Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СПРАВЕДЛИВОСТ: Стела Боевска настоява съдбата на сина й да бъде решена от българския съд.
СПРАВЕДЛИВОСТ: Стела Боевска настоява съдбата на сина й да бъде решена от българския съд.

"Татко, моля те, дръж се, лекувай се. Покажи, че можеш да надвиеш тази болест" пише задържаният с 9 кг кокаин олимпийски шампион Гълъбин Боевски на баща си от затвора в Бразилия.
От близо три години 60-годишният Пепи се бори с най-коварната болест.
"Фамилията ни Боевски на старогръцки значи гранит. Покажи, че си силен като гранит", пише Гълъбин на баща си. На всеки двайсет и пет дни Пепи ходел на химиотерапия. Състоянието му обаче рязко се влошава, след като разбира, че синът му е арестуван за наркотрафик. В момента лежи в болница в Плевен, а съпругата му Стела е почти всеки ден при него.
"Лимфните му възли пак започнаха да се подуват, трябваше да влезе в болница.

На кой родител няма да
се отрази пагубно новината, че детето му страда

в чужда държава", проплаква жената. В момента тя е принудена сама да върти заведението на олимпийския ни шампион в Кнежа. Там работи от три седмици.
"Понякога има клиенти до 3ч. през нощта и няма как да си тръгна по-рано. На сутринта ставам и отивам в Плевен при мъжа си. После втора смяна в заведението и пак стоя до късно. Имам и болна майка на 84 г., за която също трябва да се грижа", описва ежедневието си Стела Боевска. Преди задържането на сина си е работила в магазин за домашни потреби в градчето, но се налага да напусне, за да гледа внуците си в София. Снаха й Красимира вече няколко пъти пътува до Бразилия, за да посети Гълъбин в затвора.
"Най-много искам истината да се разбере, но съм убедена, че никога няма да стане. Моето дете е изкупителна жертва", казва Стела Боевска. Тя не е забелязала отношението на роднините, приятелите и хората в малкия град към тях да се е променило след случилото се.
"Всички ни подкрепят. Никой не се е отказал от нас. Може и да е лицемерно де, не знам", разколебава се тя. Кошмарът за нея започва около 1,30 ч. през нощта на 24 октомври.
"Майко, Гълъбин и Сара няма да се приберат.

Нещо е станало на летището

Има нещо в багажа", чува Стела по телефона. Обажда й се снаха й Красимира, която току-що се е чула с дъщеря си. Момиченцето разказва, че с баща й пият сок и кафе, докато чакат да ги извикат за полета. Секунди преди да се качат на борда идват федералните и ги задържат. Сара си спомня как е прегърнала баща си през решетките и оттогава не го е видяла. Гълъбин цяла нощ не е знаел къде е момичето.
"Внучката е спала в сиропиталище. На развален английски са я заплашвали, че ако не каже всичко, ще я пратят в поправителен дом, докато навърши 18 - разказва с ужас Стела.

Казвали са й, че там изнасилват и бият

Искали да им разкаже всичко. А детето реве пред мен и повтаря: "Да им кажа, бабо, ама аз нищо не знам." Накрая я пуснали. Чудя се какви хора са тия да пратят едно 15-годишно момиченце да се прибира само."
Единственият начин за Стела да има контакт със сина си в затвора са писмата. Най-много й тежи, че условията в там са лоши. Снаха й Красимира разказва, че Гълъбин

в началото дели килия със закоравели рецидивисти

Наскоро са го преместили в друга килия, но пак е с осем човека и трябва да спи на земята.
"Аз си лягам всяка вечер на топло в легло, а детето ми... Отскоро при него има задържан още един българин. Все е нещо да имаш с кого да си кажеш една дума на български", споделя Стела.
"Не се срамувайте от мен. Вие ме познавате най-добре и знаете, че никога не бих го направил", пише в първото си писмо от затвора Боевски. Успял е да напише само два-три реда. В следващите пише, че е здрав, все още. "Майко, здрав съм, радвам се, че сте ме направили с такава силна психика, тук човек може да полудее", пише в следващите си писма шампионът.
"Той е отчаян, защото нищо не се прави, няма никакво движение. Свикнал е всичко сам да прави, а сега чака някой друг. На 10 януари трябваше да се чете обвинителният акт, но се отложи за неизвестно време. Вече три месеца той не е разпитван. И първия път, когато е задържан, пак не е разпитван на майчин език, както е по закон. А сега ще им започне карнавалът и пак ще излязат в почивка. За Коледа имаха почти месец почивка. Надяваме се март месец най-късно да има раздвижване", обяснява майката. Според думите й там няма представител на държавата, към когото Гълъбин или те да се обърнат. "Вече четири писма е писал до консула на адреса, който са му дали от затвора. Няма никакъв отговор. Няма такъв адрес. Ние посолство в Бразилия нямаме.

