Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Токсичен е! Слагам точка”, казвала тя пред приятелки

“В събота ще раздвижим крачета”, планирала урок по танци за 11 юни

“Говореха с часове по телефона, спореха! Звънеше й постоянно през последните 6 месеца”, споделя близкият й Любомир Методиев

"6-7 дни преди Алена да бъде убита, от групата за танци бяхме на концерт в софийско заведение. Точната дата на събирането беше между 20 и 21 май. Тогава тя не дойде с нас, но на следващия ден приятелка ми каза, че някъде между 2,00 и 3,00 ч. през нощта Виктор е влязъл в клуба да я търси. Мисля, че имаше и цена за входа, която би трябвало да си е платил. Обикалял е около масите и е питал за нея. Искал е да я намери."

Това разказва пред "168 часа" близкият приятел на убитата преди дни Алена Щерк - Любомир Методиев. Той си спомня, че обвиненият в смъртта на жената Виктор Мануел Спига бил "проблемен".

"Правеше ни впечатление, че е ревнив - споделя Методиев. - Звънеше й постоянно и тя прекарваше доста време на телефона, спорейки с него по различни теми. Гледаше да се отдалечи от нас, за да не я слушаме. Говореха с часове. В последните 6 месеца това се засили."

Според него Алена не е била жертва на физически тормоз, тъй като не би го позволила, но със сигурност Спига е оказвал върху нея психически. Въпреки това пред приятелите си тя не се е оплаквала и избягвала да влиза в подробности за връзката си с костариканеца. В СДВР обаче са постъпили три сигнала от нея, но не и жалби.

"Не сме подозирали, че е способен на подобно нещо", твърди Любомир.

Той, както и останалите й близки в компанията са категорични, че подялбата на общия им бизнес не е била причината за нападението.

"Основатели на "ВиАле Италия" са Виктор и Алена, които, водени от любовта си към Тоскана и Италия като ценители на хубавото вино и емблематичната италианска кухня, решават да се впуснат в начинанието да изградят Пътя, който ще свърже тези две прекрасни държави", е част от описанието на двамата в официалната страница на създадената от тях компания "ВиАле Италия". Часове след като трупът на жената бе открит до пречиствателната станция в землището на град Батановци, социалната им мрежа бе изтрита, без да стане ясно дали бизнесът им също ще бъде закрит, или друг ще застане начело на него.

Първоначално една от работните версии беше, че именно скандал за пари или подялба на фирмата може да е причината за конфликта помежду им, който е струвал живота на Щерк. По-късно обаче стана ясно, че разделянето на бизнеса е станало доброволно и без спорове. Според властите основен мотив за нападението, при което жената е била удряна десетки пъти с бухалка в главата, била болезнената ревност на половинката й.

Алена Щерк
Алена Щерк

Спига беше задържан дни по-късно в италианското градче Монтепрандоне, регион Марке. Разследващи установиха, че той е стигнал дотам, след като е преминал границата с Гърция с кола. Ползвал е и ферибот. Данните сочели, че мъжът е заминал още на 27 май, което е ден преди полицията да го обяви за издирване.Часове по-рано костариканецът, който има и италианско гражданство, причакал бившата си приятелка пред дома й, където възникнал конфликт, твърдят от службите.

Все още се уточнява къде точно е била убита Алена. До момента е ясно, че престъплението не е станало в апартамента й.

Как властите установиха, че Виктор е екзекуторът?

Въпреки че костариканецът отричаше да има общо при първоначалния разговор с адвоката му Любен Казанлиев, който го представлява по делото за подялба на бизнеса им с Щерк, криминалистите са сигурни, че той стои зад смъртта на жената. На първо място, заради съмнителното напускане на страната още в деня, в който следите на Щерк се губят.

Благодарение на камери в района властите се ориентираха къде е изхвърлен трупът й. Джипиесът на автомобила на Спига го издал къде е решил да избяга.

Пред "168 часа" близки на жертвата си спомниха как на двамата им хрумнала идеята да се занимават с продажба на вино.

"От това, което тя е споделяла лично, всички си спомняме ясно 1998 г., защото точно тогава Али посещава за първи път Италия и се влюбва мигновено в културата й - разказва позната на жената. - Оттогава тя планира различни проекти, някои от които затвориха заради ковид.

Имаше идея за италианска кухня, но по-различна от ресторантите, които са отворили врати в България. Искаше нещо ексклузивно. Заедно с Виктор решиха да заложат на висококачествен алкохол, тъй като това би се оценило. Доколкото си спомням, ми е казвала, че е по нейна идея, но са го развили по-късно в детайли, за да се осъществи."

Така Щерк и Спига започнали да внасят различни видове вина, като в асортимента им дори имало бутилки с по-интересни наименования. Някои от напитките били кръстени на световноизвестни певци като Стинг, Ал Бано и Ромина Пауър.

Освен вино двойката внасяла от чужбина зехтин и кафе.

Още в началото близки на жената категорично изключиха бизнес конкуренти да са в основата на изчезването и убийството й. Самата тя не е споделяла някога с Виктор да са получавали заплахи, нито пък да са били изнудвани за процент от печалбата. Съмненията на приятелките й паднаха върху Спига, който напуска България точно в деня на изчезването на Алена.

