Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Два пъти стигна до мач за световната титла, но малко не му достигна да се нареди сред най-добрите

Канят го за участие в “Роки 3”, но заради силен тупаник в тялото на Силвестър Сталоун или заради твърде мекия си глас се разминава с ролята

Всеки велик спортист ще ви признае, че дължи част от величието си на коравите съперници, с които се е борил по пътя към върха. Само преди дни Стефка Костадинова призна нещо подобно. Лекоатлетката ни стига до

непобедения и

до днес рекорд

в скока на височина в условията на жестока конкуренция. Когато си заобиколен от толкова опасни противници, или надскачаш собствените си възможности, или оставаш в миманса.

На Ърни Шейвърс съдбата му отреди второстепенна роля в световния бокс. И въпреки това, когато преди дни си отиде от този свят на 78-годишна възраст, Черния разрушител бе почетен като велик шампион. Защото той притежаваше всичко необходимо да спечели световната титла и нещо съвсем малко не му достигна в двата инфарктни мача срещу Мохамед Али и Лари Холмс. Двамата великани в света на бокса победиха, но след това през годините не забравиха да похвалят способностите на своя съперник.

"Ърни удари толкова силно, че го усетиха роднините ми в Африка", заявява Али след мача с достойния си противник. През същото премеждие преминава и Лари Холмс, когато се изправя срещу коравия Шейвърс отново в спор за световната титла. Първите шест рунда минават по ноти за Холмс, но в седмия претендентът го нацелва с легендарната си деснячка. Шампионът пада на земята сякаш е прострелян, а в залата се чуват викове: "Той го уби". В крайна сметка Холмс не само успява да се изправи, но и отново диктува събитията на ринга, за да получи шампионския пояс накрая след единодушно съдийско решение.

"Да, победих го, но винаги съм вярвал, че той е боксьорът, който удря най-силно. Поне аз

усетих сто процента мощта на

деснячката му

и не се сещам друг път да съм бил толкова безпомощен. След това останахме приятели. Често ми е идвал на гости и си говорехме за старите времена. Беше момче от старата генерация, който понася ударите на съдбата без да се оплаква. В края на кариерата си го закъса сериозно с очите и беше ясно, че не може да продължи. След това проблемите се задълбочиха, но Ърни не проклинаше съдбата, а с усмивка се връщаше към старите времена, когато диктувахме модата в тежка категория", каза през сълзи Лари Холмс, след като научи за смъртта на своя приятел.

Ърни Шейвърс умря само ден след рождения си ден, като роднините му пожелаха да не разкриват причината за внезапната му смърт. И когато вече не е на този свят, хората се сещат за него. Защото приживе той е принуден да живее скромно, като в един момент дори се препитава като продавач на чистачки за автомобили. Въпреки че в периода от 1969 до 1995 г.

той постига

74 победи,

от които 68 са с нокаут, така и не успява да припечели достатъчно, за да си осигури старините. Може би ако беше победил в един от двата мача за световната титла срещу Али и Холмс, събитията в живота му щяха да се подредят по съвсем различен начин.

И понеже споменахме мача му с Холмс, редно е да се кажат няколко думи и за знаменития му сблъсък с Мохамед Али.

През 1977 г. Черния разрушител и Мохамед Али вдигат на крака препълнената зала "Медисън Скуеър Гардън". Следва зрелищно 15-рундово меле, в което никой от двамата боксьори не мисли за защитата. През по-голямата част от мача Шейвърс е по-активният боксьор и засипва с жестоки удари тялото на съперника си. Но така и не успява да го повали на земята. А буквално в последния момент Али успява да се окопити и на свой ред нанася безжалостен пердах на претендента за титлата. Това се оказва достатъчно за съдиите, за да му дадат победата. След последния гонг и победител, и победен изглеждат еднакво доволни, че са дали на хората шоу, което те няма да забравят, докато са живи.

"Имах

шанса да се изправя срещу най-добрите

в бокса и да постигна големи победи. На улицата хората ме разпознаваха, говореха си с мен. Никога не съм отказал да дам автограф или да си поговоря с мои фенове. Останах си скромното момче от улицата, което до последно преследваше мечтите си", приживе казваше за себе си Ърни Шейвърс.

След

края на спортната

си кариера

той все пак опитва да осребри популярността си, мъчейки се да пробие в Холивуд. Канят го на проби за ролята на Клъбър Ланг – противника на Роки Балбоа в "Роки 3". Една от задачите на световноизвестния боксьор е да участва в спаринг със Силвестър Сталоун, за да преценят продуцентите дали двамата ще си паснат достатъчно. В разгара на импровизираната битка холивудската звезда приканва професионалиста да не го пази чак толкова и да започне да го удря по-силно.

"В началото отказах да вложа повече сила, защото исках да получа тази роля. Само че г-н Сталоун отново ми подвикна: "Не се сдържай, Ърни, удари ме!". После продължихме и той пак викна: "Хайде, покажи ми нещо!". И нямаше как да му откажа. Уцелих го точно под ребрата и той се преви на две. Не извика от болката, но си личеше, че е много зле. С ръка повика хората от екипа и те му помогнаха да отиде до тоалетната. По-късно вечерта получих съобщение, че няма да разчитат на моите услуги", разказваше навремето Ърни Шейвърс. Според друга версия обаче тежкоатлетът не е бил пренебрегнат заради жестокия тупаник в черния дроб на холивудската звезда, а заради изненадващо тънкия си глас.

Той е планина

от мускули,

умее до съвършенство страшните физиономии, но гласът му е като на свенлив младеж. Продуцентите са убедени, че той няма да свърши работа в най-емоционалните моменти на спортната драма, и Шейвърс се разминава с така желаната роля.