Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Буданов изобщо не се трогва от факта, че е станал мишена и продължава с още по-голямо настървение да преследва врага. Може би именно безстрашието подтиква президента Зеленски година и 4 месеца по-късно да повери на 34-годишния тогава Буданов поста директор на Главното разузнавателно управление. Оттогава той и екипът му са в центъра на едни от най-хитрите и животоспасяващи специални операции.

В случая не трябва да се забравя, че Буданов в това отношение не е сам с хората си – на тяхна страна са едни от най-сериозните специални служби в света и техните сателитни данни за движението на руските части и логистичните им вериги. Именно така бе родена стратегията първо да се разрушат складовете и влаковите композиции на руснаците с муниции и провизии, за да се разкъса фронтът и да се забави придвижването им.

Заедно с това разузнаването на Киев, вероятно въоръжено с добри метаданни от западните партньори, внимателно следеше комуникационните сигнали и към районите с необичайна концентрация моментално се насочваха хаймърсите със стотина километра в час и буквално изпепеляваха всичко със снарядите си.

С младия генерал се свързва и сделката, при която бе извоюван животът на пленените бойци от „Азов“. Мнозина още се питат как е постигнато това, когато всички очакваха, че те ще бъдат измъчвани и разстреляни като „нацисти“ – поне това бе официалната руска пропаганда, че именно заради „такива“ Украйна трябва да бъде наказана. Буданов и екипът му, знаейки това, направиха невъзможното да открият олигарха Виктор Медведчук, подозиран в тесни връзки с Кремъл. Как разбраха, че той ще е толкова ценен за Москва и дали негови проксита не е трябвало да вземат политическата власт в Киев, днес никой не може да каже. Факт е, че когато той стана част от офертата за размяна, животът на азовците бе спасен.

С хората на Буданов се свързва и разрушаването на Кримския мост, макар операцията да не се приема еднозначно. Причината е, че ако взривът бе реализиран точно под дъгата, тогава една огромна част от съоръжението би рухнала в морето. Защо е избран друг участък, където щетите са многократно по-малко, дали нещо не се е объркало, никой не може да отговори.

На яростта на Москва, че никой няма право да разрушава руска инфраструктура, Буданов хладнокръвно отговори, че Крим е украинска територия и там Украйна може да използва каквито оръжия прецени.

Разузнавачът е заподозрян, че стои и в дъното на операцията, която паникьоса Кремъл по Нова година. Тогава висши фактори от Киев лаконично намекнаха, че Москва ще получи „подарък“. Противовъздушната отбрана моментално бе пренасочена от фронта към града, Червеният площад бе заграден от полиция в новогодишната нощ, а улиците пустееха.