Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТОПЛО: Тири е изключително доволен от такситата и хубавото време в София.
ТОПЛО: Тири е изключително доволен от такситата и хубавото време в София.

- Г-н Тири, какво ви води в България?
- Роден съм в Сицилия, но сега като се замисля, много малко време съм живял в родната си страна. Откакто се помня, все съм на път. За известен период се бях установил в Лондон, след това Мадрид, а от две години съм в Милано. Защо дойдох в България ли? Привлякоха ме ракията, хубавата салата, слънцето, качеството на живот, възможността да си хвана такси за две минути и не на последно място ниските данъци, които ще плащам тук, след като започна да развивам моите проекти. Това достатъчно ли ви е?
- Сигурно ще учудите страшно много българи с привързаността си към нашия начин на живот.
- Вие знаете ли, че в Милано има 85 процента влажност. С влизането в таксито вече сте с 6 евро назад. Според вас там по-добре ли се живее, отколкото в България. Хората тук са много усмихнати и виждам, че се забавляват добре. Тук ми е два пъти по-евтино, отколкото в Милано. А каква е разликата дали ще излетя от тук или от Милано, когато тръгна да уреждам поредния трансфер.
- Какъв вид бизнес ще развивате в България?
- Основният ми интерес винаги е било трансферирането на футболисти. След като идвам да живея в София, няма начин да не обърна погледа си към четирите основни български клуба. Надявам се да си бъдем взаимно полезни.
- Интересът ви към слабото ни българско първенство също ще предизвика повдигане на вежди.
- Българското първенство не е от първостепенна важност за мен. Знам много малко за него. Бил съм на мачове от българското първенство, но само толкова. Не знам нищо за най-добрите футболисти тук. Занимавам се с играчи, които са на по-високо ниво. И все пак футболът ви се развива. Отскоро съм тук и още се ориентирам в обстановката. Основно живея в самолета. Ако ми се случи някоя неделя да съм в България, със сигурност бих отишъл на мач, за да видя дали има нещо интересно. В момента работя предимно с Южна Америка. Търся предимно млади и много талантливи футболисти. Това е основното изискване на клубовете, с които работя. Не мога да си позволя да предлагам на отборите играчи, които са с ниско качество.
- И все пак понякога стават грешки и то в най-добрите отбори.
- При мен подобни грешки са сведени до нула. Разчитам на огромен екип. Когато се прицеля в някой играч, колегите ми преценяват всеки детайл от играта му. За мен е важна не само физиката, но и психиката на набелязания футболист. Винаги се интересувам как би се развил този футболист в бъдеще и дали няма някакви проблеми от личен характер,
които по-късно да спрат развитието му.
Това за мен е недопустимо. Правя всичко възможно моите клиенти да се чувстват добре, когато са на терена. Имам офиси в Шанхай, Дубай и на други места по света. Контактувам със страшно много хора и зная как да използвам връзките си. Ако един футболист, с когото работя, не успее да се утвърди в даден отбор, веднага търся развитие на неговата кариера в друг.
- С други думи повечето истории за играчи като Меси и Кристиано, които са забелязани от футболни специалисти, докато ритат на плажа или в гетото, са по-скоро легенди.
- Във футбола не съществува импровизацията. С Меси е работено на най-високо равнище, още когато е бил дете. Не е лесно за едно момче, което изведнъж подписва професионален договор и започва да печели милиони. Важно е как ще му повлияят неговите родители, треньори и личният му мениджър. От усилията на всички зависи заздравяването на психиката на играча. Давам ви пример с Меси и Балотели. Първият винаги демонстрира скромност. Някъде да сте го видели да парадира с успехите си или да се забърква в шумни скандали. При Марио Балотели нещата са малко по-различни. Той е доста по-особен като футболист и понякога се забърква в неприятности.
- В България отдавна се говори за проблемите на детско-юношеските школи, но нещата не вървят към оправяне.
- Много е важно да имате подготвени треньори. Не е едно и също да работиш с юноши и с професионални играчи. Първото в никакъв случай не е по-лесно от второто. Преди малко споменахте българското първенство и аз ще се върна към него. Убеден съм, че трябва да наблегнете върху работата с младите. Давам ви пример с "Апоел". Те играят 1/4-финал в Шампионската лига. А техният отбор с нищо не е по-специален от ЦСКА, например. Шефовете на "Апоел" показаха как с малко пари и много внимание към детайлите могат да бъдат постигнати големи успехи. Нищо не пречи и български отбор да играе на високо ниво в Шампионската лига.
- Нашите играчи имат особена страст към нощните заведения. Как се оправят вашите клиенти с подобни изкушения?
- Това не е проблем на футболистите, а на отборите. Във всеки голям клуб има ясен правилник, който включва и точно определени наказания за играчи, които обичат да се забавляват повече от необходимото. Световна тенденция е един млад играч на 20 години да му се прииска да излиза вечер с приятели. Балотели притежава тази страст. След като го хванат, че е нарушил правилата, той се лишава от половинмесечната си заплата. Така всеки играч добре ще се замисли преди да се впусне в нощна авантюра.
- Вие сте агент на Ето'о, който играе в руското чудо "Анжи". Вашите впечатления от този клуб, пръснал стотици милиони за трансфери и заплати?
