Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин и Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс
Владимир Путин и Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин и беларуският му колега обсъдиха днес разширяването на икономическото сътрудничество и укрепването на отбранителните връзки между техните държави, което включва и план за разполагане на руски ядрени оръжия в Беларус на фона на боевете в съседна Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Вчера имаше среща на четири очи между Путин и Лукашенко. 

Владимир Путин и Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс
Владимир Путин и Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс

"Ако е необходимо, ще използваме всичко, което имаме, за да защитим нашите страни и народи", предупреди в началото на разговорите днес Лукашенко и допълни: "Не изнудваме никого. Така ще стане", добави той.

Изказването му е в контекста на казаното миналия месец от Путин, че Москва планира да разположи част от тактическите си ядрени оръжия в Беларус.

Руският президент заяви, че изграждането на съоръжения за съхранение на тактически ядрени оръжия ще бъде завършено в Беларус до 1 юли. Русия е помогнала за модернизирането на беларуските военни самолети, за да бъдат пригодени за носене на ядрени оръжия, и е предоставила на страната ракети с малък обсег "Искандер", които могат да бъдат оборудвани с ядрена бойна глава, пише БТА.

Беларуският лидер днес изтъкна значението на тясното сътрудничество с Русия в областта на отбраната и заяви, че беларуските заводи са развили капацитета си и са в състояние да заменят западните компании като източник на електронни компоненти за руските оръжия. 

Владимир Путин и Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс
Владимир Путин и Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс

"В миналото се ориентирахме към Запада, но сега осъзнахме, че те не са наши приятели и трябва сами да произвеждаме всичко това", каза Лукашенко.

Агенция Ройтерс цитира изявление на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че на срещата двамата президенти не са обсъждали разполагането на стратегическо ядрено оръжие, т.е. междуконтинентални балистични ракети, на територията на Беларус.

Миналата седмица Лукашенко заяви, че ако необходимостта го налага, Русия може да разположи на територията на неговата страна междуконтинентални ядрени ракети, особено ако Западът заплашва да унищожи Беларус. Той обаче не представи доказателства за наличието на такава заплаха.

Прессекретарят на руския президент Песков заяви, че при сегашните неблагоприятни условия Русия ще застане зад Беларус, предаде ТАСС. "Беларус, също като нас, е заобиколена от държави, които са много враждебно настроени към Беларус. Тъй като сме съюзна държава, естествено, Русия не може да не се застъпи за Беларус", заяви говорителят на Кремъл. И допълни, че поради “много непредсказуемите и недружелюбни" действия на съседите са необходими "предпазни мерки".

В публичните изявления на Путин и Лукашенко не се споменава войната в Украйна, отбелязва също Ройтерс.