Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов. 

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Автор: Павлета Давидова

  • Лидерът на "Възраждане" иска позиция от МВнР за правата на сънародниците ни там
  • Настоя за оставката на министър Тодор Тагарев

Обвинения, че Украйна води пронационалистка политика отправи от парламентарната трибуна у нас лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той започна изказването си с атака към военния министър Тодор Тагарев, напомняйки, че след като той самият е работил за Украйна, сега е назначил и "друг свой колега от държавните служби на Украйна", визирайки Калин Димитров, който стана шеф на "ТЕРЕМ“.

Костадинов има теза, че американското посолство кадрува в нашата страна, но вече било в конкуренция с украинското посолство. "Обидно е за нас българите, защото само преди две седмици един българин в Украйна беше наказан с акт и предупреждение от езиковия омбудсман на Одеска област", заяви Костадинов.

Става въпрос за кмета на Болград Сергей Димитриев - по време на общинския съвет за няколко минути е използвал реч и думи на т.нар. "недържавен език“. Костадинов цитира и украински сайт, в който обаче не се уточнявало какъв е "този недържавен език", но глобата била наложена веднага и не се обжалва. "Това е практика, която мнозинството тук защитава, защото им доставяме оръжия и какво ли още не. Сега ще им вдигнем забраната и за зърно", ядоса се Костадинов. И вметна, че някои от депутатите в залата би трябвало да са по-чувствителни на темата с езика.

Костадинов настоя, че в Украйна от години се води расистка кампания срещу всички национални малцинства.  Унгария и Румъния обаче не позволявали такова отношение. В България се грижим повече за украинците, отколкото за нашите си българи. Украйна е една фашистка държава, която не спазва никакви демократични принципи", настоя лидерът на "Възраждане". 

Костадинов настоя за оставката на Тагарев и поиска позиция на външното ни министерство по отношение на нарушените права на българите в Украйна