десетилетия пътуваха българите -  2 часа от Чирпан до Сливен”, възмути се Бойко. 

“Ако не бях направил “Тракия”, “Марица” нямаше да можете и да отиде до морето с този трафик”, каза той. 

Освен това много от лидерите не бяха вчера и аз го направих с умисъл - там беше Томислав Дончев - този, който преди три години им остави готов план договорен с ЕК и те го подритнаха и три години редовни, служебни правителства нищо не направиха. Теменужка Петкова беше там - много запозната с проблемите, трето Десислава Атанасова, председателят на парламентарната група подписа от мое име. Целта ми е да не се политизира този процес, трябва да имаме заместваща мощност първо и второто хората трябва да бъдат спокойни там за своите работни места.

“Миньорската професия е трудна и достойна. Знаете в Германия, като нямаше ток, си пуснаха въглищните централи и това е много умно. Въглищните централи не трябва да се затварят 2038 г., а да се замразят. При криза можем да ги пуснем", смята още лидерът на ГЕРБ

Сутринта след заседание на енергийната комисия министър Румен Радев каза, че точките от споразумението били трудни, но изпълними, а Бойко Борисов се ядоса на тези думи: “Не знам тези министри какво са правили вчера, когато е подписано споразумението. Вчера си сложих подписа след като часове наред се водиха тези преговори и ако сега ще казва, че не е изпълнимо да дойде и да каже от трибуната защо и да гласува против.

Освен това по време на енергийната комисия, която гласува споразумението днес Радев бил казал “да не се правим, че няма слон в стаята”, попитан как ще коментира тези думи, Борисов отговори следното: 

“Като няма слон или да си подаде оставката, или да дойде да ни обясни. Повече няма да си залагам партията на аматьори, които не знаят какво говорят - единият обижда миньорите, другият казва, че планът няма да сработи и ние сега ще гласуваме за кой?”, възмутен попита Борисов.