Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Попаднали в човешкия организъм, те водят до развитие на ракови заболявания

Д-р Николай Даников и издателство "Труд" представят поредното заглавие в успешната поредица "Здраве от природата" – "Изчистване на организма от паразити". Книгата (над 500 стр.) е сериозно изследване на различните видове паразитни атаки в организма. Дава отговор на въпроси като: Ако заразяването вече е факт, как да го разпознаем и какво да предприемем? Какви са границите на разумното използване на средствата на научната и народната медицина в домашни условия?

В книгата са описани най-разпространените паразитни болести, техните причинители, симптоми, конвенционално лечение и прогнози. Дадени са и някои лесни рецепти със средства от народната медицина.

Д-р Даников е лекар с голям практически опит и автор на множество книги, посветени на лечението на различни заболявания с билки и природни средства.

По данни на Световната здравна организация заболеваемостта от чревни хелминтози (глисти) е една от най-високите. Глистната инвазия е сериозен проблем и ако не унищожим паразитите навреме, те могат да доведат до тежки последици, отбелязва д-р Даников. Според него най-нови научни изследвания и експерименти показват, че паразитите, които живеят в човешкия организъм, допринасят за развитие на ракови заболявания: хелминтите може да доведат до развитие на тумори в органите, в които паразитират.

Все по-често се повдига въпросът за нарастването на

броя на заразените

с паразити по целия свят. В книгата са посочени и причините:

- Първо, интензивното замърсяване на околната среда с яйца и личинки на хелминти поради изхвърлянето на отпадни води и отпадъци от животновъдните комплекси. То създава условия за реално заразяване с хелминти на възрастните и децата, които са най-уязвими от тези заболявания.

- Второ, миграцията на населението - честите случаи на заразяване на наши сънародници с глисти по време на отпуска в южните страни, както и пристигането у нас на заразени с глисти чуждестранни граждани, които идват да работят или да се учат.

- Трето, увеличаването на домашните животни в жилищата и апартаментите. Практически всички животни са заразени с хелминти, включително и онези, които не напускат дома.

- Четвърто, пренебрежителното отношение на хората към лечението и профилактиката на глистните заболявания.

- Пето, неспецифичната глистна симптоматика. Повечето глистни заболявания "се крият" зад симптоми, които лесно може да бъдат "приписани" на други проблеми.

- Шесто, подценяване на влиянието на глистните заболявания върху здравето на населението от страна на здравните служби и на държавните санитарно-епидемиологични служби.

Източници на заразяване с хелминтоза:

– почвата;

– плодовете, зеленчуците, горските плодове (те са източници на повечето от известните хелминти);

– водата за миене, питейната вода, водата за къпане и за поливане на градините;

– всякакви хранителни продукти:

а) месото – чрез праха и насекомите;

б) рибата;

– растенията (трева, лапад);

– кучета, котки;

– кръвосмучещите насекоми.

Апаратната диагностика (УЗИ, компютърните изследвания, рентгеноскопията, рентгенографията и гастродуоденоскопията) не дават достатъчно надеждни резултати за откриване на паразитните заболявания. Само добре снетата анамнеза и прецизната копроовоскопия, изследването на дуоденалното съдържание, имуноферментните анализи (ИФА),

проверката

на реакциите

на латекс-аглутинациите позволяват опасните заболявания да бъдат диагностицирани навреме и да се проведе специфично антипаразитно лечение. Като предизвикват състояние на имунен дефицит, някои от паразитните заболявания (описторхоза, клонорхоза, трихомониаза, ламблиоза) може да провокират развитието на злокачествени новообразувания, затова тяхната ранна диагностика и лечение са профилактика против образуването на тумори в организма.

Жизненоважно е да знаем

как да не

се заразим

с глисти. Ако заразяването е факт, как да го разпознаем и да се избавим от паразитите. Какви са границите на разумното използване на средствата на научната и народната медицина в домашни условия? Във всеки конкретен случай е важно да имаме предвид следното:

- при остро, тежко, опасно заболяване никой освен лекарят, а най-добре – консилиум от лекари, няма право да вземе решение и да назначи лечение;

- да ползваме средствата на народната медицина само след като болният вече е напълно изследван и когато са били използвани различни видове лечения, чийто резултат не задоволява нито лекаря, нито болния.

Хипократ е използвал чесъна за прочистване от глисти

Пресният чесън и препаратите на негова основа прекрасно помагат за унищожаването на хелминтите. Биологично активните вещества на чесъна възпрепятстват увреждането на човешкия организъм от хелминти. Включването на чесън в храната на болните от хелминти е изключително полезно и на каквото и лечение да е подложен болният, е добре чесънът да е част от менюто му. Той успешно засилва активността на имунната система срещу хелминтите.

В египетския папирус "Кодекс на Еберс" (1550 г. пр.Хр.) е казано: "Чесънът спасява човека от паразитите, които го изяждат отвътре". Египетският фараон Хеопс е заповядвал да се дава чесън на многохилядната армия от роби, които са строили пирамидите. Когато са подготвяли своите експедиции, мореплавателите Колумб и Магелан, наред с обичайните провизии, задължително са вземали със себе си чесън и лук.

Хипократ широко е използвал чесъна за прочистване от глисти.

Мацер Флоридус (ХV в.) в поемата си "За свойствата на билките" пише: "Миризмата на стрит чесън прогонва вредоносните червеи, които живеят вътре". В "Благопрохладен билков справочник" четем следното: "…от миризмата на чесън бяга всяка гад, която е отровна… Той прогонва глистите отвътре".

Уникалните бактерицидни свойства

на чесъна

го правят един от лидерите сред повече от 2000 растения. Чесънът е неизчерпаем източник на фитонциди. Кашичката от чесън може да трае дни наред на открито и да излъчва характерната миризма, докато не изсъхне. А и след това е достатъчно да я напоим с вода и фитоцидната й активност се възстановява.

По силата на въздействие върху хелминтите стерилизиращата сила на фитонцидите на чесъна се приравнява към действието на високата температура. Попадайки в човешкия организъм, етеричните масла на това растение оказват силно противоглистно действие. Редовната употреба на чесън обяснява относително слабото разпространение на хелминтозите сред българите, евреите, испанците и китайците. Древноиндийските лекари са ни оставили следната заповед: "Смятайте чесъна за панацея срещу всички болести. Ако от земята изчезнат чесънът и лукът, човечеството ще загине, защото ще го изядат глистите".