- За "Анжи" сигурно вие можете да ми кажете повече. Не съм се срещал лично с техния президент Сюлейман Керимов. Трансферът на Ето'о беше една спокойна сделка, не по-различна от десетки други, които съм осъществил. Моите наблюдения са, че руският футбол се развива със страшно бързи темпове и с интерес наблюдавам процесите в тяхното първенство.
- Как се работи с еврограндовете като "Милан", "Реал" или "Барселона"?
- Много е лесно. Големите клубове ме търсят с искане за конкретен футболист. Моята задача е да направя всичко възможно сделката да се осъществи. Явно разбирайки какви са позициите ми в "Интер, от "Анжи" се свързаха с мен и така получиха Ето'о, въпреки че много хора смятаха този трансфер за абсолютно невъзможен.
- Имате ли интерес към Китай, където в момента се наливат солидни пари в местния футбол?
- В Китай разчитат на големи спонсори, които наистина дават много пари за футбол. На Анелка му предложиха договор, според който да получава по 10 млн. евро на година. Сами разбирате, че за мен и останалите утвърдени мениджъри в Европа китайският пазар е изключително важен и тепърва ще развиваме връзките си с местните футболни шефове и спонсори.
- През зимата сякаш цяла Европа искаше вашия клиент Уесли Снайдер. Обявен беше за сигурно ново попълнение на "Манчестър Юнайтед". На този етап каква е ситуацията с него?
- Доста неверни неща се изписаха и казаха по тази тема. Когато "Интер" печелеше, той беше доволен. Дойдоха загубите и Снайдер пожела промяна. Нещата около него ще се изяснят през лятото.
- Каква е причината за смирението на Карлос Тевес?
- Икономическите интереси на футболиста и клуба бяха причина за заравянето на томахавките. Клубът разполага с играч, който струва много пари и не може да си позволи да не го използва. От своя страна Тевес претърпя доста големи загуби от наложените му глоби и също предпочете отново да влезе в голямата игра.
- Говореше се, че Тевес иска да избяга от Англия, тъй като не можел да превъзмогне носталгията си по родината.
- Истината е, че не се разбираше с ръководството на "Манчестър Сити". Всички други информации са силно преувеличени. Може и да му е мъчно за Аржентина, но той е професионален футболист и едва ли е сериозно да се коментират подобни неща.
- Познавате ли лично треньора на "Сити" Роберто Манчини?
- Той е много добър човек и треньор, но е подложен на огромно психическо натоварване. Носи на плещите си отговорност за отбор, който струва стотици милиони. Манчини осъзнава, че всички искат от него победи. Това няма как да не се отрази на поведението му.
- Кой е най-трудният клуб за преговори?
- Нямам проблеми от подобно естество. Аз съм за мира и работя прекрасно с най-големите отбори по целия свят.
- Трансферът на Бербатов сега е на преден план. Къде е най-подходящо за него да продължи кариерата си?
- Трансферирал съм много големи шампиони. Бербатов е от техния ранг. Убеден съм, че в този момент е най-добре за него да го оставим на мира и да не гадаем постоянно къде ще премине през лятото. Познавам мениджъра му Емил Данчев. Той е много сериозен и добре подготвен колега. Бъдещето на Димитър е в добри ръце, а това е добре за цяла България. Бербатов е като национално знаме за държавата ви и никой тук не бива да забравя това. Нямате интерес от разпространяването на неверни приказки и писания.
- В Англия се изговориха много излишни приказки за цената на Бербатов. Оправда ли той според вас 30-те млн. евро, които "Юнайтед" плати за него?
- Гаранцията за неговата истинска стойност са головете, които вкара и успехите, които постигна с "Манчестър Юнайтед". Да погледнем представянето на Дзеко в "Манчестър Сити". Колко пари бяха дадени за него и в същото време колко гола успя да вкара. Бербатов струва парите, за които беше купен от Алекс Фъргюсън.
- Идеята на УЕФА за финансов феърплей вече беше посрещната на нож от богатите катарци, които инвестират във футбола. Няма ли тези правила да засегнат и вашата работа?
- Финансовият феърплей не може да помогне на футбола. Не виждам как ограниченията за по-големи инвестиции ще помогне да се развива този спорт. Не знам дали катарците имат особени притеснения по този въпрос. Точно пристигам от Катар. Там имат други проблеми. Инфраструктурата им е съвършена, стадионите са невероятни и в същото време на мачове ходят не повече от триста души.
- Кой от вашите клиенти се главозамая от успеха и кой остана твърдо стъпил на земята?
- Много се главозамаяха, но не мога да кажа имена. Моята работа е да се опитвам да ги приземявам. Точно заради това разчитам и на много голям екип психолози, които могат да помогнат в това отношение.

СДЕЛКА: Тири беше основна движеща сила в трансфера на Ето’о в "Анжи".
СДЕЛКА: Тири беше основна движеща сила в трансфера на Ето’о в "Анжи".
ПРИМИРИЕ: Тевес се извини на треньора си Манчини и отново започна да влиза в игра.
ПРИМИРИЕ: Тевес се извини на треньора си Манчини и отново започна да влиза в игра.
ПРОМЯНА: Снайдер ще мисли през лятото дали да напусне "Интер".
ПРОМЯНА: Снайдер ще мисли през лятото дали да напусне "Интер".