Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Последни трескави приготовления вълнуват умовете и сърцата на двама младоженци. Майките звънят през пет минути да питат дали църквата е запазена, татковците се чудят две или три печени агнета да поръчат за ресторанта.
Поканите са разпратени, сватбените чаши са купени, брачните халки също са в наличност. Приятелите уговарят най-подходяща дата за ергенското и моминското парти. Изглежда, че и най-малките детайли около организацията на сватбената церемония са уточнени. И купонът наистина е обещавал да бъде бляскав, ако булката си беше спазила обещанието да се яви на уреченото място и време. Само че 18 дни преди толкова дълго подготвяното бракосъчетание тя сякаш потъва вдън земя.
В началото младоженецът и роднините му са ужасени, че нещо лошо се е случило с Меглена.
В продължение на
24 часа я търсят
под дърво и камък,
родителите  също се кълнат, че нямат връзка с нея. Телефонът  е изключен. Участниците в издирването дори се страхуват дали бъдещата младоженка не е отвлечена. Страховете им се изпаряват, когато става ясно, че заедно с Меги са изчезнали голямо количество златни бижута, не лоша сума пари и сватбената рокля. Младоженецът с ужас разбира, че е станал жертва на измамничка, която се е подиграла с чувствата му с единствената идея да прибере всички подготвени подаръци за сватбата.
"И до днес не ме е яд за откраднатото злато и пари, а за това, че се хванах на толкова гадна лъжа. Не мога да си простя, че не съм усетил с какъв човек се готвя да обвържа живота си. Чувствах се щастлив и напълно спокоен за бъдещето си, колкото и клиширано да звучи това. А за да е по-смешно, сега си спомням, че се хвалех на приятелите колко е готина Меги и как не се интересува от материалното ми състояние. Сега не смея дори да си покажа носа навън, за да не ми се смеят и гаргите", разказва изоставеният младоженец Иван Иванов. Той категорично настоява да не се снима и да се изяви пред вестника с измислено име.
"Всички ще ме помислят за глупак, какъвто сигурно съм. Въобще не исках да разказвам тази история, но си мисля, че и други мъже, рано или късно, ще бъдат ужилени от измамничка като моята Меги. Не е лошо хората да научат какво ми се е случило и да си отварят очите на четири", заявява пред "168 часа" жертвата на булката беглец. Той с тъжна усмивка си спомня, че в началото е положил неимоверни усилия, за да спечели сърцето на жената, която след това ще го изостави 18 дни преди сватбата.
"Тя не е булката беглец, защото във филма Джулия Робъртс бяга от страх да се обвърже с един мъж за цял живот. В случая става дума за обикновена измама. Доколкото знам, аз не съм единствената жертва, но това в никакъв случай не ме успокоява. Продължавам да се чудя дали не е имало момент, в който да се усетя, че ме лъжат.
Запознахме се в някакво заведение, но няма нищо интересно за разказване. Меги беше с приятелки и ми направи впечатление на дръпнато момиче.
 Не ми даде телефона, но каза как да я намеря във фейсбук. Започнахме да си пишем и дълго време тя не искаше да се видим отново на живо. И аз, разбира се, клъвнах на въдицата. Нали има една приказка, че колкото повече се дърпаш, толкова повече те искат, допълва Иван. Той категорично отказва да говори за
най-щастливите си мигове
от връзката си с Меги. Осъзнал е, че той е влагал цялото си сърце и душа, но отсреща всичко е било един добре скалъпен маскарад.
"Имал съм няколко връзки и една наистина голяма любов. Не съм цвете, расло в саксия, но пак влязох в капана. С Меги ми беше добре, а и приятелите ми я харесаха. Реших, че ми е време да се обвържа и  предложих. Няма значение къде и кога. Това са минали неща. Тя прие и започнахме да стягаме сватба. Нашите явно я харесваха, техните също ми изглеждаха добри хора.
Направо идилия,
какво друго да ти кажа", ядосва се при спомена за измамно щастливите сватбени приготовления Иван. Той започва да събира пари за церемонията и тържеството след това. Родителите му също са готови да помогнат финансово.
"Купи си рокля за 850 лева, а майка ми  взе златно колие, гривна и пръстен. В нас имах и доста пари, но не желая да разказвам колко точно са били. Всичко това изчезна заедно с Меги. Отидохме при техните да се разправяме, а те безпомощно вдигат ръце. Почти съм убеден, че и те не са знаели какви ги върши дъщеря им, заявява Иван. Ужиленият кандидат-жених успява да се свърже с приятелка на Меги. Момичето му признава, че булката беглец вече е вързала на колана си и скалповете на други наивни мъже. Преди да срещне Иван тя два пъти си намира
 кандидат-женихи,
но ги зарязва дни преди сватбата. Иван така и не успява да разбере дали и в другите случаи има изчезнали пари и ценности.
"Със сигурност ги е обрала преди да духне. И тримата сме за бой - да се оставим да ни излъжат така", ядосва се изоставеният софиянец. Той се консултира с адвокат дали има смисъл да издири Меги и да я съди. Юристите го убеждават, че много трудно ще получи възмездие в съдебната зала. Най-добрият му шанс е да съди Меги за причиняване на
морални щети,
но подобни дела са с крайно неясен финал.
"Проучих въпроса и осъзнах, че Меги е намерила изключително добро решение как да се издържа в тази криза. Намира си баламурници като мен, омайва ги, тръгва да се жени и после отмъква всичко ценно, което е предвидено за сватбата. Така хем е свободна и независима, хем е финансово осигурена. На никого няма да му хрумне да тръгне да я преследва с полиция, прокурори и медии. Всеки ще гледа да се скрие вдън земя от срам, че са го изиграли. Точно на това разчита и моята фалшива булка", усмихва се Иван.
Покрай неволите си той научава и за други подобни случаи като неговия. У168 часаФ научи за подобна схема, но този път
 жената избягала
малко преди годежа. Роднините на годеника олекнали с около 2000 лева, които били вложени в различни подаръци. Годеницата събрала всичко ценно и също изчезнала в неизвестна посока."За такива случаи няма как да се направи статистиска. Може да са сто, хиляда или десет хиляди. Никой не вярва, че на него ще му се случи, докато не го изпързалят. Сега си мисля, че дори съм минал метър. Загубих злато, пари и една рокля. Като осъзнавам
колко е хитра Меги,
сигурно и апартаментът ми можеше да продаде, преди да си обере крушите. А какво щеше да стане, ако беше решила да продължи с маскарада и да се оженим. Това щеше да ми коства много повече пари и нерви", самоуспокоява се Иван. Той твърди, че вече дори е спрял да прави опити да намери Меги. Тя си е изтрила цялата информация от профила във фейсбук.
Родителите  не изглеждат особено притеснени от продължителното  отсъствие. Явно поддържа връзка с тях.
Срам ги е
да ме погледнат в очите. Не им се сърдя. Представям си какво им е да се правят, че не знаят нищо за дъщеря си. Успокоих ги, че няма да си искам от тях парите и златото. Ще върна на нашите каквото са похарчили за фалшивата ми сватба и така поне дълго време ще ми държи топло, като реша пак да се правя на младоженецФ, опитва да се шегува със собствените си неволи Иван Иванов.

