Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гледайки паралелната вселена на руските телевизии (Первьй канал, Россия 24, РБК), "научих" следните невероятни неща:

- Русия "денацифицира" Украйна, като напада най-вече загнездилия се в Мариупол батальон "Азов" (който според тези репортажи е с размерите на цялата армия на Наполеон). Но най-фантастичното пропагандно изобретение е, че Украйна вече също се бори с излезлите от контрол нацисти и даже ги била ударила с балистична ракета "Точка", убивайки двайсетина гадове право в щаба им. Досетливият съветски зрител си го превежда така: още малко братска помощ и правилните украинци ще надделеят!

- Киев и Харков всъщност са заети от терористи-нацисти, срещу които се бият и руснаци, и истински патриотични украинци. Братя по оръжие са един вид вече, разбрахте ли?

- Нацистите се крият из родилни отделения и детски градини, и неопитните украинци се опитват да ги извадят от там, като ги обстрелват, убивайки майки-първескини и малки дечица. Руснаците биха искали да помогнат, но им е забранено да бъдат невъзпитани. В крайна сметка руският богатир ще помогне на неопитните малки братя, но чака първо Зеленски да му спре дрогата от Америка, да се освести и да нареди пълно превключване на украинската армия към операции срещу нацистите.

- Американците - че кой друг? - тайно доставили 80 тона химически бойни вещества в Харков, но за щастие руската армия ги намерила и обезвредила.

- Украински диверсанти се промъкнали през нощта да изпокъсат кабелите на Чернобилската АЕЦ, за да спрат тока и обвинят руснаците в последвалата катастрафа с изхвърляне на радиация (защо го правят на 100 км от Киев не е обяснено). Храбри руски техници вече са опънали нови кабели към Беларус и токът тече под танкова защита. Изобщо темата за диверсантите е много популярна в руските телевизии, защото ясно се връзва с един век съветска мисловна традиция, в която врагът дебне навсякъде.

- Европа е на ръба на икономически колапс заради цените на горивата (гледах обилни кадри и интервюта с разгневени шофьори във Франция и Германия). Явно скоро там ще започнат да свалят собствените си империалистически правителства (не беше уточнено дали това също предполага братска помощ от руските богатири).

- Междувременно, обикновените руснаци по света масово ги обиждат и бият, забраняват им да влизат в магазини да си купят хляб. Подтекст: хич да не ви липсва, че тово лято няма да ходите в Кан. Иначе като следваща задача май ще има нужда от денацификация от Варшава до Рио де Жанейро?

- Доларът удря рекордни нива в Москва, но на кого му трябват долари, като имаме предостатъчно рубли?

- Виза и Мастеркард може да не работят в Русия, но не бързайте да си ги сменяте - банките ще ви обновят картите "планово" с руския аналог Мир, когато им изтече срокът. Но понеже банките са много загрижени клиентите да не се разкарват излишно, тези срокове сега се удължават (цитирам ви буквално думите на шефа на централната банка на Русия). С други думи, продължавайте да не ги ползвате!

- Храна има, не вярвайте на кадрите с празни рафтове от Иркутск, Смоленск, Хабаровск и където другаде ги видите!

Ако всичко това ви звучи налудничаво, не сте сами във впечатлението си. А, да не забравя: намерена била вече подписана заповед на нацистите да нападнат Донецк и Луганск точно на 24 февруари - пъклен план, осуетен от изпреварващата "специална военна операция"! Какво ли ще правим без Русия, какво ли ще правим без мъдростта на Путин?

И още нещо - кадри от районите на Киев и Харков просто отсъстват, покритието е 95% от Донецк и Луганск, където всеки камион с храна от Матушка Русь (преброих три) автоматично получава двеминутен репортаж в праймтайма.

#orwellwasanamateur #propaganda

Note to my English-speaking friends: all this is sarcasm and I'm not sure how it will be auto-translated by FB, so ask me if you don't get it.

*От фейсбук