Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКА: Велислав Николов
Румен Радев СНИМКА: Велислав Николов

"Внезапният порив на госпожа Габриел за отстраняването на главния прокурор трудно предизвиква у мен възторг", това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Южна Африка. 

Това е първият коментар на държавния глава, след като в сряда Мария Габриел бе номинирана от ГЕРБ да е техният кандидат за министър-председател. Тя ще получи мандат за съставяне на кабине от Радев на 15 май.

В четвъртък номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел заяви, че ще поиска от правосъдния министър да внесе във ВСС искане за освобождаване на главния прокурор. Мотивът е "уронване на престижа на съдебната власт.

"Когато през 2019 г. върнах на ВСС предложението за назначаване на Иван Гешев, квотата на партията на Мария Габриел го подкрепи единодушно. Когато преди 2 години служебният министър на правосъдието, назначен от мен, поиска отстраняването на главния прокурор, квотата на тази партия го спаси отново", коментира Радев. 

"Силно се надявам бъдещият премиер на България да узрява своевременно за важните за страната решения", добави президентът.

Радев допълни, че всичко ще стане ясно, когато партията мандатоносител внесе при него състава на кабинет.