Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Италия е била водеща в разследването.
Италия е била водеща в разследването.

Дрогата струва 240 млн. евро, полицаи под прикритие следили 19 пратки преди акцията срещу групировката, която има клонове в 28 държави

Двама перничани, част от канал за трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа, бяха задържани при акция срещу колумбийската наркобанда “Клан дел Голфо”. Заловени са 4,3 тона от дрогата, а в България операцията е проведена от ГДБОП.

54-годишният Божидар Борисов бил арестуван при опит да напусне страната през летище София във вторник. Той трябвало да пътува за Рим, където имал среща с италианците за пратката. Негов съгражданин, който също е част от канала, е заловен в дома си в миньорския град. Общо задържаните са 38 в няколко държави - Италия, Нидерландия, Словения, Хърватия, Колумбия и България. Заловената дрога е оценена на 93 млн. евро, а при продажба на дребно цената ѝ достига 240 млн. евро. При обиските на членовете на канала са намерени 2 млн. евро в брой. Конфискувани са и джип за 100 000 евро и камионът, който е трябвало да превози наркотика от Триест, регион Венето, до Западна Европа.

Разследването е

продължило

повече

от година

При него тайни агенти са били внедрени в логистиката на бандата. Те са наблюдавали 19 контролирани доставки, за да успеят да идентифицират всички замесени във веригата. Така са заловени както снабдителите в Колумбия, така и получателите в Италия и дори крайните купувачи на наркотика. Били открити и важни посредници, без които трафикът нямало да се случи. Водеща в операцията е била италианската Гуардия ди финанца, в разследването са участвали и от американския департамент по вътрешна сигурност. Сериозна подкрепа оказали и колумбийските власти.

“Още един

тежък удар върху

най-сериозната

група

сред колумбийските групировки”, коментираха италиански следователи от североизточния град Триест.

Те допълниха, че работата им е разкрила голяма мрежа от връзки между южноамериканските производители на кокаин и европейските купувачи. Част от тях били банди, които имали и друга криминална дейност. Например в италианския регион Калабрия краен купувач на дрогата била Ндренгетата, една от най-известните мафиотски организации в Италия, която се свързва и с дейността на Евелин Банев-Брендо.

Това е поредната операция срещу “Клан дел Голфо”, който е най-големият трафикант на кокаин в света. Още през м.г. от Богота заявиха, че са се фокусирали върху разбиването на бандата, чиято мрежа се простира в 28 държави. Миналия октомври бе заловен лидерът на групировката Дайро Антонио Усуга. Той бе хванат полугол в джунглата. Преди да стигнат до него, криминалистите се натъкнали на 8 кръга охрана на боса.Усуга и бандата се издигат през 2006 г. Тогава той и група паравоенни отказват да участват в мирните преговори, които да сложат края на гражданската война в страната. Завземат властта бързо, днес имат около 4000 членове само в Колумбия. Освен с трафик на кокаин, “Клан дел Голфо”, кръстен на региона, в който оперира, се занимава с незаконен добив на въглища, трафик на оръжия и рекет срещу защита.