Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Португалия сложи край на Северномакедонската приказка

Битката за световното по футбол в Катар засега поднася вълнуващи, абсолютно неочаквани обрати и екзотични баражи.

Силни отбори като египетския, начело с Мохамед Салах, Италия, Швеция и други отпадат.

За сметка на това националният отбор на Канада успя да победи с 4:0 Ямайка и така за пръв път от 1986 г. си осигури място на големия форум. Новината намери място в спортния обмен и заради емоционалната реакция, която голямата им звезда Алфонсо Дейвис от “Байерн” (Мюнхен) демонстрира след края на мача.

Дейвис е с контузия и не успя да помогне на съотборниците си за победата, но това пък му позволи да запише видео, в което избухва в сълзи и се срива на земята от радост след потвърждението, че ще играе през есента в Катар. Класирането за страната, която определено не е известна с успехите си в този спорт, дойде един кръг преди края на квалификациите. Мачът с Панама, който е планиран за четвъртък късно през нощта българско време, остава без значение за “Кленовите листа”.

Канадците са на път до някъде изненадващо да спечелят турнира на зона КОНКАКАФ, в който другите, които ще си осигурят директно квоти за шампионата, са обичайните заподозрени – САЩ и Мексико. На Коста Рика ще й се наложи да мине през още едно сито, за да участва на форума в Катар.

Списъкът на нациите, големи и малки във футбола, които ще изпитат неповторимата за феновете радост да видят страната си на Световни финали, започва да добива своя завършен вид. Канада и още 29 страни вече се пребориха за своите билети за Катар. “Кленовите листа” заеха една от трите гарантирани квоти, които Северноамериканската зона има. Четвъртият във финалната група там – Коста Рика, ще трябва да играе през юли в Катар доста екзотичен бараж срещу победителя от квалификационния турнир на Океания. Този съперник е определен между отборите на Нова Зеландия и Соломоновите острови.

В другите континентални квалификации също се изясниха повечето отбори, които ще се борят за Световната титла.

В Южна Америка, Аржентина и Бразилия очаквано се наредиха на първите две места в квалификационния си турнир. С директна квота за финалите там се сдобиха и отборите на Еквадор и Уругвай. Урусите традиционно са един от фаворитите за квота за Мондиала, но поредица от загуби в средата на кампанията ги поставиха в зависимост от директен двубой с Перу в битка за последната сигурна квота за Катар. “Ла Селесте” успяха да победят в нервен мач с 1:0 и гледат със спокойствие към последното си гостуване на Чили. Еквадор от своя страна игра силно срещу основните си съперници и още преди последните мачове беше осигурил място в Катар. Това обаче не значи, че интригата в Южна Америка е приключила. Остават неизвестни, свързани с интерконтиненталния плейоф, който се явява последен влак за шампионата ноември. Там в битка с Колумбия и Чили в последния момент се класира отборът на Перу. Те ще трябва да мерят сили с победителя от плейофа на Азиатската конфедерация, който ще противопостави Обединените арабски емирства и Австралия. Този решаващ мач също ще се проведе в Катар през юли.

В Азия всъщност нямаше големи изненади. Австралия не успя да се пребори за директна квота, след като остана зад Саудитска Арабия и Япония в една от двете финални групи на квалификациите.

В другата победителите също са очаквани – Южна Корея и Иран. Разбира се, от континента на Мондиала ще играе и отборът на домакините, който въпреки успехите си срещу нашите национали е считан за най-голям аутсайдер на първенството.

Не толкова протоколно беше разпределението на местата в Африка. “Кървави” сблъсъци определиха участниците. Типично за важните мачове на Черния континент, в тях феновете не успяха да видят много футбол. След две равенства и само един точен удар към вратата на съперника Гана измести Нигерия във влака за Катар благодарение на гол на чужд терен (в квалификациите головете на чужд терен все още са важни).

В повторение на финала на Купата на африканските нации пък Сенегал отново победи Египет с дузпи, като така остави Мохамед Салах да се нареди в списъка с големи имена, които ще пропуснат световното. В другите плейофи Камерун надви Алжир благодарение също на гол на чужд терен, Тунис изхвърли Мали след само едно попадение в двете срещи, а Мароко се справи през проблем с Демократична Република Конго.

Европа предложи най-качествен футбол, но и най-малко екзотика. Поне докато отборът на Северна Македония не успя с гол в последните секунди да отстрани европейския шампион Италия. Приказката на северномакедонците все пак свърши, след като Португалия взе своето във финалния плейоф със спокойна победа с 2:0 на Бруно Фернандеш. Освен португалците през ситото на плейофите се промъкна и отборът на Полша. Левандовски и компания успяха да се справят с шведите, които по принцип рядко гледат финали по телевизията.

Европа обаче също остава с една нераздадена квота. Заради войната в Украйна полуфиналният плейоф между синьо-жълтите и Шотландия бе отложен за неопределено време. Като се има предвид положението във воюващата с Русия страна, засега не е ясно дали този мач изобщо ще може да се изиграе. От него зависи всъщност кой ще играе срещу Уелс във финалния плейоф в Европа. Из континента се чуха гласове дори и Украйна да се класира без игра, а при това положение за 33-ото място в Катар могат да играят в директен сблъсък тимовете на Шотландия и Уелс.

По план от европейските нации в Катар ще воюват 13 отбора. От години вече не ни прави впечатление липсата на България в списъците с класиралите се. Нашите национали бяха отписани от борбата от президента на БФС Боби Михайлов още след позорната загуба от Швейцария, няколко кръга преди чисто статистически да изгубим шанс. Докато отбори като Коста Рика и Обединените арабски емирства до последно стискат палци да се класират за Световното първенство, нашият национален отбор демонстрира радост, подобаваща за класиране, след вкарване на гол в протоколна контрола.