Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шофьорът на сръбския автобус Дарко Карашичевич, на 40 години, бе доведен и отведен от съдебната зала под охрана, с белезници на ръцете.
Снимка: Ваньо Стоилов
Шофьорът на сръбския автобус Дарко Карашичевич, на 40 години, бе доведен и отведен от съдебната зала под охрана, с белезници на ръцете. Снимка: Ваньо Стоилов

Защитата поиска "парична гаранция" или "подписка"

Районният съд в Стара Загора наложи днес на шофьора на сръбския автобус Дарко Карашичевич, на 40 години, най-тежката постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Определението ще бъде обжалвано, казаха от защитата на обвиняемия. Заседанието на Окръжния съд в Стара Загора по обжалването е насрочено за сряда, 24 август, от 10 часа.

Карашичевич е обвинен, че е предизвикал без умисъл катастрофа, при която бяха ранени 12 деца и 2 възрастни, нямаше загинали. Управляваният от него автобус се преобърна на магистрала "Тракия" в неделя към 20 часа на път от българското Черноморие към Сърбия.

Шофьорът Дарко Карашичевич, сръбски гражданин, бе въведен и изведен от съдебната зала под охрана и с белезници на ръцете. Мъжът не каза нищо на очакващите го журналисти.

Преди заседанието прокурорът по делото Таня Божилова каза пред журналисти, че ще иска най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", тъй като по делото вече имало достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че шофьорът на автобуса е извършител на деянието, за което е обвинен. Другият аргумент на обвинението е, че Карашичевич няма адрес в България, поради което не може да му се наложат мерки като "домашен арест" или "подписка". "Може "парична гаранция", но тогава той веднага ще напусне страната и не може да бъде спрян, тъй като деянието, за което е обвинен, не е тежко умишлено престъпление", поясни прокурор Божилова.

Липсата на шофьора би попречила на доброто разследване на случая. По него е назначена тройна автотехническа експертиза на автобуса, направени са съдебно-медицински експертизи на всички ранени пътници, които в началото останаха да се лекуват в Стара Загора. Това предстои и за двете деца, които пострадаха най-тежко и бяха изпратени на лечение в столичната болница "Пирогов".

Въпреки това от защитата поискаха шофьорът да бъде пуснат на свобода с "парична гаранция" или "подписка".
Съдът прие аргументите на обвинениято и наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".
Заради следствените тайни, за които е станало дума по време на заседанието, то се проведе при закрити врати, журналистите не бяха допуснати в съдебната зала. Пред нея остана и братът на Дарко Карашичевич, който бе дошъл от Сърбия, за да го подкрепи.

Заседанието започна с около половин час след обявения предварително час в 14,30 часа, тъй като на път за Стара Загора адвокатът на шофьора от столичната адвокатска колегия Огнян Бързаков претърпял лек пътен инцидент на магистрала "Тракия". Досега обвиняемият бе представляван от местен служебен адвокат.