Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кабинетът на Вили Казасян е над моя, над моето пиано е неговото, понеже разположението на апартаментите ни е еднакво. Дълги години го слушах как свири. Той беше перфектен музикант, известен с чувството си за хумор. Всичко, до което се докосваше, се получаваше", разказа за вестник "168 часа" композиторът Тончо Русев.
Двамата са колеги от 1957 г., от основаването на Държавния сатиричния театър. Те са съоснователи на оркестъра към театъра, както и на оркестъра към Българското национално радио "Биг Бенд". Тончо, който е имал шанса да се срещне и да познава много интересни личности, смята, че е по-популярен в Русия, отколкото в България и е много горд, че негови песни се пеят от руски изпълнители и най-вече от Филип Киркоров.
"Филип Киркоров е идвал вкъщи с майка си още като дете. Съвсем в началото, когато започна да посещава често България, той направи някои от моите шлагери тотални хитове. Например като "Телефонна любов", която е известна там като "Ти, ти, ти". Това е един великолепен певец, артист", категоричен е музикантът.
Най-близките приятели на твореца са Евтим Евтимов, Петър Донков, Пламен Велинов, който е млад музикант, аранжор на неговите песни, и Красимир Гюлмезов.
"Гледам да се заобикалям с по-млади от мен хора, защото е по-весело общуването с тях.
С Евтим работим много години заедно,
но до 10-15 години дори не се познавахме. Работихме задочно. Откакто се запознахме и до ден днешен сме неразделни приятели и се виждаме всеки ден", споделя Русев. Двамата с текстописеца са известни и като Кирил и Методи заради неразривния тандем, който са сформирали. В момента те
творят песен за младия изпълнител Йордан Марков
от град Силистра за фестивала "Пирин фолк" в Сандански. Преди да започне да композира музика, Тончо е бил част от оркестъра "Балкантон".
"Оркестърът се създаде от седмина от най-изтъкнатите музиканти по онова време, които работихме в новообразувания тогава "Биг Бенд" на радио "София". Оттам се откъснахме начело с нашия диригент Димитър Ганев, заедно с Морис Аладжем, Нетко Трошанов, Никола Филджиев и моя милост.
Сформирахме "Балкантон", работихме много години и имаме стотици записи, обиколили сме десетки страни. По онова време само оркестър "София" ни беше конкуренция", разказва композиторът.
За вече 60-годишната си кариера Тончо Русев е написал хиляди песни, но най-много е създал за Веселин Маринов.
"С него се запознахме в Радио "София". Тогава ми каза, че много иска да изпее някоя песен от мен. Написах му "Ти си любовта" и след много години започнах да пиша отново за него. До момента съм написал около 100 песни за Веселин Маринов. Последно създадох песента "Паисий", с много сериозен текст. В новия му албум това ще бъде една от основните песни", спомня си Русев.
По повод слуховете, че докато е работел с Лили Иванова, тя го е ревнувала от Васил Найденов, Тончо отказва да разговаря, защото дори не иска да чува името на нашата естрадна дива. Русев иска да се разбере, че не желае да обсъжда темата Лили. За сметка на това композиторът
винаги е работел
 с удоволствие
 с Васил Найденов
 "Той е един от най-ярките наши певци. Писал съм му не по-малко от десет, дванадесет песни. Всичките ги изпълнява много вдъхновено и много професионално. Той е самобитен талант, няма друг в нашата гилдия като него", твърди музикантът.
Тази година Тончо Русев навършва 80 години и му предстои юбилеен концерт в зала 1 на НДК. На 22 май за него ще пеят всички изпълнители, с които е работил. Композиторът зарадвал много Софи Маринова, като звъннал първо на нея, за да участва на концерта. Той споделя, че за него тя е една изключителна певица и много лъчезарна жена.
Таланта си Тончо Русев наследява от баща си, който е бил локомотивен машинист по професия, но в същото време и самодеен музикант.
