Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Холандецът посещава болницата през нощта, за да запази тайната и така да съхрани психиката на играчите си

Луис ван Гаал, който навремето вбеси Камата с безцеремонното си отношение, ще се откаже от Нидерландия след световното, за да се съсредоточи върху битката с болестта

Луис ван Гаал открай време е известен с безцеремонното си отношение към играчите. Максимата му беше, че никой футболист не е по-велик от отбора, колкото и успехи да има зад гърба си.

Още с влизането си в съблекалнята знаеше как да втълпи на момчетата, че или ще слушат неговата дума, или бял ден няма да видят, ако решат да се правят на бунтари. Просто нямаше как през годините холандецът да не си спечели куп врагове в лицето на футболни звезди с впечатляващи визитки и още по-впечатляващ егоцентризъм.

Сега всички, които го мразеха, сигурно са загърбили лошите чувства. Обикновено така става, когато пристигне лоша вест. Забравяме за скандалите и се чудим с какво да помогнем.

В този момент Ван Гаал има

нужда всички,

които някога са го ненавиждали, да се молят силно за него. Преди няколко дни сегашният наставник на холандския национален отбор по футбол разкри, че страда от рак на простатата. На всичкото отгоре той е застигнат от крайно агресивен вариант на заболяването, което отчайва и най-оптимистично настроените членове на лекарския екип, заел се да се бори за живота на 70-годишния треньор.

До този момент той е преминал през лъчетерапия, опитал е и други видове лечения, но болестта отказва да си тръгне. Ситуацията става все по-тежка и мениджърът явно преценява, че е време да разкрие диагнозата си. Направо го в телевизионно шоу и без излишни емоции – точно както ръководеше парада в „Аякс”, „Барселона”, „Байерн” (Мюнхен), „Манчестър Юнайтед” и всички други отбори, които имаха щастието да го привлекат на своя страна.

В същото предаване Ван Гаал лаконично разказа за ада, през който преминава, откакто му откриват болестта. В началото уж всичко върви добре, но изследванията стават все по-лоши.

Популярният пациент няма намерение да се предава, но пожелава да ходи на прегледи през нощта.

Приемат го през страничен вход

на болницата,

а лекарите са предупредени да не разказват кого точно лекуват. Мениджърът е твърдо решен да запази до последно в тайна своето състояние, за да не повлияе върху психиката на играчите. Но не удържа на натиска на болестта и на напрежението. Избраниците му от нидерландския национален отбор съвсем разбираемо са шокирани. С

ветовното едва ли не чука на вратата, а техният генерал, който винаги е ръководил армията си с желязна десница, сега е силно разклатен от агресивната онкологична болест. Все пак е решено Луис ван Гаал да води отбора си в Катар и чак след това да отстъпи мястото си на Роналд Куман.

Не се и съмнявайте обаче, че на мондиала в Катар играчите на Нидерландия ще играят не на 100, не на 150, а на 200 процента от възможностите си. Както вече казахме, лошата новина за злокачествена болест ни обединява и ни кара да дадем най-доброто от себе си. Самият Ван Гаал е предпочел да остане, защото толкова важните му ангажименти ще го откъснат от лошите мисли и ще му дадат кураж да продължи да дава отпор на рака. А и Ван Гаал просто не е от хората, които се предават.

През всичките тези десетилетия той влезе в много битки и във всички тях, ако не излезе победител, то поне не си тръгна като победен.

Един от най-зрелищните

му конфликти

е именно със звездата на българския футбол Христо Стоичков. Двамата се срещат за първи път в „Барселона” през 1997 г., когато холандецът идва да замени на треньорския пост сънародника си Йохан Кройф.

„Влезе в съблекалнята, започна да оглежда футболистите един по един и после каза: „тука много мирише на Кройф”, ще разкаже по-късно тогавашната звезда на каталунския гранд Христо Стоичков. Ван Гаал току-що е пристигнал от „Аякс”, където спечелва 11 трофея за 6 години, между които и КЕШ и вече е изградил модела си на авторитарно управление. Това обаче не се харесва на Стоичков, който пък вече се е прочул с опърничавия си нрав. На двамата не им трябва много време, за да потънат в луда вражда. Много години по-късно Камата в своята автобиография ще си спомни, че на тренировка нарочно изритва една топка към главата на треньора си, но го уцелва в тялото.

Попитан кой е най-лошият му треньор, през 2016-а българинът казва за бившия си наставник:

Той е много

лош човек

Създава конфликти навсякъде. Въпреки че има някакви треньорски качества, качествата му като човек не му позволяват да ги покаже.“ Стоичков не е единствената звезда на „Барселона”, който влиза в конфликт с треньора. Впоследствие и Ривалдо ще се сблъска челно с избухливия нрав на холандския мениджър, а след години и Лука Тони ще се оплаче, че е нарочен от Ван Гаал, който му е треньор в „Байерн” (Мюнхен). Мнозина играчи с голямо самочувствие могат с дни да разказват за враждата си с холандеца, но и много други би

трябвало да

му целуват ръка

Именно Луис ван Гаал даде път на играчи като Шави, Иниеста и Пуйол, Давидс и Патрик Клуйверт.

Любопитното е, че през 2019 г. Луис ван Гаал обяви, че спира да се занимава с футбол, тъй като е обещал на жена си да й отдаде дължимото, след като самата тя е жертвала кариерата си, за да го следва навсякъде в чужбина. Само че животът на щастлив пенсионер не му се услади за дълго и той се върна в голямото шоу, наречено футбол. Сега случаят е съвсем различен и Ван Гаал ще трябва наистина да забрави за футбола, за да хвърли цялото си същество в битката с могъщия враг.