Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Няколко месеца не си беше плащал наема на един от автомобилите, завлече ме", разказва още Стоимен Врагов

"Преди години засече кола с две момчета, извади им мачете и ги биха! Едното за малко да остане инвалид", спомня си запознат, пожелал анонимност

"Познавам Георги от дете. Родителите му бяха семейни приятели на моите. Учил съм го да рита топка като малък. По-късно съм му давал да кара мои автомобили. За благодарност на една от колите й счупи мотора. На друга натрупа 3 хил. лв. глоби за превишена скорост. Няколко месеца не си беше плащал и наема на едно от превозните средства, което лично той преотдаваше под наем на друг човек. Това трето лице е било коректно към Георги и му е плащало всичко навреме, но той към мен не беше коректен. Наложи се да си прибера автомобила от неговия клиент."

Това разказва пред "168 часа" Стоимен Врагов - познат на Георги Семерджиев, който беше задържан за зверската катастрофа на бул. "Черни връх". Той уточнява, че така и не си е получил парите, които арестуваният за смъртта на 26-годишната Христина Дилева и 21-годишната Хариет Стефанович му дължал.

"Дано поне сега си плати и да лежи 20 години в затвора, пък после каквото дойде - надява се Врагов. - Жалко за погубения живот на децата, които си отидоха. Тях Бог да ги прости. Жалко и за родителите на Семерджиев."

Стоимен описва майката и бащата на обвинения като много добро семейство.

"Познавам както него, така и тях - допълва той. - Мариана и Косьо са изключително готини хора. По характер Георги не прилича на никого от двамата. Не заслужават нищо от това, което им се случва в момента."

Изглежда, подсъдимият е добре познат в софийския квартал "Хаджи Димитър". По думите на живеещи там той се навъртал много често.

"Преди няколко години заедно с друг олигофрен засякоха кола с две момчета от квартала, на които няма да им споменавам имената, защото не е редно - разказва пред "168 часа" анонимно запознат със случая. - Пребиват ги от бой. Същият този Семерджиев вади мачете и започва да коли едното момче. Изважда му капачката на крака. За малко да остане инвалид. Нападнатите преживяха голям стрес. Ако още тогава имаше развръзка на това престъпление, може би нямаше да се стигне до трагедията на бул. "Черни връх"."

Пред медията ни анонимният мъж описва Георги като "изключително арогантен и нагъл тип".

До момента другото лице в скандалния случай, което предизвика обществен интерес, е полицайката Симона Радева. Преди дни от следствието потвърдиха, че тя не е била в колата на Семерджиев, каквато информация бе разпространена в началото.

"Категорично служителката на реда не е била в автомобила към момента на ПТП-то - обясни пред медии зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров. - Тя обаче активно е участвала и е помагала той да се укрие и вероятно да прикрие следи от престъплението."

Според Тодоров Симона и неин колега са съдействали на задържания, като са му носили стълбата. Благодарение на нея той успял да влезе в дома си. През вратата не успял, тъй като си изгубил ключовете от жилището.

Тепърва ще бъдат иззети всички записи от камери на Столичната община и Пътна полиция - СДВР. Целта е да се установи кой е управлявал автомобила убиец в часовете преди катастрофата.

Интересен факт е, че на разпит вече е бил привикан човекът, за когото Семерджиев твърдеше в съда, че го е похитил.

"Посоченото от Георги лице бе разпитвано в продължение на часове в Националната следствена служба - обясни Тодоров. - Не се потвърждава тезата за отвличане, но има много интересни неща в неговия разпит. Неща, които най-вероятно ще са относими към друго досъдебно производство, за друга дейност, извършвана от кръг лица, повече клоняща към документни, финансови, данъчни престъпления."

Пред Нова телевизия зам.-директорът на ведомството допълни, че до момента всички доказателства в разследването са одобрени и годни.

