Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

В тази наситена с негативни емоции ситуация, ако САЩ, Германия, Норвегия, Полша бяха отказали да доставят танкове Abrams и Leopard 2, Украйна щеше да изпадне в безпрецедентно трудна ситуация. Причината е, че изходът от конфликта би бил непредсказуем и шансовете на Русия да направи пробив в конфликта рязко се увеличаваха. Ясно е, че украинската армия трудно ще разгроми с отбранителни оръдия и противовъздушна отбрана прииждащите мобилизирани военни. Отстъпването на Соледар бе първият сигнал, че със сегашния арсенал територията на Украйна трудно ще бъде опазена.

Но освен този риск имаше още един – яростта на изстрадалите украинци, които месеци наред живеят в укрития, стоят на тъмно и студено, подложени на изпитания, които биха докарали до крайно отчаяние всеки средностатистически европеец или американец. Безработицата там достига вече 30% - всеки трети украинец в момента няма никакво препитание, а доходите на работещите ежедневно намаляват – до момента те са се свили с 21%.

Всичките надежди на тези изстрадали хора са концентрирани в армията – единствено тя се ползва с безрезервното им доверие – социологическите проучвания сочат, че то е 96%. Когато нервите са опънати до краен предел и цялата любов на нацията е концентрирана във военните, всеки, който засегне интересите им, неминуемо ще се сблъска с безпощадния гняв на украинците. А докъде може да стигне той, всеки сам може да прогнозира. За съжаление всичко това би рефлектирало в крайна сметка върху управлението на Зеленски и екипа му, а евентуалното му падане от власт ще е добре дошло за Русия.

От тази гледна точка ходът с разкриването на корупционните афери в този момент можеше да предизвика последици, които да доведат до дълги тържества в Кремъл с шампанско.

Но в името на почтеността магистратът Олександър Новиков и президентът Володимир Зеленски избраха именно този трънлив път, изпъстрен с много неизвестни и непредвидими рискове – за самите тях, за развитието на конфликта и бъдещето на Украйна. Истинска „руска рулетка“, която благодарение на мъдростта на Запада и украинския народ завърши с щастлив край.