Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наско Сираков награди Мъри за 250-ия му мач начело на "Левски". Няколко часа по-късно Стоилов напусна "сините".

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Наско Сираков награди Мъри за 250-ия му мач начело на "Левски". Няколко часа по-късно Стоилов напусна "сините". СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

  • Сираков и Стоилов с нови различия - този път за печалбата на отбора
  • Мажоритарният собственик загатна за бързо спасение на “сините”

584 дни. Толкова бе вторият престой на Станимир Стоилов начело на “Левски”.

Равносметката за всеки фен на столичани е ясна - купа след 13 г. чакане, пълен стадион и мечти за нова “синя” приказка.

Мъри напусна своя втори дом със сълзи на очите, но с високо вдигната глава. Тръгна си заради сериозни различия с генералния спонсор. Оказва се, че точно бетинг компанията, която буквално спаси “Левски” от фалит, е ябълката на раздора в непоклатимия доскоро тандем Сираков - Стоилов.

Според Мъри е имало вмешателство от страна на спонсора в клуба. Компанията е започнала да се меси в управлението на клуба, нещо по думите му, което е немислимо за тим като “Левски”. И не на последното място - според Стоилов точно представителите на Palms Bet са накарали мажоритарния собственик да уволни изпълнителния директор Ивайло Ивков.

В емоционална пресконференция след последния си засега мач начело на столичани, продължила близо 100 мин, треньорът каза “сбогом”, но не и “довиждане” на вековния клуб. Каза каквото имаше да каже, отговори на всички журналистически въпроси, разплака се и си тръгна.

Напускането на Мъри всъщност не е новина. То се очакваше още след общото събрание на клуба, когато бе освободен изпълнителният директор Ивайло Ивков. И въпреки опитите на Наско Сираков да убеди своя приятел от 30 години да остане, за да продължат да пишат приказки, Мъри иска промени, които мажоритарният собственик не може да изпълни. Поне засега. Едното искане на Стоилов е промяна в управителния съвет. И по-конкретно в него доминираща квота да има футболният клуб. Второто предложение на Мъри към Сираков е той да продължи да работи с Ивков.

“Няма да продължа да работя. Това, което ме притеснява, са начинът на управление и решенията, които се взеха. Ако на висшето ръководство им трябват слуги, не мога да съм наблюдател”, започна емоционално Стоилов след мача с “Локо” (Сф), спечелен с 1:0.

За тази управленска криза на “Герена” разкри още преди близо 2 месеца и Ивайло Ивков. Още тогава Мъри за пръв път подкрепи изпълнителния директор и застана твърдо зад думите му.

Всъщност Стоилов е

имал желание

да напусне “сините”

още преди година. Но стиска зъби, ходи на “Герена” нещастен заради различията, които има със Сираков и най-вече с представителите на генералния спонсор Palms Bet - Мило Борисов и Лъчезар Петров, но въпреки това спечели купата на България - нещо, което никой не успя за 13 години.

“Преди повече от година имах среща с тях. Тогава казах, че ще имаме проблеми, ако продължаваме по този начин и че “Левски” не е като всеки друг клуб. Говорих час и половина и може би ми се смееха и ме пренебрегнаха. Имаше огромно напрежение между изпълнителния директор и генералния спонсор. Получаваме вноски по договор и даже напред, но накрая на миналата година си изчистихме всички вноски. Бяха всекидневни скандали. Първото напрежение направи Ивков, защото имаше договор, който бе подписан преди нашето идване. По правилата на УЕФА спонсорите нямат право да доминират в управлението на клуба. За да си спонсор, трябва да си благороден. Имат договор за 10% от всички приходи. “Левски” има доходи близо 18 млн. лв. Тоест 1,8 млн. трябва да отидат в джоба на спонсора. Клубът е на печалба около 5 млн. лв. Иначе казано, голяма част от нея отива директно в компанията, която ни спонсорира.

Изпълнителният директор и аз трябваше да заплашваме, че ще си тръгнем. Той успя да махне от десетте процента от даренията на феновете. Това щеше да е безумие. До ден днешен билети, приходи от магазин и така нататък си остават. Тези пари са фактурирани. Те казаха, че няма да си ги искат, но и г-н Божков, и Хубчев нямаше да ги искат. Няма да

участвам в

заробването

на “Левски”,

каза Мъри

Собственикът трябваше да се намеси по-рано. Не виждам голяма причина изпълнителният директор да бъде уволнен”, каза още Стоилов.

Той уточни, че няма проблеми със Сираков, поне що се отнася до спортно-техническата част.

“Проблемите в управлението винаги влияят във футболната част. Със Сираков винаги сме гледали в една посока. Но накрая се разминахме изключително. Връзката Сираков-Стоилов не е разрушена чисто в работен план в спортно-техническо естество”, добави той, с което загатна, че един ден, ако всичко в “Левски” е, както му се иска, той отново ще се завърне в “синия” храм.

Мажоритарният собственик на “сините” Наско Сираков обаче не е съгласен с част от изнесените твърдения на бившия вече треньор на столичани. Според легендата на “Герена” Мъри бърка в две много важни направления - финансовата ситуация в клуба и уволнението на Ивков.

“Никой не ми нарежда. Нито генералният спонсор, нито друг какво да правя в “Левски”. Кълна се във внучките си. Проблемите на Ивков са с мен, не с генералния спонсор. Дори бих го уволнил още преди една година.

В последните шест месеца от генералния спонсор никога не са ми поставяли условието Иво Ивков да бъде махнат от клуба”, каза пред БНТ Наско Сираков.

“Мъри каза една огромна неистина - че клубът е бил на печалба миналата година, 18 милиона. И 12 милиона били разходите. Ние сме на загуба миналата година. Когато говориш за приход 17,4 млн., ти имаш само ДДС върху тези пари около 3 милиона. Всички стоки, които продаваме в магазина, имаме 50% разход към доставчици. Иначе те НАП утре ще дойдат и ще ни запорират всичко. Ще кажат - вие сте на печалба, защо не плащате? Финансово клубът за миналата година е един милион лева на загуба. Когато говориш с цифри, не може да си играеш с тях, както аз си играя с внучките”, каза Сираков.

Пазителят на акциите, както е наричан собственикът от феновете, обясни и защо се е стигнало до уволнението на Ивайло Ивков.

“Заради крайно неуважително отношение към мен, към генералния спонсор. Некомуникативна личност, която отблъсква много хора - и от клуба, и извън клуба. Мъри беше свидетел на това му поведение. Дори го накара да дойде да се извини. Най-малкото е това, че гледа в различна посока от моята. И че излъга пред медиите, че не е бил поканен в НАП. Мъри знаеше, че ще го махна от много време”, каза още Сираков.

По думите на собственика, ако е финансовата инжекция от генералния спонсор, клубът е можело да фалира. Собственикът на “сините” още не е решил кой ще води тима, след като Мъри напусна. Най-вероятно новият треньор ще бъде обявен днес, най-късно утре.

“До последно се надявах, че Стоилов ще остане. “Левски” ще трябва да се справим и без Мъри”.

За финал Сираков открехна вратата, че готви много сериозни неща.

“Аз съм обещал, че ще спася “Левски”. И това неминуемо ще се случи. И то много скоро. По какъв начин - ще разберете скоро. Подготвяме доста сериозни неща, не едно”, каза босът на “Герена”.