Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Децата под жесток стрес, започват срещи с психолог в Сърбия

“Всички от ансамбъла очакваха с нетърпение фестивала”, спомня си приятелка на ръководителката Наташа

Бащата на едно от пострадалите в катастрофата на "Тракия" деца е починал преди два месеца, научи "168 часа". Семейството на 6-годишния Илия, който претърпя операция, преживяло тежко загубата на близкия си. Катастрофата, в която малкият попадна преди дни, е втори удар за майката и по-голямата му сестра. Новината шокира близките на момчето, които в първия момент нямат връзка с него и останалите от ансамбъла. По-късно се свързват с тях, за да им кажат, че малчуганът е в болница, но без опасност за живота.

Мигновено за България тръгва кака му. На нея в София й съобщават, че той е с оперирана ръка и леки интервенции на главата. Предстои му и скенер на главата, за да е сигурно, че всичко е наред. Момичето било изключително доволно от отношението на докторите. Обяснило на майка си, че засега Илия трябва да остане в болницата.

Според семейството най-тежко пострадало е неговото приятелче, което е с фрактура на бедро, таз и кръвоизлив в мозъка.

Какво се случва с транспортираните в Сърбия?

Седем сръбски линейки и четири полицейски патрулки са чакали ранените в катастрофата на "Тракия" деца на граничния пункт с България, научи "168 часа". Оттам малчуганите са били транспортирани до Университетската детска клиника "Тиршова", където ще продължи лечението им. Първоначалният план бил момичетата и момчетата да бъдат закарани в Ниш, но той се променил няколко часа преди това.

Днес повечето от пътувалите в рейса вече са си вкъщи. Всички ще посещават психолог, някои за по-дълго време. Причината - част от децата все още не могат да преживеят шока от станалото. Едно от тях разказало, че се изплашило много, защото около себе си виждало стъкла и кръв, чувало и пищене.

До момента водещата версия за катастрофата е човешка грешка. След оглед на местопроизшествието и на самия автобус експертите от Националната следствена служба не установиха техническа неизправност.

Нямало също дупки или други препятствия на пътя, които може да са довели до обръщането на превозното средство.

"Човешките грешки са основната причина 100 процента във всяка една катастрофа - обяснява пред "168 часа" шефът на Института за пътна безопасност Богдан Милчев. - Ако не е виновен самият шофьор, то е виновен друг човек. Например този, който отговаря за инфраструктурата, или този, който е допуснал грешка, довела до техническа неизправност на превозното средство. Човешкият фактор е незаобиколим в тези критични моменти."

Според него транспортната система е ерозирала, затова има толкова много жертви по пътищата.

"Трите власти са абдикирали - смята той. - Те трябва да изпълняват три задачи - да поддържат инфраструктурата, да осъществяват ефективен контрол и да предприемат адекватни нормативни промени, които да помогнат за нормализиране на случващото се.

Множеството катасрофи ни показват, че няма желание да се сложи край на тази агония, а трябва. Това обаче изисква ресурси, познания и време - ние сме в криза на транспортната система и нямаме време. Трябва незабавен план от прокуратурата и вътрешното министерство, които да действат заедно и в синхрон."

От Европейския център по пътни политики също заключиха, че отсечката от АМ "Тракия", където се обърна сръбският автобус, отговаря на всички изисквания, заложени в техните нормативи.

"Подобно отклоняване е типично за водачи, които са се разсеяли", допълват експертите.

Очевидка от катастрофата вече разказа, че шофьорът на автобуса е изгубил концентрация за момент и това е довело до инцидента.

"Той беше наред, не беше уморен - обясни тя пред Би Ти Ви. - Един родител пожела да седне отпред, защото се задави и започна да кашля. Шофьорът се опита да му спусне седалката (до шофьорското място - бел. ред.). Воланът се завъртя. Тръгнахме от Слънчев бряг, спряхме за почивка на бензиностанция на 10 км преди катастрофата."

Мъжът зад волана на сръбския рейс беше задържан за 24 часа и обвинен, че по непредпазливост е причинил травми на 14-те жертви, 12 от които са деца. Той може да лежи в затвора от 1 до 6 г.

