Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       
Така например според него Симеон Сакскобургготски няма собствена заслуга, че е подписал за членството в НАТО и ЕС. Всичко вече било подготвено от кабинета на ОДС и се дължало на големите политически компромиси на страните членки. А царят е избран за министър-председател "заради дефектния чип на наивното невежество". Когато тогава ОДС загуби изборите от Сакскобургготски, Иван Костов, който не очакваше подобна катастрофа, даде обет за мълчание. Известно време не даваше интервюта и не коментираше политически събития.а

Но най-тежкото политическо наследство

според него е оставило правителството на Андрей Луканов. Причината е, че обяви официален фалит на България, "като взе решение да спре обслужването на външния дълг на страната през пролетта на 1990 г.". Така прехвърлил необходимостта да се договори решение за излизане от ситуацията на следващите три кабинета.

Този на Любен Беров "направи същото, като договори такова непосилно за възможностите ни обслужване на дълга, че изправи страната пред нов фалит през 1996 - 1997 г. Такова наследство остави и правителството на Жан Виденов.

Освен това, бързайки да уреди своите в приватизацията, то проведе първия и втория кръг на търговете за масовата приватизация. Правителството на ОДС трябваше да довърши прехвърлянето на собствеността на предприятията от държавата на приватизационните фондове, създадени от стопанската номенклатура на БКП."

Всъщност коренът на всичко случило се в началото на демокрацията е в последните години на соца. Костов смята, че и днес малцина знаят, че ежедневният

дефицит на стоки преди 1989 г. е скрито обезценяване на лева

"Дори тези, които знаехме тази зависимост, не можехме да предвидим размера на последвалото обезценяване на националната валута след либерализацията на цените в началото на 1991 г. и освобождаването на обмена на чуждестранна валута.

До края на годината цените на потребителските стоки и услуги скочиха пет пъти, а до края на следващата година - 8 пъти. Това означава, че в края на управлението на комунистическите власти 1 лев имаше покритие със стоки само за по-малко от 20 стотинки.

Вината за това обезценяване бе вменена на СДС."

Несправедливо според Костов. Той цитира последните соцрешения като ПМС 35 и Указ 56, които са довели до разграбването на държавните индустриални и финансови активи. А първите демократични ръководители са били подведени да закрепят властта на номенклатурата върху правоприлагането чрез конституцията от 1991 г.

Това не изненадва бившия премиер, който прави извода, че през цялото време БКП/БСП се е опитвала да се реанимира на върха. Когато не се получавало, се освобождавали от министрите. Така Луканов и Виденов подават оставки, защото не могат да реанимират комунистическия режим и опитите им да предложат програма се отхвърля от парламентарната им група, казва Костов.

Според него

отказът да се направят крайно необходимите

за България радикални реформи се дължи на страх у политиците да рискуват и да загубят властта, както и да бъдат обществено обругани, защото действията им щяха да са непопулярни.

Точно тази боязън експремиерът определя като измяна на жизненоважните интереси на хората. И дава примери.