Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов
Петко Симеонов

Всяка война, с изключение на онази, която ще бъде последна, и дано няма такава, завършва с преговори и мирен договор. Войната в Украйна би трябвало да завърши също с преговори и мирен договор.

Колкото по-рано се стигне до тази точка, толкова по-малко разрушения и жертви ще има.

Защитавам тази позиция за Украйна още от 2014 година.

Пак казвам: да подкрепим нападната Украйна и осъдим агресора Русия като заедно с това настояваме пред двете страни - преговори и мир!

До тук - ясно.

Има хора, които веднага свързват тази ми позиция с мирния преход в страната и как аз и всички лидери от Онова време сме виновни и как добре е щяло да стане, ако първото СДС не е преговаряло с властта, а още тогава "с един удар не е измело комунистите".

На младите хора, които не са били съзнателни участници в тогавашния живот, ще дам някои пояснения.

........

Рухването на тоталитарния комунизъм в България и в целия Съветски блок стана след договореност между САЩ и СССР. Съветският съюз щеше да позволи във всяка от бившите социалистически страни да се проведат свободни избори.(СССР са били поели такъв ангажимент още след края на ВСВ.)Повтарям - свободни избори! САЩ поемаха ангажимента да се намесват само в подкрепа на свободните избори и нищо повече.

В България също трябваше да се проведат договорените от САЩ и СССР свободни избори. СДС беше коалицията на демократичните партии и организации, която участваше в нормативната им и организационна подготовка. Разговорите с властта бяха неизбежни, защото технически тя съгласно договореностите между САЩ и СССР провеждаше изборите!

Ръководех Централния избирателен клуб на СДС, имам пряко участие в създаването, организирането и подготовката на структурите на СДС за изборите, поддържах преки контакти със западни представители помагащи на опозицията.

Без да влизам в подробности - в СДС имаше остър кадрови дефицит на юристи, икономисти и мениджъри. За самите избори - в 7 на сто от секциите нямахме представител. Дори в София имаше секции без наш представител. Всички институции на тоталитарната държава си бяха на мястото - армия, милиция, ДС, държавни и местни органи на властта, стопански ръководства. В страната доминираше "червен страх".

Какво и как е вършено за подготовката и провеждането на тези избори съм го описал във книгата си "Голямата промяна" - 1995, 2005, а пълната стенограма на Кръглата маса съм публикувал в интернет на адреса http://www.omda.bg/public/bulg/k_masa/entry_1.html.

При публикуване на книгата ми всички участници в Промените бяха живи и здрави. Една поправка ми е направена - един митинг в Русе не е бил от 17 часа, а от 17 и 30. Вероятно има и други подобни неточности..

За революционерите в наши дни, ще спомена само един факт: в изборната нощ в София беше доста напечено. Сини агитки зовяха за бунт. Официалният ръководител на западните наблюдатели се обърна към мен и ми каза: Петко, спри тези хора. Ако СДС позволи една витрина да бъде счупена, за западните страни това ще бъде доказателство, че не сте демократична сила, не сте способни да участвате в демократичен процес.

*От фейсбук