Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Йорданова
Надежда Йорданова

"Първите законодателни мерки, които ще предложим, са във връзка с измененията в статута на ВСС, ограничаване правомощията на главния прокурор, закриване на спецсъдилищата, преструктуриране на КПКОНПИ, така че да не бъде бухалка на властта, а реален противокорупционен орган. Всичко предстои и ние сме готови за голяма, висока скорост." Това каза Надежда Йорданова, която е номинацията за правосъден министър. Тя говори пред журналисти след края на първото неформално заседание на министрите от бъдещия кабинет, което се състоя в сградата на Народното събрание след представянето им пред медиите.

"Ние трябва да започнем диалог и от там нататък ще търсим подкрепа. Затова казах много ясно, че спешните промени ще се случат веднага, каза още тя. 

Обясни, че ще продължи да настоява, че главният прокурор трябва да е отчетен и да носи отговорност. Аз ще настоявам прокуратурата да предложи реален програмен принцип в реформирането на своя бюджет с реални показатели, които да бъдат проследими, заяви Йорданова.

Всички бяхме на улицата именно с искане за по-голяма справедливост. Приоритетите са ясни - имаме готовност. Нашият основен фокус ще бъде човекът като личност, като същество, да бъде в центъра на правосъдието, а правосъдието да бъде справедливост, а не война на клики, едни да си запазят властта, а други корупционните практики. Това е един от начините да преучредим обществения договор и да върнем доверието на хората, както в парламентаризма, така и в дръжавните институции, обясни е тя.