Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев
Иван Гешев

От Дима Максимова

Дейността на Военен съюз - Българско народно опълчение "Шипка" е притеснителна за националната ни сигурност и е свързана с прокарване на "зловредно руско влияние" в България, каза във Велико Търново главният прокурор Иван Гешев.

Софийска градска прокуратура се е самосезирала и са възложили проверка на ДАНС с оглед евентуално събиране на данни за престъпления против републиката. "Става въпрос за предположения за дейност, която противоречи не само с българското законодателство и Конституция. Да кажа накратко - дейност, която даже защитава чужди национални интереси. Това поне ми е известно на мен", коментира Гешев.

Главният прокурор предположи, че са имали и други сигнали срещу паравоенната организация. При предишния главен прокурор са правени други проверки и е направено искане да се заличи регистрацията на това сдружение, спомни си Иван Гешев.

"Ние в момента сме част от европейското семейство, защитаваме интересите на ЕС и на нашите евроатлантически партньори, не можем да допуснем зловредно руско влияние в България и съответни действия, които уронват националния интерес и този на нашите евроатлантически партньори", допълни главният прокурор. Той определи действията на паравоенната огранизация "Шипка" като притеснителни за българската национална сигурност и интересите на европейското семейство.

Относно отказа на бившия МВР министър Бойко Рашков да получи призовката си за явяване на разпит, Гешев коментира, че законите и конституцията са задължителни за всички български граждани, независимо дали те са депутати, доценти, професори или обикновени български граждани. "Големият проблем в България е, че някои хора смятат, че законите важат за другите, но не за тях. И това е много тъжно за българската държава. Показва, че тези хора, които говорят за върховенство на правото, за законност, за съдебна реформа говорят едно, а явно правят друго и целта им е различна", каза обвинител №1. Той допълни, че на този етап няма да иска имунитета на Рашков, защото няма предложение от наблюдаващ прокурор.

"Ако дойде предложение за сваляне на имунитета на който и да е народен представител, винаги съм реагирал по един и същ начин - внасял съм искане в НС за сваляне на имунитета", посочи Гешев.

Обясни още, че няма скандал със служебния правосъден министър Крум Зарков, а е сигнализирал, че наредба на правосъдното министерство, издадена по времето на министър Христо Иванов, е отменена от ВАС. "Това автоматично означава блокаж на цялото правораздаване, защото няма правно основание да се плаща на вещи лица. Т.е. те няма да правят експертизи. И правосъдният министър трябва да си свърши работата и да издаде нова наредба или извърши съответните промени.Така разбирам аз взаимоействието с другите власти", каза Гешев.

Във Великотъронвският университет той близо 2 часа разговаря със студенти и изложи своята визия за правосъдна реформа.

Главният прокурор разговаря със студенти по право от ВТУ
Главният прокурор разговаря със студенти по право от ВТУ