 

Изоставеният страда и трудно се обвързва отново

Модата с фалшивите булки, чиято единствена цел е да оберат своите женихи, не бива да бъде бъркана с психическите терзания на някои младоженци, които също могат да станат причина за отмяна на празника. И в двата случая страдат изоставените.
"Емоционалната трамва, която получава потърпевшата и изоставена страна е голяма. Такъв развой на събитията може да предизвика много и различни последици. Предаденото доверие в повечето случаи се отразява на бъдещите връзки и емоционалното обвързване с някой друг. Болезнените спомени пречат на преживелите шока отново да поискат да минат през иначе щастливите трепети около организацията на една сватба", заявява пред У168 часаФ психоложката Ани Владимирова. Тя се опитва да обясни защо някои мъже и жени губят желание да се женят месеци, седмици или дори дни преди насрочения сватбен ритуал.
"Някои жени се вълнуват и искат да изживеят много повече приготовленията около сватбата, отколкото самото събитие като такова. Когато обаче големият ден наближи, се появява страхът от приемането на брачния съюз не като вид празненство, а като сериозно и законно обвързване с някого, с когото ще прекарат живота си може би завинаги", обяснява пред вестник "168 часа" психоложката Ани Владимирова. Според нея всяка младоженка очаква и се интересува най-вече от избирането на роклята, от това как ще изглеждат поканите, от подбора на шаферките, от украсата и самото организиране на тържеството. Неща, за които всяка жена мечтае от малко момиче. Но много често непосредствено след като еуфорията около подготовката на приказното събитие отшуми, у бъдещата булка започват да се появяват съмнения, които са преодолими, но в много случаи стават и причина за отмяна и отказване от предстоящия брак. За развялането на сватбата инициатор може да бъде както жената, така и мъжът.
"Имала съм пациентка, която беше изоставена от своя годеник малко преди да се омъжи. Причините, поради които някой от двойката може да избяга от решението за брак, са много и зависят от различни фактори и индивидуални страхове и преценки. В повечето случаи мъжете имат резерви относно едно по-дългосрочно обвързване, от възможността да се превърнат в глава на семейство, както и от поемането и справянето с една непозната им до този момент отговорност", разисква проблема Владимирова.
Според всеобщото мнение на психолози много хора предпочитат да избягат от проблема, който поражда техните страхове, вместо да се изправят пред него и да довършат започнатото. Всичко се свежда до разграничаването на любовта и паническото объркване. Правилният подход е индивидуалното осъзнаване на въпроса дали на този етап от живота си човек е съзрял дотолкова емоционално и психически, че въпреки съмненията си да направи тази важна крачка.


