Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В САЩ разработват две нови лекарства срещу COVID-19

През 2021 г. сп. Lancet публикува статия, в която водещи европейски медици разсъждават за посоката, в която може да се развие пандемията през следващите месеци и години. Основният въпрос, който задават авторите, е – ще приключи ли пандемията в рамките на 3 до 5 години?

Това според експертите ще зависи от 3 фактора.

- Колко бързо ще се ваксинира населението в отделните страни и в световен мащаб.

- Как ще мутира вирусът – колко опасни ще се окажат новите, още непоявили се варианти.

- Колко стриктно ние (ваксинирани и неваксинирани) ще спазваме противоепидемичните мерки.

Засега нещата в тези области не са особено оптимистични според авторите.

Хората не са

склонни да спазват ограниченията

срещу COVID. Едва всеки четвърти възрастен жител на планетата е получил двете предписани дози от ваксината, а още по-малко са тези с бустерна доза, главно поради недоверието към тях.

Ходът на пандемията ще зависи от това дали ще има лек за болестта и особено за "дългия ковид". Авторите на статията се затрудняват да кажат със сигурност дали коронавирусът ще е сериозна заплаха за здравето в дългосрочен план. Те признават, че е малко вероятно напълно да се отървем от вируса: инфекцията ще продължи да се разпространява сред животните и може да мутира по неочаквани начини.

Четири варианта

Възможни са 4 сценария за развитие на пандемията и те са описани в статия в списанието на Американското медицинско дружество JAMA.

"Има доста пречки за справяне със заразата: неравномерната наличност на ваксини, нежеланието за ваксинация, новите варианти на вируса и глобалните вълни от смъртоносна инфекция", пишат те.

Сценарий първи е ликвидиране. Според него лекарите ще могат да заличат COVID-19 от земята, както се случи преди почти половин век с вируса на едрата шарка. Този успех може да се повтори, но при едно условие. Имунитетът (след ваксинация и след заболяване) трябва да е силен и дълготраен. Да предпазва от повторно заразяване и да предотвратява предаване на инфекцията.

В случая с COVID-19 вероятността за това е малка, поради продължаващите мутации.

Вторият, по-реалистичен в краткосрочен план сценарий според авторите е временното намаляване на броя на инфекциите в определена страна до нула чрез масова ваксинация, строги ограничителни мерки и пълно затваряне на границите. В случая с коронавируса няколко държави успяха да постигнат това състояние за известно време: Австралия, Виетнам, Китай, Нова Зеландия и Сингапур. Както пишат авторите, тази опция е най-вероятна, ако епидемията трябва да се държи под контрол чрез

периодично актуализиране

на ваксината

Най-лошо е положението с ваксинацията в бедните страни и докато не се ваксинират масово хората там, вирусът ще продължи да се разпространява.

Третият сценарий - съжителство с вируса - изхожда от факта, че разработените ваксини и техните бъдещи модификации ще продължат да предпазват само от тежкото протичане на COVID-19 и смърт. При такива условия, където има много ваксинирани хора, вирусът няма да е смъртна опасност и ще се превърне в сезонна настинка.

Понякога и ваксинираните ще се разболяват поради отслабване на общия им имунитет, естествен спад на нивото на антителата с времето или нови мутации на вируса. Въпреки това по-голямата част от населението във всеки един момент ще бъде достатъчно защитена, за да се избегнат големи огнища на тежко заболяване.

Четвъртият сценарий е мащабно избухване. Той е вероятен, ако значителна част от световното население остане неваксинирано – поради проблем с наличността на ваксина, медицински противопоказания, нисък имунен статус или просто нежелание. В този случай вирусът ще се разпространява бързо и ще мутира.

Третия вариант експертите считат за най-вероятен в дългосрочен план.

"В световен мащаб все още има малко ваксинирани хора, обяснява водещият автор на статията в JAMA проф. Ели Адаши от Браунския университет пред руската служба на Би Би Си. - Това означава, че вирусът

ще броди по света

и ще мутира

колкото си иска.”

Повечето лицензирани ваксини са ефективни при защита от тежки заболявания, но невинаги срещу инфекция.

Проф. Пол Хънтър от Медицинското училище в Норич в Университета на Източна Англия не вярва във възможността за тотално стопиране на инфекцията. Имунната защита срещу новия коронавирус, по последни данни, спада наполовина само за 6 до 9 месеца.

Регистрираните до момента ваксини с различна степен на ефективност предотвратяват тежкото протичане на COVID-19, но не предпазват от инфекция: има много случаи, когато напълно ваксинирани хора се разболяват. Болестта при тях е относително лека или напълно асимптоматична, но те могат да разпространяват вируса и да заразяват околните. Ето защо колективният имунитет, на който в началото на пандемията толкова се надяваха учени и политици, се оказва непостижим.

"Ако вирусът продължава да се разпространява,

няма начин да се защитят хората без имунитет срещу него

- обяснява проф. Хънтър. -Те все пак ще се заразят, така че колективният имунитет не е възможен. Най-вероятно вирусът ще стане сезонен и ние периодично ще се заразяваме с него. Редица водещи вирусолози в света вече са стигнали до това заключение."

Има ли шанс да спечелим битката с вируса, не е ясно

Сп. Nature е провело проучване сред учени имунолози, вирусолози и специалисти по инфекциозни болести от цял свят. Събрани са над 100 експертни мнения. Почти 90% от анкетираните са на същото мнение като проф. Хънтър: няма да е възможно напълно да се унищожи SАRS-Cov-2 и той ще продължи периодично да ни заразява. Децата, които са били болни в ранна възраст, ще имат по-силен имунитет от възрастните и частична защита срещу бъдещи мутации.

По-малко от 40% от анкетираните експерти смятат, че ще можем да се справим с епидемията поне в определени региони.

"Всичко, с което разполагаме, са ваксини и ограничителни мерки, и всеки сам решава колко стриктно да ги спазва", казва проф. Ели Адаши.

И понеже имунната защита отслабва бързо, ваксината вероятно ще трябва да се актуализира периодично. Какво ще стане, ако се появят нови варианти, от които наличните ваксини ще пазят по-слабо?

"Тогава ще започне надпревара между вируса и разработчиците на ваксини - смята проф. Адаши. - Новите лекарства ще догонват постоянно мутиращия вирус. Има ли шанс да спечелим това състезание, още не е ясно."

Експертът добавя, че освен четирите сценария

има и пети - най-оптимистичният

Според него в обозримо бъдеще учените ще разработят ефективно лекарство или ще намерят друг начин за лечение на COVID-19.

Има такава вероятност, отбелязва проф. Адаши. Правителството на САЩ вече подписа договор за закупуване на два антивирусни медикамента, които преминават през последния етап на клинични изпитвания. В документите те фигурират под кодовите имена AZD7442 и MK4482 и на теория могат значително да повлияят на хода на пандемията, ако докажат своята ефективност и получат одобрение от властите. Проф. Адаши смята, че има надежда за разработването на лек за COVID-19 и само антивирусно лекарство може да ни изведе от пандемията.