Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов показа снимки, на които се вижда как в украинския самолет се товари оръжие и в него има бойна машина.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов показа снимки, на които се вижда как в украинския самолет се товари оръжие и в него има бойна машина.

Няма да ги бутаме, но управляващите падат толкова бързо, че скоро ще търсят ГЕРБ, обяви той

Снимки, на които се вижда как в украински самолет се товарят бойни машини, показа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в понеделник.

Така той влезе в темата дали България изнася оръжия за Украйна и коментира обясненията на премиера Кирил Петков от неделя, че страната ни не носи отговорност, ако продаденото от нас оръжие се препродава на трета държава. Всъщност кадрите вече бяха показани в тв ефира и електронни медии.

Някой минал в централата и ми оставил снимки от най-тежките самолети, нали уж не изнасяме оръжие, твърди Петков. Като гледам снимките, аз съм служил на такава машина - мотострелковите войски се движат с такива машини. Виждат ли се верижките тук? Бойни верижни машини, разказа Борисов. Според мен не е танк, а е БРДМ, допълни той.

В интервю за bTV в неделя на въпрос дали България изпраща тайно оръжия за Украйна премиерът даде за пример, че ако ВМЗ получат запитване от полска фирма за 200 млн., правителството може да направи проверка дали тя е реална и дали не е свързана с терористична дейност. И ако отговаря на всички условия - ще изпълним поръчката. Нашата отговорност спира в този момент. Не можем да кажем, че ако поляците изнесат оръжие, ние сме помогнали, коментира тогава Петков.

Как го товарят, през коя граница, как избягват ракетите... Ние сме производители, търговци. Тази стока не ходи на хубави места - ЮАР, Конго, моралът на тази стока никога не е висок, откровен бе премиерът. И уточни, че страната ни е просто търговец в завишени количества, не носи отговорност и не може да се похвали, че е помогнала на Украйна.

Изказването му по темата обаче възмути Борисов. Изнасяме, нещо правим, ама защо ме питате закъде ги изнасяме - това по думите му ни казвал всъщност Петков. Имаш НРС, военно разузнаване, питай, като не знаеш, пък кажи две думи конкретни, критикува той премиера.

Борисов бе категоричен, че оръжие се изнася.

Те казват: Ние не изнасяме. Те се подиграват един с друг! Той вика: Нинова никога няма да излезе. Тя вика: Как ще изляза, като аз не изнасям. А това какво е, показа Борисов отново снимката на самолета.

Правителството не е купило и 1 кг жито, а милиард и 200 заделиха. Този PR ще им изяде главата, мина експремиерът на друга тема, свързана с кризата от войната. После пък препоръча българите да си купят агнешко за Гергьовден от Гърция, където било по-евтино - по 6,50 евро.

Толкова бързо падат, че ще започнат да ни търсят, заключи Борисов по адрес на управляващата коалиция.

А ние никак не искаме в тази опустошена държава,

коментира той нагласите на ГЕРБ за управление. Година и половина никаква рехабилитация на пътищата, милиарди трябват. Кой ще се оправи с това?, добави доводи той. Не искаме да ги бутаме. Война е, ще ги подкрепим, ето и за оръжията в сряда, обобщи Борисов.

Румен Радев взе всички първи места по политическо инженерство - по време на президентстването му се създадоха толкова много партии, някои от които с толкова странни имена. Пожелавам успех на всички. Всеки, който нормално иска да възстановим и да направим нещо за хората, съм “за”, коментира още лидерът на ГЕРБ.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА
КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Нинова: Как си премиер 10 г. и не знаеш, че не произвеждаме танкове и БТР-и?

В последните дни да не сме обявили конкурс по надлъгване за оръжия? Ако има такъв, днес Борисов го спечели. Казал, че изнасяме танкове и БТР за Украйна.

Това написа вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова във фейсбук часове след като Бойко Борисов показа снимка на натоварена в самолет верижна бойна машина.

Абе, може ли 10 години да си премиер и да не знаеш, че България никога не е произвеждала танкове, а БТР не се произвеждат вече над 20 години, откакто “Бета” в Червен бряг затвори? И ако това не си го научил като премиер, поне в казарма не си ли ходил?, попита още Нинова.

НИКОЛА МИНЧЕВ
НИКОЛА МИНЧЕВ

Без опасност

коалицията

да се разтури

Съветът се събира днес за оръжията

Няма опасност коалицията да се разпадне. Това заяви парламентарният шеф Никола Минчев вчера след заседание на Изпълнителната комисия на “Продължаваме промяната”.

Днес ще има заседание на коалиционния съвет, на който трябва да бъдат уточнени позициите на партньорите, след като соцлидерката Корнелия Нинова заяви, че при гласуване на военна помощ за Украйна БСП излиза от управлението.

Няма опасност това да се случи, коментира Минчев и обясни, че на коалиционния съвет ще бъде търсен оптимален вариант, за да се приеме общо решение за техническа помощ. Който стои на два стола, може да падне и от двата, предупреди той.

Окончателното решение за оръжието се очаква да се гласува от парламента в сряда. По същото време пред НС ще се сблъскат два протеста - “за” и “против” военна помощ за Украйна.