Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

През 1989 г., когато соцлидерът е свален, не е ясно колко точно е имало в секретната сметка. Дали е била допълвана, за да има в нея постоянно 2 млрд. лв., или сумата е намаляла заради два извънредни разхода – днес едва ли някой може да каже. Затова единствено се спекулира, че е била между 1,5 и 2 млрд. лв. заради факта, че Чакъров до последно говори за около 2 млрд.

Как е сформиран тайният фонд?

Когато съветският лидер Леонид Брежнев умира през 1982 г. след 18-годишно управление, Живков е сериозно притеснен. Дотогава той е сред любимците на руския лидер. Договарял е фантастични субсидии за селскостопанската продукция и достатъчни количества нефт, за да има дори и за реекспорт. Благодарение на тази финансова помощ страната успява да намали заемите си в конвертируема валута от 6 на 3 млрд. долара, но заедно с това избягва и ударите на световната дългова криза, засегнала арабския свят, много страни от соцлагера, но най-вече Полша и Румъния.

Подозрението на Първия, че смъртта на Брежнев ще сложи край на това благоденствие, се оправдава. Съветската държава започва да се управлява от шефа на КГБ Юрий Андропов, оглавяващ специалната служба от 1967 до 1982 г. Достатъчно време, за да знае всичко и най-вече как Живков е „влязъл“ под кожата на Брежнев.

За Андропов казват, че още в първите си дни на власт като генерален секретар спрял „безобразното изтичане на средства“ към България. Известно е, че в руския елит е имало силни настроения срещу Живков, който къде с лов, къде с награди и подаръци успявал да предразположи Брежнев и да го убеди, че за да запази социализма в България, е необходимо СССР активно да помага.

Тезата на Чакъров е, че точно когато става безпощадно ясно, че България влиза в този най-неприятен сценарий без помощи от Москва, Първия събира министрите и ги предупреждава, че изобилните финансови потоци спират. Че на хоризонта се задават тежки времена. Затова трябва да се създаде резервен фонд в швейцарска банка, за който ще знаят само те. Според съветника Живков не давал на никого достъп до авоарите, като предупредил всички, че тези пари няма да се пипат и до тях ще се прибягва само в критични за държавата ситуации.