Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Показателни са случаите с разследваните за държавна измяна бивш заместник-секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана Володимир Сивкович и бивш началник на управлението на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) в Крим Олег Кулинич, които Киев смята, че са се опитали да скрият данни за руското нападение от властите.

“Пета служба на руската ФСБ образува престъпна организация за провеждане на разузнавателно-подривна дейност срещу Украйна”, се казва в съобщение на Държавното бюро за разследване и Службата за разузнаване и сигурност в Киев. Начело на групата според предоставените данни е бил Чумаков.

“Володимир Сивкович е координирал работата с украинската част, която е събирала и предавала информация, представляваща държавна тайна, на представители на Руската федерация, а също така се е опитвал да влияе върху кадровите решения в службите за сигурност на Украйна - добавят в съобщението. - За да го прикрие, бившият заместник-секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна е създал “политически офис” в Москва, чиито служители се занимават уж с обществено-политическа дейност.

А всъщност са извършвали разузнавателна и подривна дейност срещу Украйна. Те са

въвличали в тайно

сътрудничество хора

с разузнавателни

възможности

на територията на Украйна и могат да оказват помощ на служители на ФСБ.”

Що се отнася до другия обвинен украинец - бившия шеф на Службата за безопасност на Украйна в Крим Олег Кулинич, той също е задържан при спецоперация на 16 юли 2022 г. Подозрението към него е за държавна измяна и събиране или предаване на информация на чужда държава.

Срещу двамата в момента се водят дела. Това е пример, който потвърждава извода на британския тинк-танк, че руските спецслужби предпочитат да работят с агенти на място още от времето на КГБ, вместо да изпращат свои от Русия.

Тези хора са наричани груповоди (резиденти) и трябва сами да си организират шпионска мрежа. Практиката се препоръчва още в съветските секретни инструкции на Първо главно управление на КГБ (външното разузнаване) и остава в сила и при ФСБ.

Ако вербуваните са политици, бизнесмени или висши администратори, набират своя агентура, която не подозира на кого помага. Те не бива да знаят, че изпълняват чужди задачи. В съветската терминология такава тактика се нарича “вербовка на чужой” (вербовка под фалшив флаг), въпреки че поръченията са измислени в Москва.

В окупираните

територии

обаче се прилагат

други методи.

Веднага след завземането на определени градове руските сили се опитват да отрежат достъпа им към външния свят, за да наложат контрол. Според британския мозъчен тръст първо ФСБ овладява положението там, а после го предава на руската администрация.

“Ние сме силата, а те са мозъкът". Така руските чиновници определяли разузнавачите пред местни жители, които обаче сравнявали служителите на наследницата на КГБ с организираните престъпни групи в Япония “якудза”, пише в. “Украинска правда”.

Как действат?

Наследницата на КГБ формира оперативни групи, които се фокусират върху даден град - например Мелитопол.

Когато населеното място попадне в ръцете на руската армия, офицерите от ФСБ изземват документацията на украинското правителство от местните структури и изтеглят информация от харддисковете на компютрите.

Така съставят списъци кой работи за украинските служби, къде живее и всички останали данни за него.

Следват обиски от къща на къща, арести и разпити в мазета. “Често са

изтезавали хората не

толкова за извличане

на информация,

а по-скоро с цел сплашване, за да обезсърчат населението да се съпротивлява на окупацията”, коментира старши изследователят на тинк-танка д-р Джак Уотлинг.

Русия обаче винаги е

отричала всички обвинения

за нарушаване на човешките права в Украйна.

“Очевидно руските спецслужби са успели да вербуват голяма агентурна мрежа в Украйна преди инвазията и те са осигурявали на руските служби постоянен поток от разузнавателна информация”, добавят в доклада.

Като цяло изводът на авторите е, че шпионите на Кремъл са се справили по-добре в Украйна, отколкото руската армия, която претърпя множество неуспехи. От друга страна, голяма част от мрежата на Москва в Европа бе разкъсана с изгонването на над 800 дипломати.

В тази ситуация Кремъл търси нови начини, за да достигне до важна информация. Особено ценни в момента са данните за доставките на западно въоръжение за украинските сили. Ключови в това отношение са съседите - Полша и прибалтийските страни. Миналия месец

Варшава обяви,

че агенти на

контраразузнаването ѝ

са разбили група,

работеща за руското разузнаване, която разполага скрити камери по важни жп маршрути, за да наблюдава доставките на оръжия и боеприпаси. Били са базирани до военното летище Жешов-Ясьонка, което е само на около 100 км от границата с Украйна.

Полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак предполага, че са влезли през Беларус, тъй като сред задържаните има и беларуси. Според него те са се подготвяли да парализират потока с въоръжението и помощта за нападнатия им съсед. Вероятно в този случай става въпрос за акция не на ФСБ, а на военното разузнаване на Москва - ГРУ.

Критичната инфраструктура на Европа е приоритетна мишена за шпионите на Кремъл, казва в интервю за “Политико” Дариус Яунишкис, директор на Департамента за държавна сигурност на Литва. Страната му също е от най-атакуваните от ФСБ и ГРУ, тъй като граничи със съюзника на Русия Беларус. Целта на руското разузнаване според Яунишкис е да се следи за производството и доставката на западни оръжия за Украйна и Русия е вербувала хора когато и където е възможно. Най-вече, като пътуват до Русия или Беларус или имат бизнес там.

Междувременно “Майкрософт” също излезе с доклад за руския шпионаж. “По брой регистрирани заплахи в топ 10 на мишените са

държавите-членки

на ЕС и НАТО, особено

на източния фланг”,

пишат от отдела за разузнаване на заплахи на технологичната компания. По техни данни поне 17 европейски страни са били набелязани за извършване на шпионски кампании в първите месеци на 2023 г.

България се намира точно в посочената зона и наскоро бяха регистрирани множество заплахи за бомби в училища в страната, които според органите на реда са изпращани от руски сървъри.

А през януари и февруари сайтовете на държавни институции и медии бяха хакнати неколкократно.

Но това не е единственият начин, по който действат руските служби у нас. Целят се и в политически формации. Западните медии коментираха резултатите от изборите с категоричното заключение, че прокремълските партии увеличават присъствието си. А от България като член на НАТО агентите на Москва могат да съберат информация и за доставките на оръжие в Украйна.