Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На раздяла аржентинецът се кълнеше със сълзи на очи, че е готов да остане в „Барселона“ и за без пари, но нови разкрития показват другото лице на футболиста

ПСЖ му платиха каквото поиска, но след това го вкараха в ролята на златна кокошка

Десетки хиляди в Барселона и стотици хиляди по целия свят плакаха с истински сълзи в деня, в който Лионел Меси си взе сбогом със съотборници, треньори и дори с чичото, който коси тревата на „Камп Ноу“. Камерите хищно следяха емоционалните реакции и от двете страни, за да вкарат още повече драматизъм в и без това тъжната раздяла. Гениалният аржентинец триеше влажни очи и се кълнеше пред събралите се репортери, че е опитал всичко по силите си, но в крайна сметка станало ясно, че не може да остане в испанския гранд. „Бях готов и без пари да играя за любимия клуб, но се оказа невъзможно“, хлипаше Лео, докато си опразваше шкафчето в съблекалнята.

Една година по-късно се разбра, че под прикритието на характерния за латиноамериканските сериали мелодраматизъм са вървели хладнокръвни преговори, по време на които чувствата са били изтикани в десета глуха. Лео наистина плака, но е истина също така, че преди това се е опитал да изстиска като зрял лимон любимия си клуб, за да защити финансовите си интереси.

Тези дни водещите спортни издания изкараха на бял свят подробности от пазарлъците между мениджърите на Бълхата и шефовете на „Барселона“. А от публикуваното въпросът „Лицемер ли е Лионел Меси?“ не изглежда чак толкова нелогичен. Драматичният епизод с раздялата между аржентинеца и испанския гранд е от лятото на 2021 г., но година по-рано тогавашният президент Хосеп Мария Бартомеу кани представителите на Меси в кабинета си, за да обсъдят подробностите по новия му договор. Ако тогава двете страни бяха стигнали до разбирателство, нямаше да се стигне до напускането на Бълхата и до целия този драматизъм. От клубното ръководство предлагат Меси да преподпише за още една година, като всяка следваща споразумението автоматично се намалява. Освен това Бартомеу настоява звездата на тима да намали заплатата си с 30 процента, съобразявайки се с лошото финансово положение на тима. На футболиста му е обещано да си получи парите веднага след като испанският гранд си стъпи на краката.

Меси се съгласява с тази точка от договора, но с условието, че заплатата му ще бъде намалена не с 30, а с 20 процента. Нещо повече, той иска тези пари да му бъдат изплатени през следващите две години, като междувременно върху тях тече лихва от 3%. Веднъж защитил финансовите интереси на сина си, Хорхе Меси се втурва да задоволи и направо скандалните му прищевки. Меси отсича, че ще преподпише с любимия клуб само ако в договора му бъде включена клауза, която задължава „Барселона“ да плаща за частен самолет, който да откарва Бълхата и семейството му до родината за коледните празници и след това да ги връща обратно в Испания. Пак за родата на голямата звезда трябва да има предвидена ВИП ложа на стадион „Камп Ноу“. Меси дори се е присетил да поиска и втора ложа за семейството на добрия си приятел Луис Суарес.

Изглежда, че Бартомеу и компания са готови да изпълнят исканията, защото те едва ли биха ударили сериозно по клубния бюджет. Напрежението се покачва обаче, когато бащата на аржентинския гений праща мейл с ново искане, според което синът му трябва да получи 10 млн. евро на ръка при самото преподписване на договора. А тоталният разрив между двете страни настъпва с идването на условието откупната клауза на Меси да бъде намалена от 700 милиона на някакви си 10 000 евро. Което би означавало, че Меси единствен ще има правото да решава кога да си тръгне от „Барселона“. От офиса на Бартомеу светкавично пращат отговор по факса, в който уведомяват екипа на Меси, че не са съгласни да плащат еднократен бонус при преподписването и не биха се отказали от откупната клауза. Двете страни си пишат още няколко пъти и в крайна сметка не успяват да стигнат до споразумение. В клубния офис вероятно дори не са стигнали до разглеждане на допълнителните условия на аржентинеца. Между тях са по-високи заплати за двама от най-близките му хора, които също работят на „Камп Ноу“, увеличение на заплатата при вдигане на данъците и бонусите за лоялност също да бъдат изплащани с лихва.

Голям футболист – големи претенции, биха казали най-върлите фенове на носителя на куп златни топки и всякакви други индивидуални отличия и рекорди. По-неутралните обаче биха се запитаха дали тъжното сбогуване на Лео не е било просто едно представление на лицемер, който през цялото време се е интересувал единствено и само от собственото си благополучие.

От лагера на аржентинеца отказаха да коментират разкритията, докато от „Барселона“ гневно заявиха, че е разпространена конфиденциална информация и обмислят дали да не съдят виновниците тя да излезе на бял свят. Но в официалното съобщение на клуба по никакъв начин не се опровергават изнесените данни и цифри.

Успоредно с раздухването на случая френски финансисти изчислиха, че „Барселона“ може би щеше да покрие всичките си капиталовложения, свързани с евентуален нов договор на аржентинеца. ПСЖ например могат да са доволни, че изпълниха и най-дребните му изисквания, след като печелят около 700 млн. евро след идването му в отбора. Парижани значително вдигат тарифите за рекламни договори, но това по никакъв начин не спира наплива от нови спонсори. Самият Меси се договори да прибере 70 млн. евро за двете години, през които трябва да играе в ПСЖ по договор. Очевидно е, че той успешно е влязъл в ролята на златна кокошка и е върнал с добра печалба всеки евроцент, вложен в неговата гениална особа.