Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър-председателят Кирил Петков по време на изслушването в Народното събрание за спрените доставки на газ от страна на "Газпром". Снимка НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Министър-председателят Кирил Петков по време на изслушването в Народното събрание за спрените доставки на газ от страна на "Газпром". Снимка НИКОЛАЙ ЛИТОВ
  • Единствения ход, който не отиграхме правилно, е че не дадохме нито едно кученце, каза министър-председателят

Приоритетите на правителството по отношене на газовата криза са три - да има достатъчно газ, доставката да бъде с минимален риск и на най-добра цена. Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на изслушването в Народното събрание по отношение на спрените доставки на газ от страна на "Газпром".

Петков посочи, че преди 4 месеца правителството е заварило пълна завсимост на България от "Газпром", платени 3 млрд. лв. за тръба, която не може да използваме, недовършена връзка с Гърция в негодно състояние.

Той разказа, как е получено писмото от "Газпром" за едностранна промяна на договора по отношение на сметката в рубли и превалутирането на парите, който държавата трябва да плаща.

По думите му така с направената промяна не се знае каква ще е цената във всеки един момент, защото зависи от курса на долар-рубли или евро-рубли. Вкарвайки последник между България и "Газпром", вкарваме страна, която не е по договор, което е риск дали ще получаваме газ изобщо, обясни Петков защо страната ни отказва да плаща за доставките в рубли. 

"Какво ни каза Русия? Нарушаваме договора едностранно, цената може да варира и доставките ви не са сигурни, това ни каза Русия - това беше извиване на ръце и ясно едностранно нарушаване на договора. Ние обаче бяхме готови за този сценарии. От началото започхме да работим за диверсификацията и процеса на развитие на газовата връзка с Гърция. Минахме по цялото трасе, информирах Кириакос Мицотакис над 20 пъти в кой части работата трябва да се забърза, физическата дата на завършване на интерконектора ще е 30 юни.", каза Петков. И допълни: "Говорим с азерската страна да не чакаме до 30 юни, а да получим газ в края на май. Имахме готов план за купуване на втечнен газ. Газоподаването не е намалявало, нито цената досега е скочила, въпреки че Газпром ни даде само 24 часа.

Петков посочи, че утре ЕК отваря работна група в България по отношение на регионалния хъб, който ще заработи у нас. В България ще дойдат енергийните министри на редица държави. По думите му преговаряме с Египет и САЩ за доставки на втечнен газ. 

Министърът на енергетиката Александър Николов заяви от трибуната, че инфраструктурата, по която върви природният газ, е съществуваща от 70-те години, да се говори, че е построена в последните 10, е меко казано странно. Така той репликира бившият министър сега депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова. Николов допълни, че 25% е приблизително построеното сега, струва 3 млрд. лв. и зависи от един доставчик, изплащането на построеното също зависи от един доставчик.

Николов се обърна към депутатите, че по време на война загрижеността за трети партньор, особено за такъв от Русия, е трогващ. Той заяви, че неотчитането на  усилията на "Булгаргаз" и на българското правителство да не спират доставките е странно. 

Шефът на Българския енергиен холдинг Иван Андреев заяви, че е осигурен финансовият ресурс, привлечени са допълнително консултанти, които да осигурят анализ на договорите и на отношенията с "Газпром". Холдингът подпомага усилията на "Булгаргаз" и "Булгартрангаз", издадени са заповеди, осигурено е финансирането, заяви Андреев. 

На 1 април "Булгаргаз" получи писмо, че пращанията по договора с "Газпром експорт" трябва да са съгласно указа на руския президент, съобщи пред депутатите шефът на компанията Людмил Йоцов. Дотогавашният начин за плащане по договора не можел да бъде прилаган, е съобщила руската компания. Новият начин е "Булгаргаз" да открие две банко сметки - едната в долари, други в рубли, в Газпромбанк. Българската компания трябда да превежда плащането в долари, оттам нататък "Булгаргаз" няма контрол върху средствата. Газпромбанк превалутира, продава ги на търгове на Московската хондова борса, заверява банковата сметка на "Булгаргаз" и от сметката в рубли и плаща на "Газпром експорт".

"Булгаргаз" се е консултирала международна консултантска компания. Според тях новият механизъм носи реален риск "Булгаргаз" да изпадне в забава и неизпълнение на паричните си задължение към руската компания, в случай на забава на Газпромбанк, която е свързано лице с "Газпром експорт". В него няма механизъм за защита на българската компания.

В указа, който се явява задължителен за руския газов доставчик, има и други условия, които увеличават правната несигурност. Съществува и репутационен риск от нарушаване на санкциите на ЕС, заяви Йоцов.

След преустановяване на доставките в 9 ч на 27 април, а преди това - получаване на писмо късно вечерта на 26 април, "Булгаргаз" е предприела мерки, за да няма въвеждане на ограничителен режим.

В отговор на депутатски въпрос министър-председателят Кирил Петков отново подчерта, че очакваме на 30 юни азерския газ да потече. И допълни: "Единствения ход, който не отиграхме правилно, е че не дадохме нито едно кученце".

Депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на енергетиката Жечо Станков поиска точен отговор - дали от 1 юли ще се получава азерски газ в пълнен обем и по цена, фиксирана в договора. Премиерът Петков излезе на трибуната и отговори: "Да". 

Информация от днес - има възможност на спот пазара да се купят количества, който да са достатъчни като допълнение на азерския газ за цялото ни потребление за тази година. Количествата за сега идват от щатите и тук въпросът е каква цена ще договорим, каза още Петков.

Министърът на енергетиката Николов заяви в отговор на питане, че при съгласие с превалутиране и предоставяне на контрола върху парите на трета страна - Газпромбанк, и изобщо приемане на механизма по указа на руския президент, би довело до увеличаване на цената на газа с 11 до 17%. Другата опасност е, че приемането на тази схема означава, че се приема да се анулира действащия договор.