Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българският парламент
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Българският парламент СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Само в рамките на два дни вие по-голямата част от вас, избраните от българският народ в тази зала, показахте, че сте способни изключително бързо да унищожите България. Само в рамките на два дни внесохте предложение и с гласуването си в пленарна зала зачеркнахте възможността България да се превърне в енергиен лидер на Балканите.

За това се обявиха от "Възраждане" с декларация от трибуната на парламента. 

Взиманато на сериозни решения за развитието на ядрена енергетика като най-сигурен и значим нисковъглероден източник на електрическа енергия са скъпи, трудни и отговорни. Те са стратегически и дългосрочни и не би трябва да се променят с идването на всяко следващо правителство.

"Днес съвсем честно можем да кажем на българският народ, че поради липсата на приета актуална стратегия за устойчиво енергийно развитие и водените политики на парче, без ясна визия за развитие на енергийният отрасъл, проблемите в енергийния сектор ще се задълбочат", каза Йордан Тодоров.

В същото време и липсата на всякакви оценки, колко нови ядрени мощности ще бъдат необходими за да посрещнем нарастващото търсене на ток в дългосрочен и краткосрочен план, също.

През годините енергийните експерти все по-ясно застават зад визията, че ядрената енергетика е единствената алтернатива поне в следващите 100 години. Тогава когато се предполага, че е възможно създаването на нови по-ефективни и щадящи околната среда и климата технологии за производството на електрическа енергия.

Като страна с традиции в използването и управлението на атомна електроцентрала, най-логично би било България да продължи да използва и развива този отрасъл. С създадената през годините назад научно-техническа база, натрупания опит и обучените специалисти бихме могли да мислим за реактор от ново поколение или дори за разработване и внедряване на проекти за малки модулни реактори, смятат хората на Костадинов. 

Преди всичко това би било най-логично да бъдат направени първите стъпки към изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", Като заместващи мощности на 5 и 6 блок, които да работят до 2050г. Заедно с тези възможност имаше още една – вие с политическата си зависимост, липса на политическа мисъл и план тотално унищожихте само в рамките на две денонощия. Унищожихте възможността за завършването на АЕЦ "Белене".