Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Татяна Дончева
Татяна Дончева

Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ИБГНИ Татяна Дончева коментира острите спорове в Народното събрание. Те бяха свързани с това дали законопроектите за НСО на "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" вчера са били приети или не заради кворума. Председателят на НС предложи прегласуване с мотива, че има нарушение на правилника. Напрежението ескалира до сериозни обиди и обвинения и беше дадена 30-минутна почивка, а Ива Митева свика Председателския съвет.

"Решили сме, че няма да се приемат закони с 61 гласа. Когато се регистрират по-малко депутати и изкуствено се сваля кворума, това не е разумът на конституцията. Парламентаризмът започва с това с колко гласа се приемат законите", започна Дончева в предаването "Лице в лице" по БТВ.

"Днес бе прието да се направи трето гласуване в следващ ден заради някакви детайлни процесуални нарушения, което е абсурдно. Това е все едно да върнете един футболен мач. Смятам, че хората, които преди нас заемаха нашите столове, ни дадоха един пример. Това изисква абсолютна консолидация на парламентарното ръководство. Изисква се еднакво прилагане на правилника. Смятам за задължително председателят на парламента, когато има разгорещении заседания, да ги докарва докрай. Не може да се изсулиш и да оставиш най-неопитния да довършва. Не съм виждала такова унижение на ръководство на парламента", категорична е Дончева. Относно заплахите, от които се оплака Ива Митева, Дончева каза:

"Мен да сте ме чували да се оплаквам от някакви заплахи за толкова години? Високите етажи на българското общество са ветровити. Издържат високите дървета. Хората се делят на високи дървета, брулени от вятъра, и на ниски храсти, препикавани от зайците."

Дончева взе отношение и по темата с предстоящите парламентарни избори. Според нея те трябва да бъдат насрочени заедно с втория тур на президентските.

"Важно е кога президентът ще насрочи парламентарните избори. Разумно е следващите две седмици да са работни за парламента. Да опитаме да изтикаме съдебната реформа, докъдето можем. Балотажът на президентските избори може да бъде съвместен с парламентарните избори."