Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Две световни войни и третата с COVID-19 не успяха да прекъснат английската традиция да се играе футбол по Коледа

Те са млади, силни, богати и се смятаха за безсмъртни. После дойдоха нови и нови варианти на вируса, които атакуваха и най-здравите организми. Така същите тези момчета със самочувствието на полубогове започнаха да кашлят и да осъзнават лека-полека страшната истина, че телата им все пак не са непревземаеми крепости. Сега десетки играчи от английската Висша лига си стоят у дома, гълтат лекарства и се молят да се разминат само с кашлица.

В тяхно отсъствие футболът на Острова също бе връхлетян от сериозни здравословни проблеми.

Млади и неопитни момчета бяха призовани да играят на мястото на болните титуляри. Това неминуемо

свали качеството

на играта

и представянето на грандовете. Най-ощетен е претендентът за титлата "Челси", който изгуби седем от своите титуляри, дали положителни проби за COVID-19. В отсъствието на старите кучета отборът започна да губи ценни точки и това паникьоса треньора Томас Тухел, който пожела мачовете на "сините" от Лондон да бъдат отложени, а след това призова и за спирането на първенството.

Идеята му за отлагане на предстоящите кръгове бе подкрепена от мениджърите и на други участници в най-скъпото футболно първенство в света, а шефовете на лигата се видяха принудени да свикат спешно съвещание, за да бъде обсъден евентуален локдаун в английския футбол. След кратки, но емоционални преговори е взето единственото възможно решение –

голямото шоу не може да бъде спряно

и Боксинг дей ще го има! Английските и стотиците милиони фенове от другите кътчета на планетата ще гледат футбол от най-високо ниво на 26 декември. Дори коварната болест не успя да убие футболната магия, родена още в средата на XIX век.

Има едно особено очарование да се събудиш на втория ден на Коледа, да изпиеш чаша чай, да хапнеш от все още пресните коледни сладки и след това да нахлузиш шапката на сина си, за да го заведеш на мач.

А след великото спортно изживяване отново на масата и отново незабравими мигове в компанията на любимите хора. Много, много хора по света завиждат на англичаните за привилегията им да са част от това магическо изживяване. Явно самите островитяни осъзнават своя уникален късмет да са се родили на място, където футболът е нещо много повече от псувни, люпене на семки и жалки далавери. Това там е изкуство, начин на живот и традиция,

които се предават от баща на син и от дядо на внук

Никоя болест не може да разболее нещо толкова велико, каквото е Боксинг дей.

Традицията започва още в средата на по-миналия век. Според повечето изследователи първият официален мач на 26 декември се играе през 1860 г. и противопоставя "Шефийлд" и "Халъм". Двата отбора са съседи и както си му е редът, спретват кърваво дерби, спечелено от домакините с 2:0. Експериментът явно се харесва както на участниците в него, така и на феновете. По онова време ги няма телевизорите с плоски екрани, спортни канали не съществуват, единствената опция е да отидеш на стадиона и да гледаш мачовете на живо. И точно почивните коледни дни се оказват най-доброто възможно време за подобно приключение. Лека-полека започват да се играят мачове и на самия 25-и декември. Първият такъв двубой от английското първенство е между "Престън" и "Астън Вила" през 1889 г. Повече от 9000 души се събират на стадиона, което си е внушителна посещаемост за онези времена.

Година по-късно феновете нахлуват на терена и си

организират

масов бой,

след като шефовете на "Блекбърн" и "Даруин" нещо се скарват помежду си и решават да спрат голяма част от титулярите за насрочения за 25-и декември мач. Запалянковците много малко след първия съдийски сигнал се усещат, че някой ги мами, пробутвайки им зле скалъпен театър, и вземат правосъдието в свои ръце. Още тогава става ясно, че никой няма право да се скатава навръх празника, колкото и да е запален по коледните традиции. През следващите години се случва играчите да излизат леко подпийнали на терена, да чупят крака на замръзналата трева или да се губят в гъстата мъгла, но

никой не си и помисля да се откаже

от празничните мачове.

Това се случва по време на Първата световна война, когато много от футболните звезди са призовани на фронта. И все пак на Острова продължава да се играе футбол по Коледа, като този път на терена излизат дамите. На 25 декември 1917 г. женският тим на фабриката за муниции в Престън излиза срещу дамите от фабрика "Култард". Мачът е с благотворителна цел, а на стадиона се събират почти 10 000 души и всички до един се опитват да забравят за ужаса на войната и отново да се почувстват нормални хора.

Великата футболна традиция успява да се съхрани и по време на Втората световна война. Отново голяма част от любимците на публиката заминава за фронта, но стадионите не остават пусти. За мача на 25 декември 1940 г. "Брайтън" успява да събере един титуляр, трима юноши и някакво момче от друг отбор. И въпреки това малката група излиза на стадиона, за да проведе коледния си мач с "Норич". В последния момент са повикани ентусиасти от трибуните, за да се събере отбор от 11 човека, а последвалият разгром няма никакво значение за историята. Нали го е имало мача! Именно футболът влиза в ролята на едно от най-ценните хапчета за лекуване на психиката след края на войната. През 1949 г. над 3,5 млн. зрители посещават мачовете от коледната програма на Футболната лига. На стадиона хората пеят своите песни, радват се на головете, ядосват се на изпуснатите положения и

отново се чувстват живи

Последният официален мач, игран на 25 декември, е този между "Блекпул" и "Блекбърн". Повече от 20 000 души се събират на стадиона през 1965 г., за да видят бляскавата победа на "Блекпул" с 4:2. По това време стадионите вече си имат осветление и няма нужда от толкова наблъскана футболна програма по празниците. Англичаните са готови да бранят с цената на живота си традицията да са на стадиона по време на коледните празници и затова никой не си и помисля да отмени Боксинг дей. Не успя да го направи и коронавирусът, безсилни се оказаха и парите на шейховете.

Догодина световното ще се проведе от 18 ноември до 18 декември в Катар. Още се разказват легенди за финансовите подаръци, които са получили някои членове на ФИФА, за да изберат Катар и да преместят мондиала през зимата. Феновете на Острова се наежиха, че безумното решение на белите якички във футбола ще им отнеме радостта да бъдат на стадиона на Боксинг дей. Нищо подобно! От ръководството на лигата вече обявиха, че футболното първенство ще бъде подновено точно на 26 декември. Традицията ще бъде съхранена!