В България от нас разбраха, че детето ми е задържано

Имали сме някакъв консул, португалец." Все пак Стела не говори срещу държавата, казва, че са й обърнали внимание, но не очаква помощ от никого. "Чувах се и с министъра на външните работи, той ми се обади няколко пъти в началото, държеше ме в течение, иначе със секретаря му говоря", казва тя. За нея това, че бразилският президент Дилма Русеф е с български произход, изобщо няма значение и не възлага никакви надежди. Надява се единствено на справедливостта на бразилската правосъдна система, но казва, че ако се удари едно рамо, ще бъде безкрайно благодарна.
"Адвокат Дерменджиев излезе и каза по телевизията за мораториума от 1998 г. за размяна на затворници. Глупости са това, че нямаме спогодба. Просто никой не я е намерил. Да ми върнат детето да го съдят тука, щом наркотиците са били за България", призовава Стела Боевска. Според нея адвокатът е успял да открие важен свидетел - момчето, което е завело Гълъбин и Сара до бразилския МОЛ, от който са си купили куфарите, в които федералните власти откриват деветте килограма кокаин. Стела категорично отрича синът й да е пътувал много често до Латинска Америка.
"Това му е първото ходене. Даже от МВР са го проверили и са останали доста учудени. Само в Америка е ходил два-три пъти на турнири, в които е участвала Сара. Преди да заминат за Бразилия, са им дали списък с четири турнира. Избрали са бразилския, защото са преценили, че там Сара може да срещне по-преодолими съперници и да стигне до финала. Било е писано да се случи подобно нещастие", категорична е Стела Боевска. Снаха й Красимира вече три пъти е пътувала до Бразилия. Тя успява да наеме и жилище, където Гълъбин да се прибере, ако решат да го пуснат под гаранция. Засега българката

може да вижда мъжа си само събота и неделя

В затвора няма специална зала за свиждания. Когато в килията влезе Красимира, другите затворници излизат от помещението. Ако вече има друг посетител, Гълъбин и съпругата му трябва да бъдат преместени в друга килия, която предварително е опразнена. Подобен странен режим на свижданията затруднява още повече контакта между олимпийския ни шампион и съпругата му. След всяка среща Красимира пише на свекърва си как се справя синът й със затворническия живот. За последно в скайпа Красимира Боевска пише: "Майко, не ми се живее. Много е тежко да го видя за няколко минути и да го оставя пак там, зад решетките". Съпругата е ужасена, че в началото бразилските полицаи не вярват на съпруга й, че е олимпийски шампион. Подиграват му се по този въпрос. Когато става ясно, че наистина има олимпийско злато, местна телевизия решава да направи филм за него.
Стела Боевска изчита всичко в българските и чуждите медии, което се пише за сина й.
"Откъде извадиха толкова помия да я излеят върху нас, не знам! Даже

полицейските началници
не си мерят приказките

Шефът на ГДБОП Флоров казва, че дрогата е предназначена за България и Гълъбин щял да изкара от нея 250-300 хиляди евро. А дълговете му били милион и двеста хиляди. Как ще ги покрие тогава тия задължения. Не е ли смешно да се правят подобни сметки. Синът ми, ако имаше дългове, щеше ли да държи това заведение? Нямаше ли да го продаде? И в София има заведение, фитнеси. Не е имал финансови проблеми. Даже доста ни е помагал. Покрай баща му много пари отиват", обяснява Стела и бърза да обясни, че и до днес тя и мъжът й се опитват да се справят със собствени сили.
"Двамата сме си. Какво толкова ни трябва. За Коледа си заклахме прасе, имаме си кози, кокошки, нещо в градината да насадим", споделя Стела. Тя е изумена от писанията, че братята на съпругата му Красимира са го вкарали в наркотрафика.
"Кой брат го е вкарал? Красимира има четирима братя, живеят си тука в Кнежа момчетата. Единият е кравар. Какви са тия глупости?", възмущава се Стела. Тя признава, че всеки път, щом вратата на заведението се отвори, тя очаква, че ще си влезе Гълъбин. Жената за пореден път се моли по-бързо да започне делото, защото неизвестността буквално я съсипва с всеки изминал ден.

