Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Спирова КАДЪР: Би Ти Ви
Мария Спирова КАДЪР: Би Ти Ви

През изминалия ден на безразборни руски въздушни нападения по цивилни зони, украинските сили са успели да прехванат 41 от 75-те ракети изстреляни по Киев.

В ход е дипломатически скандал с Молдова, през чието въздушно пространство са прелетели няколко круизни ракети "Калибр", за да изненадат украинската отбрана. [Според Густав Гресел, екперт по въздушна отбрана към Европейския съвет за външна политика, "Калибр" са особено трудни за прехващане с оборудването, с което Украйна разполага, защото се движат с висока скорост и приближават мишената под стръмен ъгъл, така стеснявайки времето и техническите възможнсти за защитна реакция.]

Зеленски е в разговори с Байдън за укрепване на системата за противовъздушна отбрана на Украйна. Поради голямата територия на страната и разгърнатия на изток фронт, западната част на държавата е уязвима - има прекалено много значими потенциални мишени и недостатъчно амуниции и радарни станции за надеждно покритие.

Западът трябва да намери устойчив начин да продължи системно да доставя всички необходими бойни ресурси на Украйна, която рискува тежки разрушения и масови цивилни жертви, ако все по-отчаяните военни ходове на Путин изтощят запасите й от противовъздушни амуниции и така оголят редица градове за шокови и съсипващи ключова инфраструктура удари.

*От фейсбук!