Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Кличко Кадър: YouTube
Владимир Кличко Кадър: YouTube

„Няма демокрация без демократи“

Пиша ви от Киев, столицата на една воюваща страна, страна, атакувана и нападната от всички страни. Това не е "войната на Украйна", това е войната на Путин.

Това пише Владимир Кличко във фейсбук. И още:

Зад мъглата на последните седмици бяха скрити щателни приготовления, за да се задейства план, който се изготвяше от месеци. Без повече мъгла и фалшиви дипломатически декларации.

Сега руският президент използва военна реторика в най-чистата болшевишка традиция и пренаписва историята, за да оправдае преразпределението на границите си. Той дава да се разбере, че иска да унищожи украинската държава и суверенитета на нейния народ. След думите следват ракети и танкове. Разрухата и смъртта идват върху нас. Това е всичко, кръвта ще се смеси със сълзи.

Трябва да се изправим пред реалността и да имаме смелостта да направим изводите за нашето бъдеще и това на нашите деца. Това е грубо нарушение на международното право. И ако слушате внимателно, тази война говори и за Европа.

Путин иска да постави под въпрос геополитическия баланс в цяла Европа, той мечтае да бъде защитник на славянските народи, където и да живеят, и иска да възстанови една паднала империя, чиято смърт никога не е приел. Той гледа на нашия континент през изкривени очила, очила на едно фантазирано славно минало. И все пак тази мегаломания има много реални последици. Европейският начин на живот е застрашен, свободата на народите да вземат свои собствени решения е застрашена, както и демокрацията. (...)

Целият му коментар е публикаван в www.zeit.de