Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов
Петко Симеонов

17 декември 2016 г.

За санирането. Санират се предимно, поне на думи, панелни блокове. По този повод непрекъснато се говори за "енергийната ефективност". Правят се разни изчисления колко електричество ще се спести. Излиза, че по този начин отпадала нуждата от една или две нови електроцентрали. Сигурно е така!

Според мен, далеч по-важен е прегледът на конструкцията на панелните блокове. Той се извършва, така е по документация, по време на "санирането".

Блоковете са строени преди десетилетия. При това с гонене на срокове, изпълнение на планове. Всеки живущ в такъв блок може да разкаже какво е установил, когато е правил ремонт или просто боядисвал жилището си. Разкривайки връзките между панелите той е виждал как във фугите са тъпкани хартии от циментови и други чували, стари вестници, парчета велпапе, парцали от работно облекло, късове от балатуми... Във фугите е смитан всякакъв строителен отпадък. Там може да се намери и мазната хартия, в която строителят си е държал баничката. Заварките са оголени и ръждясали. Някои просто не са направени. Арматурното желязо е открито за влага и въздух.

Покривите на блоковете имат систематичен проблем. Те са проектирани като корита. На няколко години протичат. Понякога, от неразбории между обитателите, течът продължава с петилетки. Връзките между покривните панели са разядени от ръжда.

Има блокове, които видимо са поддали на терена. "Хлътнали" са. Зная за случай, при който подовете по жилищата са с наклон.

В панелките живеят стотици хиляди. Строителите твърдят, че при добро изпълнение панелните блокове са устойчиви на земетресение. Случаят не е такъв - изпълнението е със спорно качество. Аз обитавам етаж, който го нямаше в проекта на блока. Строителите се разсеяли и го вдигнали.

Говори се, че един милиард за саниране на панелките не е справедливо...

Не възразявам. Нека бъдат санирани всички!

Искам да кажа, че недай си Боже се случи сериозно земетресение, последствията могат да бъдат катастрофални. Щом като сме тръгнали да мерим санирането с пари, разходите, с които ще бъдат натоварени оцелелите след такова земетресение, са много повече от милиард...

*От фейсбук!