 

Гълъбин отдавна се е сдобрил със сина си Пол

"Може ли човек с толкова много доблест да се занимава с наркотици. Помните ли скандала с пистолета на внука ми Пол. Момчето направи оная глупост с оръжието и Гълъбин моментално напусна общинския съвет в София. Каза ми: "Мамо, аз се мъча децата да не пушат и да пият от 13-годишни, а собственото ми дете гледай каква глупост направи. Това е надробил синът ми, аз трябва да го изсърбам." Кажете ми има ли друг политик да си е подал оставката така?", защитава сина си Стела Боевска. Според нея няма нищо вярно в информациите, че след голям скандал Гълъбин и Пол и до днес не се поглеждат. "Вярно е, не си говореха един-два месеца. Пол се почувства по-голям мъж. И искаше да е самостоятелен, изнесе се на квартира, но преди инцидента вече се бяха сдобрили. В момента се занимава с фитнеса на стадион "Васил Левски". Преди време играеше футбол в Свиленград, но едно стъкло му разряза крака и операция му правихме. Сега е глава на семейството, няма как", разказва Стела. За другата си внучка, Сара, Стела говори с по-голямо безпокойство. "Тя изживя голям шок, видяла е как слагат белезниците на баща й. Всеки ден пише писма до затвора. "Искам тати да е спокоен, аз ще продължа", казвала дъщеря му. В момента тя е в престижна тенис академия в Сан Ремо, където се обучава при един от най-успешните треньори на млади таланти в света. "Искам тати да е спокоен, че ще продължа", казвала малката надежда на тениса. Стела е благодарна на спорта, че е научил сина й внучката на дисциплина и е убедена, че това им помага много в трудните моменти. "Трудно ни е, но ще се справим. Гълъбин е силен, справя се с всичко сам, като мене е", убедена е майка му. "Писах му, че едно време го посрещнах като олимпийски шампион, а сега като се справи с това, като герой ще го посрещна", завършва майката.

 

Дори детска градина го подкрепи

Много организации, частни лица и известни личности са изразили подкрепата си към семейството на Гълъбин Боевски. Българският олимпийски комитет, начело със Стефка Костадинова, е сред първите. Федерацията по вдигане на тежести, немският клуб, за който той се е състезавал, кметът на Кнежа, дори детската градина в градчето, носеща неговото име, са изпратили писма, в които заявяват подкрепата си. Столична община също защити своя почетен гражданин. Футболната легенда Христо Стоичков се е свързал със своя дългогодишен приятел и съотборник в Барселона Ромарио с молба за помощ и съдействие по делото на олимпийския шампион. В момента Ромарио е депутат от бразилската социалистическа партия в местния парламент, както и кандидат за кмет на Рио де Жанейро. Съпругата на Боевски Красимира е взела всички писма със себе си при последното си заминаване, за да ги предостави на защитата му в Сао Паолу. Семейството не смее да изпраща нищо по пощата, защото не са сигурни къде и дали писмата им изобщо пристигат. Всичко, което касае делото срещу шампиона, се разглежда от специално назначена от съдията тричленна комисия.

 

Хващат баща и момчето му със същото количество кокаин

Южноамериканските правителства са много чувствителни на тема наркотрафик. В съда почти никога не успява да мине тезата за "сляпото муле" - трафикант, който не знае, че е такъв. Това ще се опита да докаже и защитата на Гълъбин Боевски. Ако не успее, очакват го от 5 до 15 г. затвор с възможност за удължаване с 1/3. През април миналата година именно на летището в Сао Паолу федералните власти на Бразилия залавят баща и 9-годишния му син с приблизително същото количество кокаин. Смята се, че бащата е станал жертва на някой от местните картели, които са известни с безкомпромисното си отношение и изнудване спрямо мулетата. Фактите сочат, че в последните години са разбити и много вътрешни канали на митниците, при които колеги от едно летище осигуряват безопасното придвижване на наркотиците до другото летище, където ги посрещат други колеги. Подобни схеми са разбити на летищата Хийтроу в Лондон, JFK в Ню Йорк и Детройт. Предполага се, че и на летищата в повечето горещи точки на наркотрафика, като това в Сао Паолу, действа такава схема.

ПОДКРЕПА: Синът Пол се грижи за фитнесите на баща си, докато майка му е в Бразилия.
ПОДКРЕПА: Синът Пол се грижи за фитнесите на баща си, докато майка му е в Бразилия.
СОБСТВЕНОСТ: Боевски притежава просторен имот и заведение в центъра на Кнежа.
СОБСТВЕНОСТ: Боевски притежава просторен имот и заведение в центъра на Кнежа.
ПРИЗНАНИЕ: Куп различни институции застанаха зад Боевски.
ПРИЗНАНИЕ: Куп различни институции застанаха зад Боевски.
УЛОВ: Бразилските полицаи често тарашат куфарите на туристи от Източна Европа.
УЛОВ: Бразилските полицаи често тарашат куфарите на туристи от Източна Европа.