Пред "168 часа" адвокат Димитър Марковски обясни, че в този случай ще бъде приложен чл. 343 от Наказателния кодекс. Според него водачът ще се сдобие с до 4 години за тежка телесна повреда и респективно до 3 години или пробация за средна.

"Казваме това с уточнението, че не сме виждали съдебномедицинските експертизи и изводите от тях, но той е причинил множество телесни повреди на повече от 2-ма души - обяснява юристът. - Санкционната част в максималните си стойности/граници е условно наказание, щом няма загинали, въпреки че има доста пострадали. Имуществените вреди също влизат в общата картина, но за тях може да му бъде повдигнато отделно обвинение. Ако случаят бъде категоризиран като особено тежък с оглед на последиците за здравето на пътниците и ако има усложнения след операциите им, присъдата е друга. Тук обаче пробите за наркотици и алкохол са отрицателни."

Според адвоката книжката на шофьора ще бъде отнета, както се случва задължително при такъв вид транспортно произшествие.

"Това, че се е разсеял заради пътник като причина, може да облекчи присъдата му, но законът е категоричен, че водачът трябва да бъде напълно съсредоточен - допълва той. - Може пътуващият, който е отишъл до него, да е съпричинител. Да, това ще извини шофьора, но няма да го оправдае."

Марковски обяснява, че назателното преследване може да бъде прекратено, ако самите пътници пожелаят това и нямат претенции.

Минути след инцидента социалните мрежи бяха залети от десетки снимки и видеа на хора, които попадат в тапата, образувана заради катастрофата.

"Видях три линейки една след друга, а малко по- късно и четвърта, които прелетяха по пътя от Стара Загора към магистралата - спомня си пред "168 часа" Веси Господинова. - Разбрахме, че две линейки са тръгнали и от Нова Загора. Имало е такива и от Сливен. Аз просто бях на пътя към Стара Загора по случайност и те профучаха с бърза скорост. Помислих си, че се е случило нещо много сериозно. Молех се да няма жертви."

Новината за падналия автобус стига бързо и до Сърбия, откъдето са пътниците.

"Силна подкрепа за фолклорния ансамбъл "Юлира" и всички фолклористи от него - написа Мариян Здравкович. - Това е голям стрес за децата и хореографа. Слава богу, че малките са добре. На пострадалите им пожелаваме бързо възстановяване."

Няколко души са писали и специално обръщение към Наташа Радованович, която е ръководител на групата.

"Готови сме за утрешното пътуване към България", споделя тя във фейсбук на 7 август.

Публикувала е и снимки на тръгването, както и от самия хотел в Несебър, където танцьорите репетират преди представлението.

"Всички от ансамбъла очакваха с нетърпение фестивала - разказа пред "168 часа" позната на Наташа. - Малките бяха много щастливи не само защото ще вземат участие в представление, а и защото ще си направят екскурзия. Планираха да играят волейбол на плажа в Несебър. Гледаха също и снимки на Стария град. Искаха да отидат на разходка в него, за да се снимат."

Какви са щетите от катастрофата?

В деня след инцидента 24 деца и 9 възрастни, които след медицински преглед бяха освободени и пренощуваха в хотел, отпътуваха за родината си. С пет реанимобила седем от настанените за лечение в старозагорската Университетска болница малчугани също отпътуваха за Сърбия. Две от момчетата, чието състояние бе най-тежко, бяха изпратени за по-нататъшно лечение в "Пирогов". Там медицинските екипи извършиха оперативни интервенции.

"Няма пряка опасност за живота им, но състоянието им не е леко - коментира пред журналисти изпълнителният директор на болницата д-р Валентин Димитров. - Имаме организация всички екипи. Детската травматология, неврохирургията и кардиологията са в готовност, ако има необходимост от нещо, да бъдат налице.

На разположение са и всички структури на “Пирогов”, така че имаме пълно съдействие от Министерството на здравеопазването и цялата държава. Нямаме нужда от нещо, което е конкретно в момента. Единствено от време."