Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Някои храни, алкохолът, никотинът, кафето и преяждането дразнят лигавицата на хранопровода и ги провокират

Неприятното усещане за парене в стомаха или „под лъжичката”, както и усещане за топлина в горната част на корема е познато на мнозина. В някои случаи киселините достигат дори до шията и долната челюст. Те могат да бъдат придружени от повишено слюноотделяне, горчив или кисел вкус в устата.

Според СЗО приблизително 60% от възрастното население на планетата страда от излишък на киселина в стомаха. Може да е с различна интензивност, но по-често киселините се усещат, когато тя е по-висока.

Появява се по различни причини.

Най-често при нередовно или обилно хранене

Някои храни провокират киселини, тъй като дразнят лигавицата на хранопровода. Към тези продукти спадат:

• шоколад;

• лук;

• пипер;

• цитрусови плодове;

• прясно изпечен хляб;

• баница;

• пържени храни;

• мазна храна.

Пържените и мазни храни се задържат дълго в стомаха, което стимулира производството на допълнителни порции солна киселина.

Любителите на кафе също често стават жертва на киселини. Мазнините и кофеинът, съдържащи се в ароматната напитка, дразнят стомашната лигавица и провокират отделянето на киселини.

Това се случва и

след прием на газирани напитки

Газовете, които съдържат, карат стомаха да се разширява и в резултат на това киселината се придвижва нагоре в хранопровода.

Човек ще се почувства по-добре, ако се опита да яде по-често на малки порции. Ако трябва да се хапва по-обилно, полезно е да се пие чиста или минерална вода, която да не е студена и да не е газирана, на малки глътки по време на хранене. Водата ще помогне да се отмие киселината от стените на хранопровода.

Друга причина за появата й е злоупотребата с алкохол. Консуматорите на питиета с висок градус често търсят средства, за да се отърват от неприятното усещане.

Комбинацията от наднормено тегло и киселини е често срещана. Друга рискова група са хората, които обичат да поспиват след хранене. Ако човек си ляга с пълен стомах, получава парене. Съветът да се вечеря поне два часа преди сън не е измислен случайно. В хоризонтално положение нищо не пречи на придвижването на киселина в хранопровода. Ако се налага да легнете, използвайте по-висока възглавница.

Никотинът и някои лекарства понижават

тонуса на клапата между хранопровода и стомаха. Смляната храна се връща обратно. Аспирин, ибупрофен, ортофен допринасят за увеличена киселинност. Опитайте се да приемате тези лекарства след хранене.

Стегнатите колани, бременността, вдигането на тежести често причиняват парене и дискомфорт, тъй като повишават вътрекоремното налягане.

Важен фактор за появата на неприятните усещания е и стресът.

Има много начини да се отървете от киселините

в стомаха. Но се оказва, че някои много популярни рецепти не са много здравословни. Става дума за често употребяваните при такива случаи сода бикарбонат и мляко.

Мнозина разтварят лъжичка сода във вода и я изпиват и забравят за неприятностите. Така PH рязко пада почти до нула, но бързо отново се повишава. Подобни шокови промени влияят неблагоприятно на състоянието на стомашната лигавица и могат да нарушат киселинно-алкалния баланс.

Млякото е богато на протеини и калций, които стимулират секрецията на киселина в стомаха и предизвикват неприятно усещане.

Най-простият и ефикасен лек е сокът от сурови картофи. При постоянен проблем направете курс на лечение. Пийте 100 - 150 г сок от картофи сутрин на гладно в продължение на 10 дни. След десетдневна почивка повторете.

Важно! След като изпиете сока, трябва да полегнете за 30 минути, а след час може да закусите.

Ако тази опция ви се струва много сложна или трудоемка, опитайте друга - половин час преди хранене 3 пъти дневно пийте по 1 супена лъжица сок от картофи.

Смес на сок от бяло зеле и картофи

също има добри лечебни свойства. Пропорцията е 100 г зелев сок + 60 г от картофи.

Известно е още, че и медът помага при киселини. Един час преди хранене (закуска, обяд и вечеря) се изяжда една непълна чаена лъжичка мед.

Неоспорим е и ефектът от лененото масло. При киселини се препоръчва да се пие два пъти дневно по 1 супена лъжица в продължение на един месец.

Настойка от билки - изсипете в термос 1 супена лъжица жълт кантарион, мента, жълта комунига и залейте с 1 литър вряща вода. След 8 часа се прецежда, пие се по 100 г четири пъти на ден един час преди хранене.

Полезен е и чаят от мента

Можете да добавите листа от калина, касис и липа към ментата. Изсипете 2 супени лъжици от билките в 500 мл вряща вода. Варете поне 10 минути.

Друг съвет - яжте каша от елда всеки ден на празен стомах и пийте много чиста вода.

След хранене се поглезете с шепа слънчогледови семки. Много хора ще харесат тази възможност да се отърват от киселините.

Тиквените семки също се справят с неприятния проблем. Важно е да са сурови.

Упоритите, често повтарящи се киселини могат да са признак на заболяване на стомаха или хранопровода - гастрит, пептична язва, гастроезофагеален или дуоденогастрален рефлукс. При последните две заболявания има усещане за пълен стомах дори след малко хранене, оригване, горчив вкус в устата, кашлица, болка или натиск в гърдите.

Понякога хората приемат чувството на топлина в областта на сърцето, зад гръдната кост, като проява на киселини. Опасността е, че това е симптом на коронарна болест на сърцето.