Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични

СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм.

Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици: инфекционисти, имунолози, вирусолози..., за да изградят стратегия в борбата със световното здравно предизвикателство.

Стотици и стотици учени са впрегнати да търсят средства за адекватна защита срещу “чумата” на ХХI век. Тя неминуемо налага ограничения в бита ни. Едно от най-надеждните средства срещу тази световна напаст са ваксините.

През столетията ваксините са спасявали човечеството от десетки смъртоносни болести - чумата, испанския грип, бяса, едрата шарка...

В основата на създаването на ваксините е гениалният френски учен от ХIХ век Луи Пастьор. Оттогава до ден днешен ваксините са основно средство в борбата с различните епидемии и пандемии.

Затова усилията на днешните учени са насочени към търсенето на нови и нови ваксини, включително и срещу актуалния бич - коронавируса в многобройните му мутации. Затова високоразвитите държави

поеха курс

към масово

ваксиниране

на населението

Нашата държава също пое такъв курс. Пое го, но срещна яростна съпротива на немалка част от хората.

Стотици “познавачи” на материята се въоръжиха със “забележителни” аргументи срещу ваксинирането и започнаха да облъчват хората: ваксините са опасни, водят до стерилитет, ще нанесат непоправими и необратими вреди върху човешкото здраве...

Няма значение, че най-върлите антиваксъри по правило нямат нищо общо с медицинската наука. Те обаче не признават авторитети. Не признават професори, академици, нобелови лауреати...

Не признават никого другиго освен себе си. Те си нямат и идея какви дълбоки специални знания са необходими, за да се надникне в света на микробиологията.

Най-големите умове в света на медицината изпитват едни или други съмнения при търсенето на точните решения, но невежите в областта нямат и грам съмнения в “правотата” на антиваксърските си убеждения.

Милиардерът филантроп Бил Гейтс твърди, че му е невъзможно да се пребори с конспиративната теория, обвиняваща го, че иска да чипира световното население с помощта на ваксина срещу коронавирус. Вероятно го подозират, че идва да подпомогне природния закон за естествения подбор, според който слабите индивиди загиват, а силните оцеляват, за да подобряват вида. Този закон е валиден за животинския свят, но няма място при хората. Защото всеки човешки живот е ценност.

По правило колкото по-ниско е образованието на един човек, толкова по-висока е съпротивата срещу ваксините. Тези хора се съпротивляват и

срещу всякакви

ограничителни

мерки

- носенето на маски, зелени сертификати...

Освен от медицина тези хора имат самочувствието, че разбират и от право. Но те знаят единствено, че хората имат права. И на фона на това “море от правни знания” са категорични: “Не ни ограничавайте! Нарушавате правата ни.”

Те дори и не подозират, че субективните права имат граници. И тези граници са правата на другите. Или както бе казал един американски журналист:

“Всеки има право

да си размахва

юмрука, но това

право стига до

носа на другия.”

Сблъсъкът между усещането за собствена свобода и ограничаването ѝ не е от вчера. През 1665 г. Лондон бива обхванат от опустошителна чумна епидемия, от която впрочем умират 20% от населението на града.

Кметът на Лондон предвижда ограничителни мерки, които твърде много наподобяват мерките, които и сега се прилагат за ограничаването на заразата от COVID.

Лондончани излезли на бунт, така както и сега не само у нас, но и на други места в Европа и света. Интересното е, че славещата се с дисциплинираност немска нация се разбунтува в лицето на крайнодесни елементи, докато “по-свободолюбивата” испанска нация постигна 90% ваксинация, без почти никаква съпротива.

И резултатите са налице. Държавите с най-голям процент ваксинирани имат най-малко смъртни случаи. Но това не впечатлява нашите антиваксъри. Те са категорични. За техните антиваксърски убеждения “бронебойни патрони няма открити, няма открити”.

Неотдавна обявихме траур за трагично загиналите 45 северномакедонски граждани в ужасяващата пътна катастрофа край Боснек. Замисляме ли се, че у нас не еднократно, а всеки божи ден умират повече от 45. Много повече. Умират не от катастрофи, а от коронавируса. А те в огромното си мнозинство са от категорията на неваксинираните.

Граждани чакат за ваксини
Граждани чакат за ваксини