Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов
Петко Симеонов

Спира токът. За около 20-30 минути.

Всичко спря. Асансьорът не работи. Не мога да изведа кучето. На деветия етаж съм. По стълбите да сляза, ще изляза, но не мога да се върна - външната врата е с електроавтомат.

Спря радиото, телевизията, компютъра, печката, хладилника, осветлението в банята, парното (електропомпа качва топлото), добре, че не е студено... Телефонът спря да се зарежда.

Касите в магазините не работят. Изключват хладилници, скари, фурни, бойлери... Всички електроуреди са в риск от трайна повреда! Предприятията спират. Планират колите да се движат с ток... И като се огледаш - живот в тотална зависимост от електричеството!

Спре ли то, всичко спира.

И се питам - не е ли добре да се мисли за такова устройство на бита и производството, при което да не сме в такава тежка зависимост от електричеството.

За бита. Едноетажното жилищно строителство и поддържани дворове е един от вариантите. Къщите - дълбоки, хладни мазета; покриви със слънчеви панели; кладенци и ръчни помпи; велосипеди, ръчно задвижвани уреди... Това не е връщане назад в миналото. То е осъзнаване навреме за тежката зависимост, в която сме попаднали и продължаваме да затъваме.

Не е редно да се поставяме в такава зависимост от производството и преноса на ток, както от гравитацията или въздуха.

Не са само земетресенията, които превръщат блоковете в смазващи живота камари. Става дума за изобретена и наложена от човека енергийната зависимост.

Докато пишех това, токът спря втори път. Това е безотговорно! Редовно се случва. Не могат ли да планират тези спирания и да предупреждават? Да имат график? Инженерно ли е невъзможно да се избегнат прекъсванията?

Нашите електричари да имат съзнание и да им пука, че спирането на електричеството е не само спиране на живота. То е удар върху него!

И да мислим за алтернативите...

Послепис: Сега се установи, че спирането на тока е нанесло сериозна вреда в асансьора ни. Дойдоха техниците. Работят. Днес няма да имаме асансьор. А преди две-три седмици му правиха, т.е. платихме, основен ремонт. Нов двигател, въжета, компютър и пр. Ефектът само при нас, в нашия вход.

От фейсбук