Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако има решение за забрана за внос на петрол от Русия, със сигурност ще има изключение за България. Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на извънредното заседание на Европейския съвет. Очакванията са страната ни да може да купува петрол до края на 2024.

Успяхме да го проговорим на най-високо ниво на обяд. Когато "Газпром" се опитва да извива ръцете на България, ние казваме "Не!" и намираме алтернатива. Но когато знаем, че нямаме друга опция и трябва да защитим българския интерес, нашите партньори ни слушат, защото знаят, че ние го правим не просто като някои от другите страни, които просто искат да напреднат, а защото наистина нямаме много добър избор. Много се радвам, че на европейско ниво ни разбират и успява българското правителство добре да комуникира важните за България моменти и се надявам, че българските компании, българските превозвачи и българските бензиностанции няма да получи стреса, който, за съжаление, е факт в доста други страни." - заяви Петков.

Той уточни, че все още не е напълно сигурно дали ще се стигне до шести пакет от санкции срещу Русия, тъй като има държави, които и в момента променят позициите си.

Европейските лидери ще обсъждат ситуацията в Украйна и темите сигурност и отбрана, енергетика и продоволствена сигурност.

Министър-председателят Кирил Петков е в Брюксел за участие в извънредното заседание на Европейския съвет. Европейските лидери ще обсъждат ситуацията в Украйна и темите сигурност и отбрана, енергетика и продоволствена сигурност.

Държавните и правителствени ръководители ще дискутират актуалните развития, свързани с руската военна агресия в Украйна и продължаващите действия на ЕС в подкрепа на украинската страна. Предвижда се и видеоконферентна връзка с украинския президент Владимир Зеленски.

Темата за сигурността и отбраната ще бъде обсъдена в контекста на последващите действия след Срещата на върха във Версай и Европейския съвет през март 2022 г. Акцент ще бъде поставен върху начините за повишаване на устойчивостта и отбранителния капацитет чрез инвестиции.