Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ружа Игнатова е в неизвестност от близо четири години / Снимка: Сайт на адв. Джонатан Леви
Ружа Игнатова е в неизвестност от близо четири години / Снимка: Сайт на адв. Джонатан Леви

Братът на изчезналата криптокралица смени адвоката, отлагат делото му за май

Ружа Игнатова вече не е българска гражданка, с германски паспорт са и родителите Веска и Пламен

Окончателната присъда на брата на криптокралицата Ружа - Константин Игнатов, е отложена за май месец, научи "168 часа". Тогава ще бъде проведено поредното заседание по делото, на което мъжът ще чуе от съдиите каква санкция ще понесе заради участието си в аферата OneCoin. На него той ще се яви с нов адвокат, обясни един от измамените инвеститори.

Сега американски медии очакват с нетърпение развръзката на събитията, тъй като благодарение на свидетелските показания на Игнатов бе доказана вината на няколко души, участвали в схемата с криптовалутата.

Един от тях бе адвокатът Марк Скот, на когото не му беше позволено да остане на свобода под гаранция до окончателната присъда.

Междувременно друга ключова фигура в пирамидата - Себастиан Грийнууд, е в ареста, а според източници от прокуратурата той ще чака поне година за процеса срещу него.

На 6 април 2022 г. властите в САЩ са поискали отлагане на присъдата и на Гилбърт Армента, който ще трябва да изчака до юли. Органите на реда настояват за това, аргументирайки се с "различни проблеми с конфискацията и други въпроси, свързани с присъдата му".

На 1 март Дейвид Пайк получи две години изпитателен срок, три месеца от които са с наблюдение на местоположението с полицейски час от 7,00 до 19,00 ч. Пред съда неговият адвокат обясни, че той е вярвал в законността на компанията и е бил привлечен към схемата "постепенно". Според магистратите обаче Скот и Пайк били "дуото" за пране на пари. От схемата юристът спечелил най-малко 50 млн. долара, а Пайк - 2 млн. долара.

Интересна личност в целия процес срещу OneCoin бе Франк Шнайдер, който според Константин също бил "перач". На 19 януари тази година френски съд одобри неговата екстрадиция в САЩ, след като на 29 април 2021 г. той беше арестуван в Жудревил - част от департамента Мьорт и Мозел в Североизточна Франция. Смята се, че именно от Шнайдер Ружа Игнатова е получила информация за разследванията срещу нея, което й помага бързо да организира бягството си.

Друг, който беше посочен като участник в схемата от наказателния съд в Америка - Амер Абдулазис Салман, отрече обвиненията срещу него. Шефът на глобалната инвестиционна група за конни състезания Phoenix Thoroughbreds обяви, че свидетелските показания на брата на Ружа - Константин, са лъжа. Именно родственикът на криптокралицата посочи Абдулазис като "един от главните перачи на парите", изкарани от схемата.

"След като открадна 100 млн. евро от OneCoin, той започна да купува състезателни коне за около 25 млн. евро", разказа Игнатов пред властите.

По повод на обвиненията от Phoenix Thoroughbreds излязоха с официална позиция: "Категорично отричаме всички твърдения, отправени в съдебното производство срещу компанията и нейния собственик г-н Амер Абдулазис. Ние сме действали в съответствие със закона през цялото време и енергично ще оспорим обвиненията за неправомерни действия. Ще си сътрудничим напълно със съответните органи, ако те се нуждаят от помощ".

Представителите на компанията, създадена през 2017 г., която се превърна във водеща сила на световната състезателна сцена с над 300 коня, предупредиха, че няма да допуснат името й да бъде опетнено.

Тепърва ще става ясно какви ще бъдат окончателните присъди на тези, които са били близки до Ружа и са се облагодетелствали от парите, взети от измамените инвеститори. Жертвите очакват всеки един от виновните да получи сериозно наказание и да бъде пратен зад решетките за дълъг период от време. Хората, които са дали спестяванията си за криптовалутата с идеята парите им да се удвоят, все пак имат надежда, че част от сумата може да им бъде върната. Други обаче категорично са отказали да вземат участие в процесите. Някои споделят, че са получавали анонимни заплахи за живота си, което ги накарало да не подават жалби до полицейските органи.

Междувременно стана ясно, че създателката на OneCoin, която се издирва от няколко държави от 2017 година, вече е освободена от българското си гражданство. Ружа е обявена за международно издирване с цел арест и екстрадиция на основание “европейска заповед за арест”, издадена от германски съд в град Билефелд.

Това е вторият апел за помощ от партньорските германски служби по този случай, уточниха от българското МВР. Първият е от 2017 година, когато беше проведена специализирана полицейска операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел.

С германски паспорт освен Игнатова в момента са и нейните родители Веска и Пламен.