Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Медицинският регулатор на ЕС призова хората да се имунизират не повече от веднъж годишно

Прекалено честите ваксинации срещу коронавируса могат да претоварят имунната система, според говорителя на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Марко Кавалери, по информация на ТАСС. В същото време EMA не изключва опцията бустер ваксинациите срещу COVID-19 да се наложи да се правят ежегодно, което е твърде вероятно. Служителят отбелязва още, че хората може просто да се уморят от необходимостта постоянно да се ваксинират.

"В идеалния случай, ако говорим за ендемичен сценарий, бустерите трябва да се прилагат веднъж годишно с настъпването на студено време във всяко от полукълбата, точно както правим с ваксините срещу грип", уточнява ръководителят на отдела за здравни заплахи и стратегия за ваксиниране на EMA.

Според него бустерните ваксинации трябва да се правят с

голям интервал

от време между тях. Ваксинацията на всеки четири месеца може да претовари имунната система на хората.

"Стратегиите, които включват бустер дози на кратки интервали в рамките на всеки четири месеца, e възможно да доведат до проблеми с имунния отговор, който може да не е толкова добър, колкото очакваме. Трябва да бъдем много внимателни", подчертава Кавалери.

Той добавя още, че EMA няма информация за необходимостта от четвърта доза - тоест втора бустерна ваксина срещу коронавируса. Но този въпрос още се проучва.

Въпреки това твърде честите ваксини могат да навредят на човек, според EMA. Първичната ваксинация е ефективна, включително в борбата с усложненията на COVID-19, причинени от варианта Омикрон.

В началото на декември фармацевтичната компания Pfizer/Biontech заяви, че две дози от тяхната ваксина не осигуряват достатъчна защита срещу Омикрон, поради което бустер ваксинации трябва да се направят месец по-късно.

"За Oмикрон две дози все още

не осигуряват достатъчна защита

Ако вариантът се разпространява толкова бързо, би било научно обосновано да се предложи бустер в рамките на три месеца", казва Угур Шахин, главен изпълнителен директор на Pfizer/Biontech.

Той отбелязва, че за да се предпази човек напълно от новия щам, се препоръчва да си направи не само третата ваксинация за три месеца, но и четвърта за шест месеца, като се има предвид, че бустерните ваксини вече могат да бъдат адаптирани към Omicron.

Заместник-директорът на Изследователския център по епидемиология и микробиология "Гамалея" в Москва Денис Логунов смята, че няма нужда от реваксинация на всеки три месеца.

"Нямаме такива препоръки и не виждам потребност от толкова чести имунизации. Това, което Pfizer публикува сега, изглежда като промоционален акт за продажба на остарял продукт, а не проверено проучване. Засега се показват междинни резултати и вземането на такова организационно решение на тяхна основа и масовото ваксиниране на хората за три месеца е прибързано", смята Логунов.

Хипоримунизацията има обратен ефект и води до вторичен имунодефицит. Твърде честата реваксинация може да има обратен ефект и да блокира имунната система. Поради това се препоръчва реваксинация най-малко шест месеца след последната имунизация, категоричен е и президентът на Руското научно дружество на имунолозите акад. Валерий Черешнев.

Ако се прави реваксинация по-често от шест месеца, това ще причини

имунологична парализа,

предупреждава той. Експертът е убеден, че смъртността от коронавируса може да бъде намалена чрез строга изолация, ползата от която вече е установена в борбата с други вируси. Като пример той посочва ситуацията с атипичната пневмония (ТОРС) в Китай.

"Реваксинация се прави, за да могат клетките на имунната памет, които носят информация за делене и натрупване на Т-цитотоксични лимфоцити (Т-килъри) да бъдат стимулирани постоянно, за да са готови да дават по-бърз отговор през цялото време. Ето защо реваксинация се прави най-рано шест месеца след първата ваксина, но не по-често и това е минималният период. Какви са рисковете от честите ваксинации? Развива се имунологична парализа", обяснява ученият на пресконференция в Уралския информационен център на ТАСС.