Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди година Наско Сираков отказа да подкрепи промените във футбола с мотива, че не може да зачеркне 40-годишната си дружба с Боби Михайлов

Днес “сините” говорят за корупционни практики и настояват за свикването на извънреден конгрес

Много отдавна жадните за промяна млади хора пееха с пълно гърло на площада "45 години стигат, времето е наше". После се оказа, че времето не е било точно на всички и малцина се оказаха по-заслужили да разполагат както с него, така и с всички държавни богатства. Но припевът си остана и дори сега от време на време го чуваме, когато някой музикален редактор се сети да пусне песента по радиото.

В българския футбол обаче тези дни започна да звучи друг подобен припев, който най-общо гласи: “40 години приятелство стигат”. Само така може да бъде описан внезапният и много рязък завой на футболния клуб "Левски", който сензационно за всички пожела радикална промяна в българския футбол, която според ръководството на "сините" минава през извънреден конгрес на БФС. В крайно острата си декларация от "Герена" твърдят още, че "Настоящото ръководство на Българския футболен съюз е пропито от зависимости и се толерират корупционни практики от най-ниско до най-високо ниво. То доказа по несъмнен начин, че не работи за развитието на футбола, а за определени футболни клубове и в собствен интерес."

Призивът за революция падна като гръм от ясно небе на фона на досегашните добри отношения между футболната власт и хората, които взимат решенията на "Герена". Та нали именно президентът на "Левски" Наско Сираков през октомври миналата година отсече: "Не мога да задраскам едно 40-годишно приятелство с лека ръка. Боби Михайлов няма да загуби конгрес с глас на "Левски" против него.” Думите му, изречени непосредствено преди началото на извънредния конгрес на БФС, се оказаха пророчески и

Михайлов запази поста си въпреки всички опити на Димитър Бербатов и останалите опозиционери да го свалят от трона.

Впоследствие "сините" многократно бяха атакувани от вечния враг, че рискували бъдещето на българския футбол единствено и само заради десетилетия другарство между двете футболни легенди. Година по-късно от носталгичните спомени за добрите стари времена няма и следа. Някогашните другари вече стоят от двете страни на барикадата.

Да, името на Боби Михайлов не е споменато в декларацията, но е ясно, че нов конгрес може да се окаже фатален за него, при положение че спечели на косъм предишните избори.

Впрочем Бербатов и компания дори не признават тази победа и многократно я атакуваха в съда.

Големият въпрос сега е какво предизвика тази кардинална промяна в позицията на "сините". Още преди 12 месеца Наско Сираков заяви, че няма доверие на Изпълкома на БФС, предложен от Боби Михайлов, и не вярва да има промяна към по-добро в българския футбол. След това нещата утихнаха, а знакови привърженици на ЦСКА заподозряха, че съдиите свирят в полза на "Левски", и онова признание за 40-годишната дружба явно е дало търсените резултати.

“Сините” обаче са далеч от върха, а през последните месец-два редовно се оплакват, че са репресирани от БФС.

По нищо не личи тимът от "Герена” да получава помощ по втория начин и продължава да се мъчи от липсата на пари и на постоянство в играта. Публикуването на призиви за вдигането на футболна революция със сигурност може да отклони вниманието на феновете от вътрешноведомствените проблеми в софийския гранд. Но подобен ход би имал краткотраен ефект. А ако има друг по-конкретен повод за напрежение между дългогодишни приятели, то той със сигурност ще остане скрит за широката публика.

Треньорът на "сините" Станимир Стоилов се кълне, че няма нищо скрито-покрито и неговият клуб иска да има повече почтеност в българския футбол. "Смятам, че трябва да седнем, да начертаем план и стратегия. Да кажем кой какви претенции има.

Да си кажем всичко открито, да застанем зад план и президент", призова Стоилов и побърза да уточни, че от неговия лагер нямат конкретен кандидат, който да замести Борислав Михайлов.

Винаги умерените изказвания на опитния треньор този път не успяха да охладят страстите и на свой ред от БФС пуснаха остра декларация, с която обвиниха "Левски" в разпространяването на клевети и в недостойно поведение. Така не остана съмнение, че доскорошните приятели са развалили дълго градена дружба и сега гледат в различни посоки.

Действията на "сините" съвсем естествено провокираха реакция не само от страна на футболната централа, но и от лагера на ЦСКА. "Червените" обвиниха левскарите, че сега действат на принципа след дъжд качулка, при положение че преди 12 месеца отказаха да подкрепят опозиционерите, които искаха да бутат ръководството на БФС. Сега е трудно да се предвиди дали именно ЦСКА ще подкрепи вечния враг в призивите му да има извънреден конгрес. И дали ще има и други отбори от елита, които биха тръгнали отново на война срещу сегашното ръководство.

Със сигурност мнението на двата софийски гранда си тежи на мястото и хората около Боби Михайлов ще трябва да направят бърз план как да успокоят ситуацията и да парират опитите за нов конгрес. Бербатов и екипът му са в бойна готовност, а на нови избори я камилата, я камиларят.