"Това, което мога да кажа, е, че те живееха няколко години заедно, но имаха проблеми - обясни една от тях, която помоли да не се споменава името й. - Али не споделяше много за личния си живот, но не беше щастлива във връзката си с този мъж. Преди месеци разбрахме, че са имали сериозен конфликт, след който тя е заявила, че вече иска да приключат всякакви взаимоотношения. Тогава е поставила категоричен край. Не е искала да даде шанс да си оправят връзката. Била е разстроена Знаехме, че този човек е проблемен. Казвала е, че е бил токсичен. Не е споделяла да е била жертва на домашно насилие."

Близките на жената разказват още, че тя е родена в София, но от малка постоянно пътувала между двете си родни страни - Германия и България. Знаела перфектно езици и се разбирала еднакво добре с хората навсякъде. У нас Щерк винаги била обкръжена от множество приятели. Тя сама подемала инициативата да се запознава с нови хора, защото била изключително комуникативна. Според нейните близки това не се харесвало особено на Виктор.

"В бизнеса с вино и зехтин, който управляваше заедно с него, тя привличаше повече клиенти заради харизмата си", казват познатите й.

Освен страстта към Италия Алена ще бъде запомнена и с уменията си да танцува. Тренирала е аеробика, салса, бачата, спортни танци, дори класически балет. Преподавала е на различни групи от всякакви възрасти. На 27 май дори имала час за урок, за който вече били записани хора, но така и не се появила.

"Алена започва да се занимава с танци от малка - изясняват от студиото, в което е работила. - Срещайки Гаро Узунян, наричан още бащата на кизомбата в България, тя открива необятното очарование на кизомба, което развива през последните години, посещавайки редица международни фестивали и уроци с най-добрите инструктори като Квенда Лима, Моренасо и Анаис, Рикардо и Паола. Притежава сертификат за успешно завършен курс за преподаватели TeacherТs Training. Била е част от трупа за характерни танци с участия в Индия и Испания."

Във фейсбук Щерк сама анонсирала и бъдещите часове, в които всеки можел да посети тренировките й.

"В събота ще раздвижим крачета! Заповядайте заедно да се впуснем в това приключение", пише тя, изяснявайки, че става дума за 11 юни. До урока обаче така и не се стига, тъй като жената изчезва безследно.

В портфолиото на Алена е записано и че е била директор на Sofia Touch Team - първия български отбор по бачата, част от глобалното семейство на Island Touch Dance.

"Израснах на "Солунска" и "Ангел Кънчев" в София в т.нар. Такева градинка - спомня си познатият на убитата жена д-р Аспарух Илиев. - Играехме денонощно футбол, измисляхме всякакви дивотии, правехме квартален вестник, бяхме една пъстра клика от деца, които познаваха всеки заден двор на центъра наизуст. И винаги вечер се събирахме в двора на една от кооперациите, където Беси и Алена - две сестри, ни събираха. С баща западногерманец и майка българка, те бяха винаги усмихнати и верни другари във всяка дивотия. Произходът на баща им не правеше живота им преди 10 ноември особено лесен. Алена беше вечно позитивната. С нея си отиде едно голямо парче от детството ми."

Какво се знае за Виктор Спига?

Той е роден в Коста Рика, но е израснал в Италия. Последните шест години прекарал в България, а според описанието му в официалната страница на общата им компания приемал страната ни като свой дом.

Още в деня, в който тялото на Алена бе намерено, неговият адвокат Любен Казанлиев обяви, че клиентът му е разбрал за случая от новините. Той допълни, че Виктор е заминал за Италия на 27 май - откогато се твърди, че с бившата му половинка няма връзка. Причината за пътуването били бизнес отношения, тъй като на Ботуша трябвало да подписва договори.

"Разделили са се, доколкото разбрах - обясни пред bTV юристът. - Имало е някакъв конфликт, който е довел до тази раздяла. Аз се грижа основно да оформя документално раздялата им в бизнеса, като съм се срещал с Виктор Спига, а с Алена Щерк съм разговарял само по телефона. Двамата бяха настроени прагматично по отношение на подялбата и нямаха особени претенции един към друг."

Казанлиев твърди още, че пътуването за Италия било планирано, тъй като клиентът му закупил билетите 10 дни преди датата на полета. Бил наел и кола, за което имало доказателства.

"Той планира да се върне в България на 6 юни и със сигурност ще отидем в МВР", допълни още Казанлиев.

Спига обаче беше задържан, преди да стъпи на наша територия. Той беше арестуван в градчето Монтепрандоне от местната полиция малко след 0,00 ч. през нощта на 30 май, докато се връщал в хотела, в който се е настанил.

Според публикувана информация от италианските власти мъжът е оказал съпротива. От мобилния отряд на полицията са били ангажирани 10 полицейски служители.

В момента той е обвинен за убийство по особено жесток начин. Ако бъде признат за виновен, може да получи от 10 до 20 г. зад решетките, доживотен затвор или доживотен без право на замяна.

Екстрадицията му може да отнеме 2 месеца или само няколко дни, ако доброволно се съгласи да го изпратят в България.

"Надяваме се извършителят на това ужасяващо престъпление да получи най-тежката присъда, защото я заслужава", казват най-близките на Щерк.