Младоженка изкрещя три пъти "не" и избяга с такси

Бягството на Джулия Робъртс с кон от сватбата  в "Булката беглец" вдъхновява нашенка от Кюстендил, която поради липсата на подходящо четириного изчезва от мястото на събитието с такси. Прелюбопитната случка се разиграла в ритуалната зала. Служителката щастливо попитала 25-годишната Ивета дали е съгласна да се омъжи за Станислав. За всеобщо изумление Ивета изкрещяла три пъти УнеФ и побягнала към изхода като по пътя си забърсала и нищо неподозираща чистачка. След това момичето се метнало на едно такси и отпрашило към квартала, където живее семейството . По-късно родителите на неуспялата булка открили нейно писмо, в което тя подробно обяснявала, че не желае да се ожени за Станислав, тъй като е срещнала друг.
 За празненството младоженеците били поканили над сто свои близки и познати в голям кюстендилски ресторант. След бягството на госпожицата в бяло и отказа  да стане госпожа се наложило всичко да се отмени, а гостите били разпратени по домовете без очакваното тържество.
Последните години Кюстендил се откроява като града с не един и два случая на смели булки бегълки и още по-смели булки измамници. През 2010 г. с драмата на зарязания жених се захващат прокурорите на Кюстендил и Горна Оряховица. Булката не просто се изпарява, а буквално ограбва бъдещия си съпруг. Юлиян и Ренета се запознават по интернет. В навечерието на сбатбата Ренета натоварва колата с лаптопа, дрехите, бижутата, петте хилядарки от бащата на своята половинка, задгранични паспорти и изчезва. Ренета се прибира в Стражица, където има две деца от друга връзка. Малко по-късно изоставеният жених разбира, че е следствен заради тормоз. Неговата бивша любима се оплакала, че той я тормози със заплашителни sms-и.
"Непосредствено преди сватбата тя ми е сложила хапчета в кафето и си е тръгнала, като ни е обрала до шушка. Не искам да имам нищо общо с тази жена, искам си само моето", обяснява Юлиян. Ренета също не му остава длъжна.
"Той е нахален и иска да става на неговата. Биеше ме. Сам си нагласи сватбата и записа час в гражданското. Никога не съм искала наистина да се женя за него. Колата ми я прехвърли на мое име и заради това си тръгнах с нея, но не съм откраднала никакви пари. Не го искам тоя мъж и не съм смятала да се женя за него", оправдава се Ренета.
С прозвището Убулката беглецФ е известна и Елица от Кюстендил. Преди три години тя избягала от Обредния дом, обръщайки гръб на смутения си и посрамен избраник.

 

ГРАБЕЖ: Измамниците отнасят злато и пари, надявайки се, че изоставените женихи от срам няма да потърсят полицията.
ГРАБЕЖ: Измамниците отнасят злато и пари, надявайки се, че изоставените женихи от срам няма да потърсят полицията.
ОПАРЕН: Свръхнаднорменият Митьо Пищова също се оплака преди време, че е бил изоставен от булката в деня на сватбата им.
ОПАРЕН: Свръхнаднорменият Митьо Пищова също се оплака преди време, че е бил изоставен от булката в деня на сватбата им.
ВНИМАНИЕ: Бъдещите младоженци трябва да помислят добре дали познават партньора си преди да му сложат пръстен на ръката.
ВНИМАНИЕ: Бъдещите младоженци трябва да помислят добре дали познават партньора си преди да му сложат пръстен на ръката.
ПЛЯЧКА: Според традицията свекървата купува роклята на булката. Измамничките нарочно си излират по-скъпи модели, които след това да продадат.
ПЛЯЧКА: Според традицията свекървата купува роклята на булката. Измамничките нарочно си излират по-скъпи модели, които след това да продадат.
Ани Владимирова
Ани Владимирова