"Баща ми беше много музикален човек. Свиреше на няколко инструмента виртуозно. Брат ми също беше един разкошен музикант, валдхорнист, може би най-добрият в тази част на Европа. Майка ми не се интересуваше от музика и работеше като чиновничка. Отнасяше се с мен като с момиче, много ме обичаше и много ме глезеше", припомня си творецът.
Любовта към музиката се предава и на дъщерята на Тончо, която е виртуоз пианист. Това е и неосъществената мечта на Русев, който мечтаел да се научи да свири майсторски, но завършил Консерваторията с тромпет при проф. Карпаров. Още като дете искал да стане музикант и свирел в духовата музика на училището.
"Кандидатствах и в Консерваторията, кандидатствах и за хидромелиорация, и на двете места ме приеха и докато се чудех кое да избера, приятели музиканти ме убедиха, че трябва да се занимавам с музика. По това време свирех много активно в Бургас по разни оркестри и всички ми казваха, че
инженери има много,
 но музиканти не толкова
и трябва да се присъединя към тази гилдия", разкрива творецът.
Музикантът стартира в бранша с песента "Звезди" по стихове на Дамян Дамянов. "Първата ми песен се изпълняваше от Георги Кордов, един много талантлив певец. В момента имам чувството, че съм изпълнил един човешки и професионален дълг. Щастлив съм, че се занимавам с музика като професия и смятам, че немалко съм дал на нея както и тя на мен", казва Русев.
Според него за да успее една песен да стане безспорен хит, трябва да има ярка мелодия, хубав текст и добър аранжимент. От особена важност за него е и изпълнителят, които трябва да я понесе на крилата на своя талант.
"Имам много сполучливи и хубави песни. Една от любимите ми е "Незабрава" по стихове на Калин Донков, която изпълнява Катя Филипова. Но е много важно да намериш добър изпълнител, който да пресъздаде песента ти. Историята за всяка една песен е трудът, който упражнява авторът. Ние правим бизнес с певците, за да се реализира нещо", твърди музикантът, удостоен с много награди. Една от най-големите му гордости е грамотата за почетното гражданство на Бургас.
"Аз съм заклет бургазлия и това ми е една от най-големите хвалби. Първата ми награда беше екскурзия с автобус до Истанбул, а последната е "Златният Орфей", който ми е даден за цялостно творчество", смее се Русев, който е носител на всички възможни награди на "Златният Орфей". В кабинета си над пианото той дори има собствена статуя-бюст, подарена му от скулптора Асен Попов.
В свободното си време музикантът
най-много обича
 да слуша любимата си народна музика,
която според него е най-гениалният жанр. За него тя е събрала в себе си таланта, разочарованията, радостта и мъката на народа.
В момента Тончо Русев работи върху нова песен за певицата Мария Илиева, изградена върху стихотворение. Тончо Русев е горд от факта, че вече повече от двайсет и пет години песните му продължават да се пеят и да се търсят от по-стари и по-нови изпълнители.
ПРИНОС: Тончо Русев има зад гърба си шейсетгодишна музикална кариера.
ПРИНОС: Тончо Русев има зад гърба си шейсетгодишна музикална кариера.
ПОЧИТ: Творецът е удостоен с много награди, сред които е орденът "Стара планина".
ПОЧИТ: Творецът е удостоен с много награди, сред които е орденът "Стара планина".
НА СЦЕНА: Песните на Тончо продължават да се търсят и пеят вече дълги години.
НА СЦЕНА: Песните на Тончо продължават да се търсят и пеят вече дълги години.
ПРОФЕСИЯ: Русев още от малък мечтаел да стане музикант.
ПРОФЕСИЯ: Русев още от малък мечтаел да стане музикант.
ОБИЧ: Музикантът е близък приятел с изпълнителите, за които пише песните си.
ОБИЧ: Музикантът е близък приятел с изпълнителите, за които пише песните си.