"Ние сме много напред, работата ни по т.нар. горещи следи беше много интензивна и мисля, че всичко възможно е събрано - изясни той. - Сега предстои експертен анализ, на база на който да се направят много връзки."

Тодоров отговори и на въпроса на юристи - защо причинителят на ужасяващата катастрофа е изведен 7 часа след задържането му в апартамента му. Адвокати сигнализираха, че това забавяне е било прекалено, тъй като може да е повлияло на пробите за алкохол.

"Влизането малко по-късно в помещението, в което е открит вероятният извършител, се обяснява с Наказателния кодекс, по който се изискват много процедури - обяснява специалистът. - Те пък са необходими, за да може съдът да признае доказателствата за годни и чрез тях да се докаже вината. Ние можеше да действаме много по-бързо, за публиката - по-интересно, но да не постигнем целения процесуален резултат. Натривките са взети още вечерта. Веднага след вземането на кръвната проба е бил извлечен ДНК профил."

Преди дни анализът на властите показа, че Георги е шофирал под въздействието на метамфетамин. Пробата му беше взета около 48 часа след инцидента по силата на съдебно решение. Медицински екип отиде на място в Националното следствие, където той беше задържан.

До момента прокуратурата му е повдигнала общо пет обвинения. Три от тях са за причиняване на пътнотранспортно произшествие, което представлява особено тежък случай, тъй като е довело до смъртта на две млади жени; управление на автомобил след употреба на наркотични вещества, както и за използване на "официален неистински документ". Четвъртото обвинение е за притежание на наркотични вещества заради топче амфетамин, което бе намерено в колата му. Последното обвинение и за шофиране с фалшиви номера в деня на трагедията.

Според майката на загиналата Хариет Стефанович Георги е жертва на дрогата, която вземал.

"Можел е да бъде един достоен спортист и треньор, но за съжаление, наркотиците не прощават - каза Диана Стефанович пред медии. - Аз съжалявам и този човек. Обвинявам веществата. Законите трябва да са по-строги и действащи. Много неща трябва да се оправят. Още не мога да осъзная какво се е случило. В същия ден заедно с Хариет пазарувахме, почерпихме се с кафенце, сладоледче и отидохме на спирката на тролея. Прегърнахме се и се целунахме за последно. Помаха ми. Все едно го е предчувствала, стори ми се угрижена. Каза, че ще слезе на предишната спирка на хотел "Хилтън", но имало само двама души там и затова продължила до другата спирка на "Хемус". Винаги ми се обажда, когато е на спирката и когато се качи. Този път не ми се обади. Когато изведнъж й се изключи телефонът, аз го предчувствах. Знаех, че нещо лошо се случва."

От фен клуба на "Левски - София-Запад" излязоха с официална позиция по повод на твърденията, че Георги Семерджиев е бил член на фракцията.

"Не е свързан с нас въпреки изписаните лъжи по темата", обясниха те.

Фракцията обори и твърдението, че Адриан Христов, който преди дни след употреба на марихуана блъсна на пешеходна пътека преминаващ, е бил шеф на тяхното подразделение:

"Във връзка с разпространената информация, че "шефът на София-Запад" е блъснал човек на пешеходна пътека, сме задължени да заявим следното: Лицето

Адриан Христов никога не е бил шеф на "София-Запад"

Няма нищо общо и с организацията ни повече от 4 г., тъй като беше отстранен от нея по редица причини. В последните години се изявява като лидер на Блок 5. Разбираме аспирациите на журналистите за трупане на импресии, но нека не разпространяват "сензационна" и удобна на МВР информация без проверка на фактите."

Пред властите самият Адриан Христов обясни, че не чувства вина, тъй като пешеходецът е пресичал на червен светофар. В момента пострадалият 38-годишен мъж е в болница "Св. Анна". Той беше приет в много тежко състояние с пневмоторакс (натрупване на въздух в гръдната кухина, което пречи на белия дроб да се разгъне - бел. ред.), 2 счупени прешлена и 11 счупени ребра.