Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Важно е да се помни - те не убиват вируси

Антибактериалните лекарства са велико изобретение на човечеството. Благодарение на тях много смъртоносни заболявания са победени. Но когато се приемат антибиотици, е наложително да се спазват определени правила, за които медиците често напомнят.

1. Приемат се

само според

указанията на лекар

Това е основното правило. Антибиотиците се използват само когато са наистина необходими - при признаци на остра бактериална инфекция: висока температура, гнойно отделяне, влошаване на състоянието, повишени нива на левкоцити и СУЕ (ускорена утайка на еритроцитите) в кръвта.

Никога не сменяйте един антибиотик с друг в аптеката, по препоръка на фармацевт, дори ако вашият препарат не е наличен, дори и другият да е по-евтин. Всяко лекарство има своя собствена активна съставка, различна доза и фармацевтът няма право да променя рецептата на вашия лекар.

Важно е да се помни, че антибиотиците не убиват вируса! Следователно при настинки, тежък остър респираторен синдром (ТОРС) и някои чревни инфекции приемането на антибактериални лекарства е безсмислено.

2. За правилния им избор е необходимо да се направи антибиограма, т.е. да се изследва секрет

Антибиограмата осигурява информация какъв антибиотик да се използва при положителен резултат от секрет (гърлен, носен, урина, фецес). Тя доказва чувствителността на изолиранита бактерия към различни групи антибиотици и е незаменим помощник за правилното лечение на бактериални инфекции. Това е идеален анализ за идентифициране на рода на бактериите, след което изборът на антибиотици е значително опростен и активната съставка попада в целта. Стандартната антибиограма включва 6 антибиотика, които са подходящи за лечение срещу микроорганизма, изолиран при конкретния пациент. Затова антибиограмата е индивидуално и специфично назначавано изследване. То може да бъде извършено по здравна каса или платено. Този анализ обаче има недостатък – неговата продължителност. Посявката отнема от два до 7 дни. През това време могат да възникнат усложнения, а в този случай е невъзможно да се колебаете, може дори да има неприятен изход. При първите признаци на инфекциозно заболяване е необходимо да се започне прием на антибиотици и като правило до петия ден пациентът има значително подобрение. Затова лекарите незабавно предписват широкоспектърни медикаменти.

3. Винаги записвайте информацията за лекарството

Струва си човек да си води бележки за това какви антибиотици е приемал, за какви заболявания и в какви дози. Полезно е да отбележи как тялото му понася лекарството, дали има алергична реакция или други странични ефекти. Това важи особено за децата. Ако имате такива записи, лекарят ще избере най-добрия вариант за конкретния случай, като вземе предвид характеристиките на вашия организъм.

4. Не настоявайте вашият лекар да ви предпише антибиотик

Както е известно, антибактериалните лекарства невинаги са препоръчителни. Ако вашият лекар не ви е предписал антибиотици, тогава няма смисъл от тях. Ако настоявате много, той може и да ви ги назначи и вие ще ги приемете в името на вашето спокойствие, но нищо повече. Също така не избирайте свои собствени антибиотици в аптеката с думите: „Дай ми нещо по-силно“. „По-силен“ не означава по-ефективен, всеки вид антибиотик има свой собствен спектър на действие и различните медикаменти са насочени към борба с различни видове бактерии.

5. Спазвайте времето за приемане

Между дозите на антибиотик трябва да има равни интервали от време. Това е необходимо, за да има постоянна концентрация на лекарството в кръвта. Ако лекарството трябва да се приема два пъти дневно според инструкциите, тогава този интервал трябва да бъде точно 12 часа. Ако предписанието е за 3 пъти на ден, интервалът трябва да бъде 8 часа, а не закуска – обяд - вечеря.

6. Колко дни

е необходимо

да се пият

Антибактериалните лекарства се приемат поне 5 дни, дори ако има подобрение още в началото на приема им. Обичайно е да се пият антибиотици още 2 - 3 дни след началото на облекчението, така че приемът им трябва да продължи 5 - 7 дни. Понякога лекарят може да удължи срока до 10 - 14 дни, но това зависи от състоянието на пациента. Ако няма подобрение в рамките на два дни след започване на антибиотиците, това означава, че лекарството е неефективно и трябва да бъде заменено, но от лекар.

7. Не променяйте дозата

Дозата на приеманото лекарство се изчислява в зависимост от възрастта и теглото на пациента. Ниските дози антибиотици правят бактериите по-склонни да станат резистентни към лекарството. Приемът в големи дози води до странични ефекти, така че това е въпрос на точна преценка от лекаря.

8. Как точно

се пият

Наложително е да следвате инструкциите за това лекарство. Не се препоръчва приемането на антибиотици по време на хранене, а по-скоро един час преди или един час след хранене. Трябва да пиете антибиотици с обикновена пречистена питейна негазирана вода. Не пийте антибиотици с чай или кафе, сок, мляко или айрян.

9. Вземете бифидобактерии

Антибиотиците унищожават чревната микрофлора. Това се проявява с диария, намален имунитет, затова се препоръчва прием на бифидобактерии и лактобацили. Но те не бива да се приемат заедно с антибиотиците, тъй като унищожават полезните бактерии и приемът им е безсмислен. Ето защо пробиотиците трябва да се взимат между приема на антибиотиците. Полезно е да включите в менюто си ферментирали млечни продукти - натурално кисело мляко без добавки, кефир.

10. Налага ли се диета, докато се приемат

Когато човек е болен, обикновено губи апетит. Самите антибиотици влияят силно върху чернодробната функция, така че да затруднявате допълнително работата на черния дроб с храна, не си струва. По време на болестта е добре да се откажете от мазни и пържени храни, колбаси, пушени меса и консерви. Диетата трябва да съдържа лека храна – каши от зърнени храни, бульони. Антибиотиците са несъвместими с алкохола.